«Με τις πιθανότητες για συμφωνία να έχουν αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται αυτή την ώρα, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σύγχυση, ωστόσο, επικρατεί για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας. Κατά πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρίακος Μητσοτάκης, μετά την απαίτηση της τρόικας να μπουν σε τρίμηνη ή τετράμηνη διαθεσιμότητα όσοι μετατάσσονται, εμφανίστηκε αρνητικός να βάλει σε αυτή τη διαδικασία τους 5.000 εκπαιδευτικούς που θα μεταταχθούν από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αντί των εκπαιδευτικών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει την άντληση των 5.000 υπαλλήλων από ΟΤΑ, που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό.
Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φερόταν να λέει ότι «όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές».
Μετά ήρθε η διάψευση
Ωστόσο, λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η δεξαμενή των 5.000 υπαλλήλων θα προέλθει από τους ΟΤΑ και όχι τους καθηγητές.
Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα υπάρξουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επίσημες ανακοινώσεις».
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν καταρχήν σε διαθεσιμότητα για έναν – δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησή τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.
Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής πηγές του υπουργείου Οικονομικών ενέτασσαν στους 12.500 υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας και τους 5.000 εκπαιδευτικούς, από την στιγμή που η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».
Πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωση Δήμων Ελλάδας θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 6 το απόγευμα για να κτιμήσει τις εξελίξεις.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης μίλησε για «πρωτοφανή προχειρότητα» στους κυβερνητικούς χειρισμούς και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο σχέδιο για τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν το 2013 οι κυβερνώντες να κινούνται στη λογική πονάει δόντι, πέφτει κεφάλι».
Κλείνει το δημοσιονομικό κενό
Πάντως, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).
Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, αναμένονται σήμερα απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:
Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή φέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
Όπως, επίσης, ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.
Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».
Τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».