Παρέμειναν οι διαφορές των κυβερνητικών εταίρων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετά την τρίωρη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κατέληξε δίχως πολιτική συμφωνία για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα συνάντηση των τριών αρχηγών εντός της εβδομάδας, πιθανόν την Πέμπτη.
«Πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, γιατί πρέπει να πεισθεί και η Νέα Δημοκρατία πως δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική, νομική, όπου θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα και ως νομικοί, αλλά κάνουμε μια συζήτηση η οποία είναι βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Το έντονο ύφος στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη πρόδιδαν το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση και είναι η πρώτη φορά από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας που οι δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μεταδίδουν κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προειδοποίησε ότι είτε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου και μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -λύση που προκρίνει το ΠαΣοΚ- είτε το Κίνημα θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
«Δύο λύσεις υπάρχουν, τις οποίες έχω πει: Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ’ όλο το συνταγματικό τόξο, απ’ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό θεωρούμε ως αρμόζουσα λύση. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες το ΠαΣοΚ. »Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. Και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση»
Την ανάγκη να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επανέλαβε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης.
«Είναι δημοκρατική υποχρέωση» τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Τότε οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές για διορθώσεις και βελτιώσεις. Δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς αλλά η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη» δήλωσε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καυτηρίασε τη στάση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που έσπευσε να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσσχεδίου λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των αρχηγών. «Διαφωνώ και η Επιτροπή ελέγχεται για απαράδεκτη σκοπιμότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη «δεν τίθεται από εμάς και δεν κατάλαβα να τίθεται και από τη Νέα Δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Δεν έχω αντίθετη ούτε είδηση, ούτε πληροφορία μέχρι αυτή την ώρα, ούτε και υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών πολιτικών αρχηγών» είπε ο κ. Κουβέλης.
Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, επεσήμαναν ότι τέθηκε «με έμφαση» το ζήτημα του συντονισμού της κυβέρνησης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέκεται ιδιαίτερα σε αυτό. «Υπάρχει πρόβλημα, η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, διαμηνύοντας: «Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την άποψη του κόμματός του για την ανάγκη οι κυβερνητικοί εταίροι να επικαιροποιήσουν το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης -κάτι που αφορά και «αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων»-, τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, και το πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών.
«Έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική δύσκολη, την οποία ξεκινήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεχθήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική και δεχθήκαμε κριτική και από τους σημερινούς κυβερνητικούς μας εταίρους όταν αυτοί βρίσκονταν στην «αντιμνημονιακή» τους φάση. Και τώρα πρέπει όλα αυτά να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς και αποτελεσματικοί» είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.
Βολές για ανεργία, ΦΠΑ, φόρο ακινήτων
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς και για τα άλλα θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης: την ανεργία, τα θέματα του ΦΠΑ στην εστίαση και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής. Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και άφησε εκ νέου αιχμές: «Δεν μπορεί να βλέπουμε στις ειδήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και μετά να βγαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος και να λέει δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ας έρθει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε».
Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι «δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα που έχουμε αποτελέσματα δημοσιονομικά χάρις στις προσπάθειές μας και να μας λένε, «όχι είναι ανώριμο αυτό θα το δούμε» και μετά ν’ ακούμε ότι «ναι, μπορεί και να γίνει». Μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, που αρχίζει η θερινή περίοδος».
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως κριτική για το λεγόμενο «χαράτσι», ως ΠαΣοΚ. Και προσωπικά επειδή έτυχε να είμαι υπουργός Οικονομικών το Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά για δείτε, η επιβάρυνση ήταν 2 δισ. Τώρα έχουμε ψηφίσει μέτρα 16 δισ. Και με τα μέτρα αυτά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, σώσαμε τον προϋπολογισμό του ’11, του ’12, του ’13.Δεν πρέπει να μας ζητήσει κάποιος συγνώμη; Δεν πρέπει να πει ότι έσφαλα; Τώρα να φέρουν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να δούμε τι θα γίνει».
«Δεν έγινε συζήτηση για απολύσεις»
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε αμέσως μετά ότι δεν έγινε συζήτηση για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για την ανεργία. Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο.
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «θα καταθέσουμε σενάρια, νομίζω ότι αύριο υπάρχει διακομματική» και ότι ο νόμος πρέπει να κατατεθεί πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε ερώτηση για το εάν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όταν είμαστε έτοιμοι θα σας πούμε».