Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση αποτελεί η μη συμφωνία με την τρόικα, καθώς η χθεσινή αρνητική εξέλιξη της συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας γκρέμισε τον – όπως αποδείχθηκε – υποτυπώδη κυβερνητικό σχεδιασμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε και η δυόμιση ωρών περίπου συνάντηση με την τρόικα, αναδείχθηκε πλήρως το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές και οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Παράλληλα, για πολλούς προκύπτει και θέμα ελλιπούς προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η σημερινή αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα και η προγραμματισμένη, κατά την κυβέρνηση, επιστροφή τους περί τα τέλη του Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου, συνιστά ένα ισχυρό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Και αυτό διότι και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν προσωρινά, μια εξέλιξη που ήδη δημιουργεί βαρύ κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δίνει αφορμή να τίθεται από πολλούς θέμα για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Ήδη δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα και προκαλούνται πολλαπλές παρενέργειες για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει και της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, περίπου στις αρχές Μαϊου.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ανέμεναν αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες, καθώς άλλες ήταν οι αρχικές επιδιώξεις και προσδοκίες.
Ο κ. Σαμαράς ανέμενε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έχοντας συμφωνία με την τρόικα, αλλά διαπίστωσε ότι αρκετά μέτωπα είναι ανοικτά, λόγω κυρίως της αδυναμίας ορισμένων υπουργών του.
Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση είναι σε δυσχερή θέση, λόγω της αρνητικής εξέλιξης, ενώ υπέστη σημαντικές ρωγμές η πρωθυπουργική θεωρία περί κυβερνητικής αξιοπιστίας.
Και αυτό, διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφεραν πολλές φορές στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο εξασφάλισε τη μεγάλη δόση, δεν εφαρμόζει πιστά το οικονομικό πρόγραμμα και δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα.
Βέβαια, το μόνο θετικό σημείο για τον Πρωθυπουργό, είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, δεν είχαν εντολή για ρήξη και μετωπική σύγκρουση, καθώς οι εντολές ήταν να πιέσουν, αλλά να μην φθάσουν την υπόθεση στα άκρα.
Στις Βρυξέλλες, όπου έγινε γνωστή η αρνητική εξέλιξη, επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της και από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλεγαν: «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά προετοιμασίας, μέχρι το τέλος του μήνα».
Από την πλευρά της τρόικας, που διαπίστωσε σωρεία παραλείψεων, λαθών, ανακολουθιών, αλλά και προχειρότητα, αναμένεται ανακοίνωση, όπου θα περιγράφεται η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί.
«Θα μας δώσετε τα στοιχεία που θέλουμε και θα τα πούμε σε περίπου τρεις εβδομάδες» ήταν το μήνυμα της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν ήταν λίγες οι φορές που μειδίασαν με τις ελληνικές εξηγήσεις.
Οι τροικανοί δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα ήταν απροετοίμαστη σε πολλά θέματα. Η απογοήτευσή τους ήταν εμφανής. Αντίθετα, ο κ. Στουρνάρας είπε, μετά τη συνάντηση ότι είμαστε πολύ κοντά σε όλα, υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος και συμπλήρωσε: «Παραμένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν η αποστολή επιστρέψει σύντομα».
«Όλα ανοικτά»
Το μεγάλο θέμα είναι η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ υπάρχουν και άλλα τρία βασικά μέτωπα: δάνεια, οφειλές και φορολογία ακινήτων.
Το κεντρικό ζήτημα είναι το πρόγραμμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας για το οποίο η τρόικα εγείρει και τις περισσότερες ενστάσεις, ενώ αποτελεί και την προαπαιτούμενη δράση για να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου, των 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ήταν για το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο οι πιστωτές δεν θεωρούν αποτελεσματικό.
Επίσης, θεωρούν σημαντική την τρύπα των ασφαλιστικών εισφορών και προβλέπουν δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των ταμείων.
Εξάλλου, το έλλειμμα που δημιουργείται στη ζώνη των ταμείων κρίνεται σημαντικό και ικανό να παρασύρει όλο το πρόγραμμα εκτός τροχιάς.
Η τρόικα ζητεί άμεση συγκράτηση δαπανών στην Υγεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται και για τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο θεωρούν ότι δεν λειτουργεί όπως απαιτούν οι περιστάσεις.
Επίσης η τρόικα εγείρει μεταξύ άλλων ζήτημα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την τρόικα να εκτιμά ότι οι δαπάνες από τους τοπικούς άρχοντες μπορεί να για άλλη μια φορά αν δεν ελεγχθούν αποτελεσματικά.
Πολλοί δήμοι συνεχίζουν να σπαταλούν πόρους που δεν έχουν αναλαμβάνοντας συνεχώς νέες δαπάνες τις οποίες φορτώνουν στην κεντρική διοίκηση.
Επί του θέματος του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η τρόικα διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση για έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να έχουμε παράταση στην εφαρμογή του υφιστάμενου καθεστώτος για το 2013.
Εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων και υπάρχει εκκρεμότητα με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Αντίθετα, υπάρχει ακόμα δρόμος για συμφωνία – αν και φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση – για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία, ενώ ο κ. Στουρνάρας μίλησε για «μεγάλη τεχνική λεπτομέρεια».
Βέβαια από την κυβέρνηση τηρούν χαμηλούς τόνους καθώς δεν θέλουν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα και θα επιχειτηθεί η απαραίτητη πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση.
Παράλληλα ματαδίδουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση η οποία θεωρείται εξασφαλισμένη.