ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Θα τα βρείτε με την τρόικα μέχρι την Κυριακή;» ρωτήθηκε κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που έγινε την Τετάρτη στο Βερολίνο με συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά. «Η αίσθηση είναι, ότι δεν υπάρχει λόγος να μην τα βρούμε» ήταν η πρώτη κάπως σιβυλλική απάντηση. «Βρίσκουμε λύσεις» έσπευσε στη συνέχεια να διαβεβαιώσει.

Άλλη κυβερνητική πηγή προσέθεσε διευκρινιστικά, ότι οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν τις τελευταίες ημέρες πολύ μικρότερες από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες. «Ήρθαμε πιο κοντά» είπε. «Το Reuters διόγκωσε υπερβολικά τις διαφωνίες».

Ο ίδιος πάντως δεν βάζει στοίχημα, ότι το αρχικό σχίσμα θα έχει γεφυρωθεί μέχρι την Κυριακή. Για καλό και για κακό, πρόσθεσε, η Αθήνα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να πάρει καταρχάς ένα μόνο τμήμα της επόμενης δανειακής δόσης. Ταυτόχρονα μελετά τους τρόπους που θα της επιτρέψουν να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της τους επόμενους 2-3 μήνες χωρίς το υπόλοιπο της δόσης.

Σε συνάντησή του με τους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο Βερολίνο, ο κ.Σαμαράς διευκρίνισε ότι δεν είχε κατ΄ιδίαν συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της διάσκεψης. «Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων και ο λίγος χρόνος δεν το επέτρεπαν» είπε. Επαφή διαρκείας είχε μόνο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε, θα τον επισκεφθεί στις 29 Ιουλίου στην Αθήνα.

Στην πεντάλεπτη περίπου παρέμβασή του στη διάσκεψη, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε αφενός στα προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία η «χαμένη γενιά» της άνεργης νεολαίας, αφετέρου στο γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας που παροξύνεται από την παρουσία «1,5 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών», οι οποίοι, όπως είπε, χρησιμοποιούνται ως «εύφλεκτο υλικό» για την ανάφλεξη του ρατσισμού και του εξτρεμισμού. Παράλληλα ζήτησε να κτυπηθεί η ανεργία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στα κατά καιρούς εξαγγελθέντα προγράμματα κατά της ανεργίας είπε ότι υπάρχει εμφανής αντίθεση μεταξύ εξαγγελίας και πράξης. «Όλες οι προτάσεις έχουν χρονική υστέρηση» είπε. Η συζήτηση για αυτές δεν παίρνει υπόψη την ανάγκη της ταχείας υλοποίησης τους. Όμως, « το ζητούμενο δεν είναι το πόσο (χρήμα), αλλά το πόσο γρήγορα» θα διατεθεί αυτό για την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Μεγάλη σημασία, υπογράμμισε, έχει και η σκόπευση στη χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα, αυτή στοχεύει προς τις μεσαίες, και ιδίως τις «νεόφυτες» επιχειρήσεις, στις οποίες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προσφέρουν – για την πρώτη φάση της τους – «στάνταρ προγράμματα».

Το κύριο αντικείμενο της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί και πρωθυπουργοί 21 κρατών, δεν ήταν πάντως το «ζεστό» χρήμα για τα προγράμματα κατά της ανεργίας (με το θέμα είχε ασχοληθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά οι «βέλτιστες πρακτικές» στην επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση, που εφαρμόζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γι αυτό είναι το λεγόμενο δυαδικό σύστημα, που επιτρέπει στους νέους να φοιτούν και να εργάζονται παράλληλα σε κάποια επιχείρηση. Το σύστημα αυτό, που συνδυάζει θεωρία και πράξη, εφαρμόζεται από καιρό με επιτυχία στη Γερμανία και την Αυστρία. Η προσαρμογή του στην Ελλάδα δεν θα ήταν δύσκολη, εκτίμησε ο υπουργός εργασίας Γιάννη Βρούτση, που ήταν επίσης παρών στο Βερολίνο. Με τη διαφορά, πρόσθεσε, ότι οι νέοι βρίσκουν αμέσως θέση μαθητείας σε γερμανικές επιχειρήσεις, όχι όμως σε ελληνικές.

Παρ’ όλα αυτά, το φάντασμα του «χρήματος» πλανιόταν την Τετάρτη συνεχώς πάνω από το Βερολίνο. Η αίσθηση, ότι τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο διάστημα 2014-2015 για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, ήταν διάχυτη στη διάσκεψη. Όχι περίεργο έτσι, ότι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να μην προκληθούν υπέρμετρες προσδοκίες από το πρόγραμμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνιζε πάντως, ότι τα 160-180 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρει στο πλαίσιο του προγράμματος η Ελλάδα, θα πιάσουν οπωσδήποτε τόπο. «Τα προγράμματα για τη διάθεσή τους είναι ήδη επεξεργασμένα» είπε μέλος της.

Το ίδιο μέλος τάχθηκε επίσης εναντίον των δηλώσεων του προέδρου των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι η διάσκεψη ήταν σκέτη φάρσα, και ότι, ο πραγματικός στόχος της κ.Μέρκελ ήταν να εξαπατήσει τους γερμανούς ψηφοφόρους, δίνοντας τους την εντύπωση, ότι νοιάζεται δήθεν για μια νεολαία την οποία σπρώχνει η ίδια με την πολιτική της στην ανεργία.

«Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που αγωνίζεται να βγει από την κρίση, μια τέτοια διάσκεψη αποτελεί πολυσήμαντο γεγονός» είπε. «Το θεωρώ κωμικό, να την χαρακτηρίζουν φάρσα».