Να διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα, όσο αυτό είναι εφικτό, στην κοινωνία και να δώσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση πέτυχε θετικά αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, επιχείρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά να δώσει το σύνθημα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, λίγη ώρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε ενεργά ο ίδιος στη διαπραγμάτευση, με συνεχείς πολύωρες συσκέψεις και συνεχείς επικοινωνίες, δίνει μεγάλη σημασία στη συμφωνία με την τρόικα και με αρκετή δόση αισιοδοξίας προβλέπει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά και θα είναι μια χώρα αναπτυξιακή, ανταγωνιστική, εξωστρεφής και ισχυρή.
Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά για να δοθεί ελπίδα στους πολίτες που πιέζονται αφάνταστα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση είναι εμφανής. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, ότι εάν δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας δεν μπορεί να αντέξει και ως εκ τούτου, ξεκίνησε η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες, ότι η Ελλάδα, όπως τόνισε, σταθεροποιείται και η θέση της θωρακίζεται, την ίδια στιγμή που σε όλο τον κόσμο κλιμακώνεται η αβεβαιότητα και η ανησυχία.
Κομβικό σημείο στη δήλωσή του είχε η αναφορά, ότι επαναλαμβάνεται επίσημα, η δέσμευση των εταίρων μας, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους, πράγμα, που όπως σημείωσε, θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση. Για τον πρωθυπουργό είναι πολύ σημαντικό, ότι
αυτή τη φορά – και για πρώτη φορά – το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
´´Δεν σας λέω – κάθε άλλο – ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους´´ τόνισε με έμφαση, θέλοντας να σημειώσει ότι υπάρχει ουσιαστικά φως στο τούνελ.
Για τον Πρωθυπουργό η συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων, άνοιξε το δρόμο για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισ. Ευρώ, χρήματα που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά για τη συνολική κυβερνητική προσπάθεια.
Παράλληλα, μίλησε για τις θετικές ειδήσεις που υπήρξαν από τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, όπως: την πρόβλεψη για νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ειδικά τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Συγκεκριμένα, ανέφερε η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
´´Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια…´´ τόνισε.
Σε άλλο σημείο υποστήριξε, ότι προβλέπεται για πρώτη φορά ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο δηλαδή, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Αυτό ο πρωθυπουργός το θεωρεί επιτυχία, διότι, όπως διευκρίνισε, δεν το δέχονταν καν για συζήτηση, αλλά τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη…
Ακόμη, ανέφερε, ότι με την αποκλιμάκωση της φορολογίας που αρχίζει και με περισσότερες δόσεις προς τις εφορίες και προς τις τράπεζες, ανακουφίζονται τα νοικοκυριά και ενεργοποιούνται ακόμα προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απομάκρυνση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014. Από τους οποίους, 4 χιλιάδες ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτό το μέτρο αφορά, όπως είπε, υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικιοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Και το σημαντικό, όμως, για τον ίδιο είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός – ένας προς ένα – νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά.
´´Για καθένα απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό… «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους! Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου! Και είναι και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας´´ τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η έκθεση της Τρόικας επισημαίνει ρητά, ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της, ενώ πέρσι τον Ιούνιο ήταν εντελώς εκτός προγράμματος. Κι αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις.
Θέλοντας να βγάλει από το κάδρο των οποίων ευθυνών την κυβέρνησή του, σημείωσε ότι φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της…
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα θετικά, κατά τον ίδιο, της πολιτικής του, λέγοντας ότι επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται και συμπλήρωσε πως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το «παράδειγμα προς αποφυγήν» για όλη την Ευρώπη.
«Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη.
Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους´´ είπε και συμπλήρωσε:»
Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας. Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά