Εδώ και πολλά χρόνια το όνομα του κ. Δ. Κουτσούμπα εμφανιζόταν ως ένα από τα «φαβορί» για την ηγεσία του ΚΚΕ όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου. Παρά την «διαμάχη» που είχε μέσω αρθρογραφίας στον «Ριζοσπάστη» με τον διαχρονικά κραταιό κομματικό παράγοντα του Περισσού κ. Δ. Γόντικα, στην πορεία υπήρξε προσέγγιση των δυο ανδρών και σταδιακά ο κ. Κουτσούμπας αποτέλεσε, όπως έδειξε και η εκλογή του στο ύπατο αξίωμα, την επιλογή εκείνη που συγκέντρωνε την πλήρη εμπιστοσύνη τόσο του κ. Γόντικα, όσο και της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, η οποία κατά καιρούς άφηνε σε στενούς κομματικούς κύκλους να εννοηθεί ότι ο κ. Κουτσούμπας θα είναι ο «διάδοχος».
Ωστόσο, οι διαφορετικές εσωκομματικές «στρατηγικές» σε επίπεδο μηχανισμών, αλλά και η αδιαμφισβήτητη παρουσία της κυρίας Παπαρήγα στο τιμόνι του κόμματος, παρέπεμπαν το θέμα στο μέλλον. Ο ίδιος, όπως λέγεται, φρόντιζε όλο αυτό το διάστημα να μην εμπλέκεται σε «ομαδοποιήσεις».
Τον ακολουθεί η φήμη του «αυστηρού» κομματικού στελέχους, απόλυτα προσηλωμένου στις κομματικές αρχές. Από τις αδυναμίες του θεωρούνται η μικρή δημοφιλία του εκτός του κομματικού ακροατηρίου καθώς είναι σχεδόν άγνωστος στην κοινή γνώμη και δεν διαθέτει ευρύτερα λαϊκά ερείσματα όπως οι προκάτοχοί του.
Στην πρόσφατη δημόσια διαμάχη με τους διαφωνούντες επιτέθηκε σε εκείνους που «πάντα κάτι εύρισκαν για να φρενάρουν επεξεργασίες του κόμματος (…) που θα το οδηγούσαν με σταθερή πυξίδα στην επαναστατική του τροχιά». «Αλλά είπαμε. Αυτός είναι ο οπορτουνισμός, συνώνυμος του τυχοδιωκτισμού και της εμπάθειας», είχε πει χαρακτηριστικά.
Από τα ισχυρά πρόσωπα που θα διαδραματίσουν ρόλο στη «νέα εποχή», είναι η κυρία Ελένη Μπέλλου, η οποία ήταν επικεφαλής των Επιτροπών Θέσεων – Προγράμματος, Καταστατικού και Προτάσεων του Συνεδρίου.
Δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τον κ. Κουτσούμπα στην θέση του επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που ουσιαστικά ελέγχει όλο το κόμμα. Οι γνωρίζοντες περιγράφουν το νέο τοπίο ως μια άτυπη «δυαρχία».
Επίσης, η κυρία Παπαρήγα, αν και αποχώρησε μετά από 22 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να παίξει δραστήριο ρόλο παραμένοντας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (ο κ. Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής).
Οι «αποστρατείες» – Εκτός ΚΕ Χαλβατζής, Μαυρίκος, Τζιαντζής
Εν τω μεταξύ, 20 μέλη της απελθούσης Κεντρικής Επιτροπής δεν επανεξελέγησαν στο νέο όργανο. Μεταξύ αυτών το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έθεσε υποψηφιότητα. Φέρεται μάλιστα να είναι ένας εκ των δυο που δεν ενέκριναν τον οικονομικό απολογισμό του κόμματος με αιχμή την αντιπαράθεση που υπήρξε για την πορεία της Τυποεκδοτικής Α.Ε.
Πέραν του κ. Χαλβατζή δεν επανεξελέγη το γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, πρώην βουλευτής του κόμματος, κ. Γ. Μαυρίκος καθώς και άλλοι συνδικαλιστές όπως ο κ. Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Ποτών, κ. Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, αλλά και ο κ. Π. Μεντρέκας, στέλεχος του Γραφείου Τύπου, όπως και ο γνωστός «εκλογολόγος» του ΚΚΕ κ. Μ. Αγγουράκης, οι κυρίες Αιμιλία Αγκαβανάκη, Σούλα Βλισίδου και Ελένη Κοτούπα, οι κκ. Φ. Γεωργουδάκης, Θ. Γουλής, Ι. Χώτος, Λ. Χατζηπαυλίδης, Δ. Κρεωνάς, Π. Σοφός, Κ. Σταμπολίδης, η συνδικαλίστρια κυρία Χριστίνα Τσεντούρου, ο κ. Χρ. Κολοβός, αλλά και το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου εκ της αντιδικτατορικής γενιάς κ. Θ. Τζιαντζής, όπως και το επίσης πρώην μέλος του ΠΓ και άλλοτε διευθυντής του «Ριζοσπάστη» κ. Τ. Τσίγκας.
Σημειώνεται, ότι από 77 μέλη που είχε η απελθούσα ΚΕ, ο αριθμός των μελών του ανώτατου οργάνου μειώθηκε σε 63 (- 14).
Μεταξύ, των νέων μελών της ΚΕ είναι οι βουλευτές κκ. Ι. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, αλλά και στελέχη όπως οι κκ. Π. Αλέπης, Κ. Μπασδέκης κ.ά.
Η βραδυνή εκλογή
Οι πληροφορίες του Βήματος τελικά επαληθεύτηκαν. Ολοκληρώθηκαν άρον – άρον μία ημέρα νωρίτερα οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα σύμφωνα με ανακοίνωση το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.
Η απερχόμενη γραμματέας κυρία Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε 22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος υπερβαίνοντας προ πολλού την μακρά θητεία του ο Χ. Φλωράκη (διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 17 συνεχόμενα χρόνια) και πλησιάζοντας τον χρόνο – ρεκόρ του Ν. Ζαχαριάδη (ήταν γραμματέας επί 25 χρόνια παρότι από το 1936 έως το 1945 ήταν φυλακισμένος χωρίς όμως να αντικατασταθεί).
Ποιος είναι ο νέος γγ του ΚΚΕ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που εκλέχθηκε νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος, γεννήθηκε στη Λαμία στις 10 Αυγούστου του 1955.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου του εμφυλίου, με φυλακισμένους και εξορισμένους. Ο πατέρας του Αποστόλης Κουτσούμπας μέλος του ΚΚΕ πιάστηκε το 1945 στη Λάρισα, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνιο του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Σπούδαζε και εργαζόταν παράλληλα σε διάφορες δουλειές για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του. Με τον ερχομό του στην Αθήνα, έρχεται σε επαφή με την παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβριο του 1973, δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι την μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974.
Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του 1974. Με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ το καλοκαίρι του 1975 στέλνεται για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το φθινόπωρο του 1977, ως γραμματέας αχτίδας και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας. Από το 1979 είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις, όπως υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας. Στην πορεία αναλαμβάνει Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκτός από διάστημα 21 μηνών που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο.
Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάιο του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στη διάσπαση του 1991, ως Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ, δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στην διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ.
Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991, αμέσως μετά την διάσπαση αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.
Τον Δεκέμβριο του 1991 στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό, στη συνέχεια τον 902, μέχρι τις πλημμύρες του 1994, οπότε και αναλαμβάνει υπεύθυνος από το ΠΓ για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Στο 15ο Συνέδριο (Μάιος του 1996) εκλέγεται μέλος του ΠΓ και αναλαμβάνει Διευθυντής του Ριζοσπάστη, χρέωση την οποία είχε για μια δεκαετία.
Στο 16ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2000) και στο 17ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2005) επανεκλέγεται στο ΠΓ και αναλαμβάνει υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.
