Φρασεολογία που είχε προκαλέσει σάλο πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν την είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Κ. Καραμανλής, επιστράτευσε στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να εκδηλώσει την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις επενδύσεις που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση στην περιοχή, αλλά και το μοντέλο που υιοθετείται, εν γένει.
Μεταξύ των άλλων τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία εβδομάδα έπειτα από την ομιλία του ενώπιον αμιγώς καραμανλικού ακροατηρίου στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής: «για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων –για να θυμηθώ μια έκφραση που κάποτε είχε ενοχλήσει πολλούς- αλλά και των διεθνών αποικιοκρατών, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα τριτοκοσμική, όπου έρχονται και με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, θέλουν να απομυζήσουν το πλούτο της χώρας, τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, αφήνοντας πίσω τους τα ρημάδια της περιβαλλοντικής καταστροφής και τα ερείπια της οικονομικής λεηλασίας».
Κατόπιν αυτού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ιστορία του χρυσού στην Χαλκιδική και στην Θράκη είναι μία «διαχρονική υπόθεση της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Και τώρα της συνεργασίας της ντόπιας διαπλοκής με την ξένη διαπλοκή», ενώ παράλληλα, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, η οποία έχει προς το παρόν παγώσει τη λήψη αποφάσεων, λέγοντας «τους διαμηνύουμε, μην τολμήσετε να το ξανασκεφτείτε».
Εξ αρχής ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη υπογράμμισε πως «όλοι όσοι εναντιωνόμαστε σε πειρατικές επενδύσεις που λεηλατούν το περιβάλλον, τους φυσικούς και υλικούς πόρους, δεν είμαστε εχθροί της ανάπτυξης» και συμπλήρωσε: «αντιθέτως, είμαστε εχθροί της καταστροφής».
Στη συνέχεια παρουσίασε σε μία εκτενή αναφορά, την εναλλακτική πρόταση-σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, βασικές αρχές της οποίας είναι:
– Η ενίσχυση δραστηριοτήτων με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, όπως και εκείνων των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών.
– η στήριξη δραστηριοτήτων με ισχυρή διακλαδικότητα.
– η επικέντρωση σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, που θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση της ανεργίας.
– η προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
– η ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– η στήριξη της δημόσιας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την ενθάρρυνση παραγωγικών και καινοτόμων συνεταιρισμών.
Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Τσίπρας στους παραγωγικούς τομείς, όπου κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δοθεί έμφαση και απαρίθμησε:
– τον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου μπορεί, ο οποίος είπε πως μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής.
– τον τουριστικό τομέα,μέσα από ένα διαφορετικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.
– τον ενεργειακό τομέα, με ενίσχυση των μικρών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποίησης φυσικού αερίου.