Θυσιάζοντας χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου, σε πρώτη φάση τους επίορκους, θα επιχειρήσει να εξευμενίσει την τρόικα η τρικομματική κυβέρνηση, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ του Μαρτίου και τα επόμενα 6 δισ. ευρώ).
Στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη σύσκεψη η οποία έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, οι τρεις αρχηγοί κινήθηκαν συντεταγμένα στη γραμμή της τρόικας, αφού οι πιστωτές δεν άφηναν άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση και ουσιαστικά είχε δοθεί τελεσίγραφο.
Μετά από σύσκεψη περίπου τρισήμιση ωρών, συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα σε απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων και η αρχή θα γίνει με τους επίορκους.
Πλέον, αναμένεται η απάντηση της τρόικας, αλλά με τις πρώτες ενδείξεις προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία, ώστε να ολοκληρωθεί, όπως επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία, το αργότερο, μέχρι το βράδυ της Κυριακής.
Ο πρώτος στόχος είναι να έχουν αποχωρήσει έως το τέλος του 2013, τουλάχιστον 3.000 (μιλάνε και για 4.000) επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι _αφού πρώτα συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα_ και άλλοι 11.000 -12.000 έως το τέλος του 2014.
Παράλληλα θα υπάρξει και αξιολόγηση υπαλλήλων ακόμα και σε φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν και συμφωνήθηκε να υπάρξουν και κίνητρα αποχώρησης από το δημόσιο τομέα, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στις αποχωρήσεις των λεγόμενων «κοπανατζήδων».
Επίσης δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η δημόσια επισήμανση (συνέντευξη στην «Ημερησία») του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά _και η οποία ενδεχομένως δείχνει τα μελλούμενα_, ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, που η οργανική τους θέση καταργείται».
Απόφαση στη σκιά της εξάντλησης της υπομονής των εταίρων
Η απόφαση για τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού τα μηνύματα που έφθασαν στην ελληνική κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα που συμμετείχε στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Δουβλίνο, ήταν ιδιαίτερα αρνητικά.
Η υπομονή των πιστωτών έχει εξαντληθεί και το μήνυμα ήταν ότι πρέπει να τελειώσουν οι συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ώστε να εκταμιευθεί η δόση και να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του μνημονίου.
Η υπόθεση απομάκρυνσης υπαλλήλων από το δημόσιο, ήταν το τελευταίο εμπόδιο, και το πιο δύσκολο, για να κλείσει στην παρούσα φάση, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς αναμένεται νέος γύρος μετά από μερικές εβδομάδες, ενόψει και της έκθεσης αξιολόγησης περί τον προσεχή Ιούνιο.
Και αυτό, διότι ήταν σε πλήρη εξέλιξη και με πολλά επεισόδια και εντάσεις, μια διελκυστίνδα μηνών για το εάν θα πρέπει να ανοίξει μέτωπο στο δημόσιο, που αποτελεί για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μια «ιερή αγελάδα».
Βέβαια, από την τρικομματική κυβέρνηση δεν δίνουν επισήμως συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν και το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι υπάρχει 1,5 εκατ. άνεργοι και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να καθυστερήσει άλλο η αξιολόγηση και η αποχώρηση ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων.
Το πιο σημαντικό από τη σύσκεψη των αρχηγών, στην οποία εκλήθη και παρέμεινε για περίπου μια ώρα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, είναι ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, έσπασαν άλλο ένα ταμπού δεκαετιών και άνοιξαν και επισήμως πλέον το δρόμο για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης στο δημόσιο.
Δύσκολο στοίχημα για την τρικομματική κυβέρνηση
Η απόφαση που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί θα κριθεί στην πράξη και συνιστά ένα δύσκολο στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς αναμένεται να ανοίξει μεγάλο μέτωπο με ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούσαν και αποτελούν, τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, εκλογική «πελατεία».
