Νέα δεδομένα και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, προκάλεσε η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, προκαλώντας μείζονα κρίση. Η τρικομματική κυβέρνηση, με τη συμπλήρωση ενός έτους, καθώς σαν χθες πριν ένα χρόνο ο κ. Αντ. Σαμαράς, ορκίστηκε Πρωθυπουργός, διαλύεται και πλέον η ΝΔ θα πορευθεί με το ΠαΣοΚ.
Ο κ. Σαμαράς έχοντας ως σύμμαχό του τον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας, σχεδιάζει να πορευτεί για το επόμενο διάστημα, παραχωρώντας στο ΠαΣοΚ περισσότερο ζωτικό πολιτικό χώρο. Η ιστορία της ΕΡΤ έπληξε καίρια τη σχέση του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη και το γυαλί ράγισε.
Το πολιτικό σύμφωνο συμβίωσης που καταρτίστηκε πριν ένα χρόνο, όταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναποφάσισαν ότι θα πορευθούν στα πλαίσια της τρικομματικής κυβέρνησης, κουρελιάστηκε και νέες συνθήκες διαμορφώνονται στο πολιτικό σύστημα.
Πλέον, θα έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζεται από βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και ορισμένους ανεξάρτητους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μετεγγραφές εντός των προσεχών ημερών.
Η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε η τρικομματική κυβέρνηση χάνεται και από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ θα έχει μια δύσκολη πορεία, αν και πολλοί εκφράζουν την άποψη, ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, η νέα κυβέρνηση που θα αποφασιστεί από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αν και δεν ξέρει κανείς ακόμα πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, θα στηριχθεί τουλάχιστον από 153 βουλευτές, δηλ. 125 από τη ΝΔ και 28 από το ΠαΣοΚ.
Σε αυτούς, πρόκειται να προστεθούν και οι ανεξάρτητοι κκ. Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος που ήταν σε τροχιά επιστροφής στη ΝΔ και οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ, οι κκ. Ανδρ. Λοβέρδος (υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να συνεχίσει την πορεία της η κυβέρνηση) και Χρ. Αηδόνης.
Επίσης, δεν αποκλείουν γνώστες του παρασκηνίου, να στηρίξουν το νέο σχήμα, τουλάχιστον ένας ή δυο βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και 2-3 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά στην πορεία του χρόνου και όχι αυτή την περίοδο.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει στους στενούς του συνεργάτες εάν θα ζητήσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης.
Αυτό που θεωρείται αναμενόμενο είναι να συναποφασιστεί με τον κ. Βενιζέλο η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, αλλά και να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος, όπως άλλωστε είθισται στις κυβερνήσεις συνεργασίας στο εξωτερικό και επίσης πόσα στελέχη του ΠαΣοΚ θα εισέλθουν στο νέο σχήμα και ποια πόστα θα λάβουν.
«Βιασύνη δεν υπάρχει. Πρέπει τώρα να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Η κυβέρνηση πλέον δεν κινδυνεύει και υπάρχει ειλικρινής διάθεση έντιμης συνεργασίας με το ΠαΣοΚ» μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το βασικό μέλημα του κ. Σαμαρά στην παρούσα φάση, εκτός από τη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, είναι να καθησυχάσει τους δανειστές ότι τόσο το δημοσιονομικό πρόγραμμα όσο και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.