Υπέρ μίας σύνθετης λύσης, με σύμπραξη της Ρωσίας, της ΕΕ και της Κύπρου, σε κάθε περίπτωση εντός ευρώ και χωρίς την εποπτεία μίας νέας τρόικας, τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση του κυπριακού ζητήματος.

Αυτό τονίστηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ι. Δραγασάκης, άρτι αφιχθείς από σύντομη επίσκεψη στην Λευκωσία.

Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι «λέει ανοησίες», ότι η στάση του στο θέμα της Κύπρου αποτελεί «ντροπή και όνειδος» και ότι από κοινού με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά συγκαταλέγονται στους «φοβισμένους και παραδομένους» της ΟΝΕ, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους άλλων κυβερνήσεων, τους οποίους χαρακτήρισε «γκάνγκστερς και κυνικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις πιέσεις που επρόκειτο να ασκηθούν στην Κύπρο και όφειλανμ ανεξαρτήτως της στάσης του κ. Αναστασιάδη να έχουν διαφωνήσει με την πρόταση του eurogroup.

«Δεν είναι ανίκανοι στο Eurogroup, είναι κυνικοί γκάνκστερ», τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι ευθυγραμμίστηκε με τον Γερμανό ομόλογό του στην απόφαση για την Κύπρο.

Εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κυπριακό λαό λέγοντας πως «βρισκόμαστε στο πλευρό των αδερφών μας Κυπρίων αναλαμβάνοντας το κόστος της πράξης μας… εμείς οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι που δεν συμμορφωνόμαστε στις υποδείξεις …».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε πως βρίσκεται κρυμμένος τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς «δεν έχει τολμήσει να ψελλίσει ούτε μία κουβέντα για το ΟΧΙ των Κυπρίων».

«Το όχι των Κυπρίων είναι το όχι όλων των λαών της Ευρώπης» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας βάζοντας στο στόχαστρο τον κ. Στουρνάρα στον οποίο καταλόγισε ότι χτες στην Βουλή «είπε ανοησίες» κατηγορώντας τον πως απεύχεται να επιτύχει η διαπραγμάτευση των Κυπρίων, γεγονός που όπως είπε είναι «ντροπή και όνειδος»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως όποιο κι αν είναι εν τέλει το αποτέλεσμα, η απόφαση της κυπριακής βουλής είναι ιστορική, επειδή αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας.

Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο μομφής προς την κυβέρνηση ή τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας είπε, αναφορικά και με την πρόταση του κ. Π. Καμμένου, ότι κάτι τέτοιο δεν θα κάνει τη διαφορά αυτή τη στιγμή και εμμέσως μίλησε για εκλογές. «Μετά τα τελευταία γεγονότα, η κυβέρνηση στερείται αξιοπιστίας και μόνο ο λαός μπορεί να κρίνει αν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση ή αν μας βυθίζει βαθύτερα μέσα σε αυτήν.

Εν αναμονή δε της συνάντησης της Παρασκευής με τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει μία «πλατιά συστράτευση για συμπαράστάση στην Κύπρο και κατά της πολιτικής της Ευρώπης».

Ι. Δραγασάκης: «Ειχαν συμφωνήσει στο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου»

Ο κ. Δραγασάκης από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος από την εξέλιξη στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι εκεί οι πολιτικές δυνάμεις συζητούν και συνδιαλέγονται και εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα θετικής έκβασης. Προσέθεσε επίσης ότι «κάθε βελτίωση της αρχικής πρότασης θα έχει την αξία της» και πως «πιθανώς και ενδιάμεσες λύσεις να έχουν θετικό αποτέλεσμα».

Περιγράφοντας τα «στρατηγικά επίδικα», όπως είπε χαρακτηριστικά, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν πρόκειται για τις τράπεζες ή το ποσόν που θα απαιτηθεί, αλλά πρωτίστως για:

α) την δυνατότητα αποφυγής του φαύλου κύκλου λιτότητας, ύφεσης, χρέους

β) την ομαλή μετάβαση της κυπριακής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο, όχι όμως με τον βίαιο τρόπο που επέβαλλε η αρχική πρόταση του eurogroup

γ) την διατήρηση του ελέγχου επί των φυσικών πόρων της Κύπρου και

δ) το σημαντικότερο, όπως είπε, την διαφύλαξη του δικαιώματος του Κυπριακού λαού να έχει λόγο στην τελική απόφαση.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε απερίφραστα για σύμπραξη Κύπρου, ΕΕ και Ρωσίας για την επίτευξη λύσης, ενώ ζήτησε την κατάρτιση από την Τράπεζα της Ελλάδας μελέτης και απεικόνισης των συνεπειών που ενδεχομένως θα έχει στην ελληνική οικονομία η λύση που προτείνει το eurogroup για την Κύπρο. Αποκάλύψε δε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Λευκωσία, επιβεβαιώθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση ενδιαφερόταν για ελέγχους του μαύρου χρήματος και τις «δικές της λίστες Λαγκάρντ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε δε, «αν δεν υπάρχει ασφάλεια καταθέσεων στην Κύπρο, δεν θα υπάρχει πουθενά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι μιλά για «λύση εντός του ευρώ, χωρίς τρόικα», ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της οικονομίας της Κύπρου που την παρομοιάζουν με ένα «πλυντήριο» χρήματος.

Οπως ανέφερε, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ΟΝΕ έγινε με αυτό το φορολογικό καθεστώς, το οποίο ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. «Μόνο η Κύπρος έχει τέτοιο φορολογικό καθεστώς;» διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι «αν η Κύπρος είναι πλυντήριο, αυτοί (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) το αποφάσισαν» και ότι η επίθεση που εκδηλώνεται σήμερα είναι σκόπιμη και οι κατηγορίες αβάσιμες. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του φορολογικού ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.