Με βάσει τη συζήτηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τους επίορκους, στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σε πρώτη φάση οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκδίκασης όλων των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων και θα ακολουθήσει η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
Με αυτήν θα δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά σε απομακρύνσεις εξπρές των επίορκων υπαλλήλων, πιθανότατα με την κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Συμβουλίων.
Η απόφαση για τους δημοσίους υπαλλήλους, εκλαμβάνεται από πολλούς ως μια ακόμα νίκη της τρόικα, που πέτυχε πριν λίγες ημέρες, να ναυαγήσει το άλλο φιλόδοξο σχέδιο που υποστήριζε με θέρμη και το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.
Αγχος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στη συνάντηση των αρχηγών έγινε συζήτηση και για τα υπόλοιπα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως το τέλος ακινήτων, οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «κόκκινα δάνεια», κ.α.
Επίσης, συζήτησαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αποτελεί και κεντρικό ζήτημα για την πορεία της οικονομίας και συμφώνησαν ότι πρέπει αυτή τη διαδικασία να τη διαφυλάξουν και να υποστηριχθεί για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Για τις ιδιωτικοποιήσεις ειπώθηκε ότι πρέπει οι ρυθμοί να γίνουν πιο γρήγοροι.
Στο τραπέζι μπήκαν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της κυβέρνησης, για τα οποία θα υπάρξει και εκτενής συζήτηση στο προσεχές διάστημα.
Αναφορά έγινε και στα όσα γίνονται στη Χαλκιδική και επισημάνθηκε από την πλευρά των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ότι πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτείται η ένταση.
Βενιζέλος: Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις
Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έδωσε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει πλέον να βγει από «την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «κορυφαίο ζήτημα» τη δημόσια διοίκηση και μίλησε για συμφωνία των αρχηγών, επί ενός «κοινά αποδεκτού πλαισίου» και εξέφρασε την ελπίδα πως η τρόικα θα κάνει δεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής
Κατά τον κ. Βενιζέλο, η μείωση του δημόσιου τομέα θα γίνει σταδιακά και «νομίμως», «με διάφορες πηγές», οι οποίες κατά τον ίδιο, είναι: οι πειθαρχικές διαδικασίες και η αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών από την οποία και θα προκύψουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε και επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν «ποιους εμπιστεύονται»: τις «υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές» παρατάξεις, ή «να φλερτάρουν με την ιδέα ενός εναλλακτικού σχεδίου, που δεν υπάρχει».
Κουβέλης: «Δεν κόβουμε κεφάλια γενικά και αόριστα»
Να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα υπάρξουν απομακρύνσεις χωρίς σχέδιο και αξιολόγηση και με αυθαίρετο τρόπο, θέλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Δεν αποφασίζουμε να κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως με βάση τις επιταγές άλλων» είπε ο κ. Κουβέλης, θέλοντας να ακυρώσει τη συζήτηση ότι η κυβέρνηση σύρεται πίσω από τις εντολές της τρόικας και επανέλαβε για τους μη επίορκους, ότι θα κριθούν βάσει της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση δομών και προσώπων, κατά τον κ. Κουβέλη, αποτελεί βασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και σημείωσε, ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθούν πως δεν έχουν «λόγο ύπαρξης», θα καταργηθούν, ενώ το προσωπικό θα τίθεται εκτός, εάν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία.
Για τους επίορκους, ανέφερε ότι θα αποχωρήσουν, αφού υπάρξουν αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων, τα οποία και θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και για τους μη επίορκους, είπε ότι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι η κυβέρνηση, αν και υπάρχουν απαιτήσεις από τους πιστωτές, δεν μπορεί να καταρτίσει μία λίστα επίορκων προς απομάκρυνση, αφού δεν κριθεί πρωτόδικα. Και είπε με έμφαση, δείχνοντας και την ενόχλησή του, ότι η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.
Δήλωση Σταϊκούρα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο με αξιοκρατία νέων παιδιών. Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ εκτιμώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα. Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας η Κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα βήμα-βήμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές. Σας ευχαριστώ πολύ».