Σε μία κλωστή κρέμεται η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης μετά τις δραματικές εξελίξεις λόγω της απόφασης του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ.
Η κατάσταση είναι οριακή και κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες, αφού η κυβέρνηση έχει τραυματιστεί βαρύτατα.
Παράλληλα, το κοινό μέτωπο των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, κατά της πρωθυπουργικής απόφασης δημιουργεί νέα δεδομένα και ανατρέπει τις ως σήμερα υφιστάμενες ισορροπίες στο τρικομματικό υπουργικό συμβούλιο.
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στην κυβέρνηση και η καχυποψία κυριαρχεί μεταξύ των τριών αρχηγών, καθώς η υπόθεση της ΕΡΤ δοκιμάζει τις αντοχές των κυβερνητικών εταίρων.
Από την πλευρά του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και δεν δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης.
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μία αυτονόητη ενέργεια στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που προωθεί και με δημόσια παρέμβασή του το μεσημέρι της Τετάρτης, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσει έγκαιρα να ενημερώσει τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη για το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός νέου φορέα δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Ομως, από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι η μονομερής απόφαση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει μόνος δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα και δεν αποτελεί καλή ένδειξη για τη μετέπειτα πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος διά παν ενδεχόμενο και στο επιτελείο του εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον. Και αυτό που μεταδίδεται από αξιόπιστες πηγές είναι ότι «ο Πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται».
Μάλιστα, στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν και αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις για την απόφαση περί λουκέτου στην ΕΡΤ και έχει γίνει μεγάλη ανάλυση για το πώς έχει διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες κινήσεις.
Ο κ. Σαμαράς ακούει τις εισηγήσεις που του γίνονται, όπως π.χ. η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί και κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Εξάλλου, οι οποίες αποφάσεις σχετίζονται και με άλλους, εξωγενείς παράγοντες και δεν είναι ανεξάρτητες και από τις διαθέσεις των πιστωτών που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση εκλογές ή κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα.
Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αυτό που μεταδίδεται από υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία να εισέλθει η χώρα σε καθεστώς αποσταθεροποίησης.
Στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου γίνεται λόγος για μια κίνηση ιδιαίτερα υψηλού πολιτικού συμβολισμού και συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση ακουμπά την «καρδιά» του Δημοσίου χωρίς αναστολές και πισωγυρίσματα.
«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι τολμηρό. Δεν ξέρω εάν είναι τολμηρό ή αυτονόητο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν ως σήμερα, να πάψουμε, δηλαδή, να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε. Και στα μεγάλα δεν υπάρχουν κόμματα. Υπάρχει μόνον η πατρίδα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο υποστηρίζουν ότι «η κοινωνία είναι με την απόφαση Σαμαρά», αλλά κανένας δεν ξέρει πώς θα καταλήξει αυτό το παιχνίδι δύναμης των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία ενδοκυβερνητική μάχη ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και η ΕΡΤ αποτελεί την αφορμή, ενώ κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει εάν θα υπάρξει συμβιβασμός και σε ποιο βαθμό.

HeliosPlus