Στο 18ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2009) αναλαμβάνει από το ΠΓ επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ. Στο 19ο Συνέδριο (Απρίλιος 2013) εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ
Η απερχόμενη ΚΕ του ΚΚΕ (είχε εκλεγεί στο 18ο Συνέδριο το 2009) είχε 77 μέλη. Η νέα ΚΕ που εκλέχτηκε στο 19ο Συνέδριο έχει 63 μέλη. Αυτοί που εκλέγονται είναι (με αλφαβητική σειρά) :
1. Αβραμόπουλος Κώστας, 2. Αλέπης Πέτρος, 3. Αρβανιτάκης Δημήτρης, 4. Αρβανιτάκης Διονύσης, 5. Βαγενάς Ελισσαίος, 6. Βαρδαλής Σάκης, 7. Γκιόκας Γιάννης, 8. Γκιώνης Θέμης, 9. Γόντικας Δημήτρης, 10. Δημουλάς Τηλέμαχος, 11. Ζάχαρης Δημήτρης, 12. Ζιώγας Κώστας, 13. Ηλιόπουλος Παναγιώτης, 14. Κανταρτζής Αχιλλέας, 15. Καπέτη Θεανώ, 16. Καραθανασόπουλος Νίκος, 17. Κατροδαύλη Ελένη, 18. Κατσώτης Χρήστος, 19. Κουμπούρης Δήμος, 20. Κουρκούνης Νίκος, 21. Κουτσούμπας Δημήτρης, 22. Κωνσταντινίδης Θεοδόσης, 23. Κωτσαντής Σήφης, 24. Λαμπρινού Μαρία, 25. Λουκάς Στέφανος, 26. Λυμπερίδης Ζήσης, 27. Μαΐλης Μάκης, 28. Μαμάης Βασίλης, 29. Μανουσογιαννάκης Γιάννης, 30. Μανωλάκου Διαμάντω, 31. Μαρίνος Γιώργος, 32. Μαρούδας Ρίζος, 33. Μηλιαρονικολάκη Ελένη, 34. Μπασδέκης Κώστας, 35. Μπάτσικας Κώστας, 36. Μπέλλου Ελένη, 37. Μπούτας Βαγγέλης, 38. Νταγκουνάκης Γιώργος, 39. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα, 40. Παντελάκη Ελπίδα, 41.Παπαδάκης Κώστας, 42. Παπαδόπουλος Μάκης, 43. Παπαλεωνίδας Δημήτρης, 44. Παπαρήγα Αλέκα, 45. Παπασταύρου Κύριλλος, 46. Παρασκευάς Κώστας, 47. Παφίλης Θανάσης, 48. Πέρρος Γιώργος, 49. Πρωτούλης Γιάννης, 50. Ράζου Λουίζα, 51. Σκιαδιώτης Γιώργος, 52. Σοφιανός Νίκος, 53. Τασιούλας Γιάννης, 54. Τζαβάρας Δημήτρης, 55. Τζίμας Θανάσης, 56. Τούσσας Γιώργος, 57. Τσατσούλη Τασία, 58.Τσιαπλές Τάσος, 59. Τσιμπόγλου Σάββας, 60. Φειδάκη Καίτη, 61. Χαρίτος Γιώργος, 62. Χιώνης Θοδωρής, 63. Χριστάνης Νίκος.
Δεν εξελέγησαν 21 παλιά μέλη:
1. Αγγουράκης Μπάμπης (ευρωβουλευτής), 2. Αγκαβανάκη Αιμιλία, 3. Βλισίδου Σούλα, 4. Γεωργουδάκης Φίλιππος, 5. Γουλής Θόδωρος, 6. Κολοβός Χρήστος, 7. Κοτούπα Ελένη, 8. Κούτρας Θόδωρος (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ), 9. Κρεωνάς Δημήτρης, 10. Λιαπάτης Κώστας (οδηγός στη ΦΑΓΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τροφίμων – Ποτών), 11. Μαυρίκος Γιώργος (συνδικαλιστής – πρώην βουλευτής), 12. Μεντρέκας Παναγιώτης, 13. Παναγής Γιάννης, 14. Σοφός Παναγιώτης, 15. Σταμπολίδης Κώστας, 16. Τζιαντζής Θόδωρος (ιστορικό στέλεχος – μέλος του ΠΓ ώς το 18ο Συνέδριο), 17. Τσεντούρου Χριστίνα, 18. Τσίγκας Τάκης (διευθυντής του 902), 19. Χαλβατζής Σπύρος (ιστορικό στέλεχος, βουλευτής, μέλος του ΠΓ ώς το 18ο Συνέδριο – δεν έθεσε υποψηφιότητα), 20. Χατζηπαυλίδης Λευτέρης, 21. Χώτος Γιάννης.
Στη νέα Κ.Ε.Οικονομικού Ελέγχου εκλέγονται οι: 1. Βλόντζος Θανάσης, 2. Κακουλίδου Χρύσα, 3. Κροκίδη Λίνα, 4. Κολοβός Χρήστος, 5. Νάνος Γιώργος, 6. Παναγής Γιώργος, 7. Χώτος Γιάννης.