«Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Αντ. Σαμαράς από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ απηύθυνε κοινωνικό προσκλητήριο για υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός, κηρύσσοντας τον προσυνεδριακό διάλογο, ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ που θα γίνει προς το τέλος του Ιουνίου, θέλησε να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας προς την κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, λέγοντας: «Όσα περάσαμε έως σήμερα, σε λίγο θα είναι μια κακή ανάμνηση».

Για τον κ. Σαμαρά αποτελεί κρίσιμο στοιχείο να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου και παράλληλα να μην δοθεί η εντύπωση ότι θα αλλάξει η κατάσταση άμεσα. «Βγήκαμε από την εντατική, αλλά όχι από το νοσοκομείο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη και δεν θα κάνει πράξη όσα έλεγε προεκλογικά, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «πρέπει να υλοποιήσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί».

Προσδιόρισε και το επόμενο στάδιο των κινήσεών του εντός του πλαισίου του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος, με την εξής φράση: «Πρέπει να μην αφήσουμε τη χώρα να γίνει Αργεντινή, όπως κάποιοι ακόμα ονειρεύονται».

Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και εμφάνισε τη ΝΔ ως το βασικό πυλώνα της σταθερότητας στον τόπο, ενώ έκανε και θετική αναφορά στη στάση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι και τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση κλείνουν το δρόμο στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για μια ακόμη φορά, σε πιο έντονο ύφος και με πιο επιθετική φρασεολογία, ο κ. Σαμαράς άσκησε πολύ σκληρή κριτική στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στηρίζει την ανομία, χαϊδεύει τους παρανόμους, ονειρεύεται να κρατικοποιήσει τα πάντα.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο κ. Σαμαράς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι έχει υπεραμυνθεί όλων των απόψεων. «Έχουν προτείνει τα πάντα: να σκίσουν το μνημόνιο, να το διαπραγματευθούν, να το καταργήσουν μονομερώς. Δεν υπάρχει άποψη που να μην έχουν πει. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές τους. Μόνο συνέπεια και υπευθυνότητα δεν έχουν» τόνισε.

«Σώσαμε τη χώρα»

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της στάσης της ΝΔ, τόσο στην καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, όσο και στη στήριξη της κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμου και εξήρε τη στρατηγική του κόμματος τα τελευταία τρία χρόνια.

«Χωρίς την παράταξή μας δεν θα είχε σωθεί η χώρα. Ο κορμός σε αυτή τη συμμαχία για τη σωτηρία της χώρας είναι η ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε υποχρέωση να απολογούμαστε στις συνιστώσες ενός ασυγκράτητου λαϊκισμού».

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του Πρωθυπουργού για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη ΝΔ στο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τα ΝΔ ως άξονα συσπείρωσης της κοινωνίας και μίλησε και πάλι για τη Νέα Μεταπολίτευση που ήδη έχει ξεκινήσει.

Άνοιγμα Σαμαρά

Ο Πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα πως θα κινηθεί η ΝΔ το επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας και τη στρατηγική του για την πολιτική μετάλλαξη του κόμματος δρόμο για το συνέδριο.

Ο ίδιος έκανε άνοιγμα στις κεντρώες δυνάμεις και είπε με νόημα ότι δεν υπάρχουν πλέον οι παλαιές διαχωριστικές γραμμές, αφού οι ψηφοφόροι στις τελευταίες εκλογές και ιδιαίτερα λόγω της κρίσης έχουν αλλάξει συμπεριφορά.

Μάλιστα, είπε ότι η ΝΔ είναι ένα λαϊκό, φιλελεύθερο, πατριωτικό και ευρωπαϊκό κόμμα και ανέφερε πως στόχος του είναι να χτιστεί η Ελλάδα του 2020, χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος

Επιστροφές αιρετικών

Ενόψει του συνεδρίου γίνονται κινήσεις να εμφανιστεί ενωμένη η ΝΔ και ήταν σαφής η αναφορά του κ.Σαμαρά, ότι «δεν πάμε να λύσουμε εσωκομματικά θέματα, αφού αυτά τα έχουμε αφήσει στο παρελθόν».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο κ. Φιλ. Ταυρής ανακοίνωσε την άρση των ποινών όσων μελών είχαν διαγραφεί λόγω καταστατικών παραβάσεων. Πλέον, όσοι θέλουν μπορούν να επανενταχθούν στη ΝΔ και αυτή η εξέλιξη αφορά και τους συνδικαλιστές που βρέθηκαν εκτός κόμματος προ μηνών, όπως π.χ. ο κ. Ν. Κιουτσούκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ που ήταν παρών και ο κ. Θ. Λυμπερόπουλος.