Η κατάρρευση του αγροτικού κόσμου ήταν επιλογή από τις εποχές της ευημερίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου. Προχώρησε δε σε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών της τονίζοντας ότι αυτές ευθύνονται για την απώλεια επενδύσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ «θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε ξένους επενδυτές όχι πειρατές», όπως τόνισε.

Η δική σας οικονομική πολιτική, είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, έδιωξε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε σε επενδύσεις που μένουν σε συρτάρι γιατί δεν παίρνουν άδεια: «κολλητοί και διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις», υπογράμμισε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, που προηγήθηκε, ήταν «ακαδημαϊκού χαρακτήρα, με δημοσιογραφικές επισημάνσεις και υποσχέσεις», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας καταλογίζοντας στον Αντ.Σαμαρά αδυναμία κατανόησης του προβλήματος ζωής και θανάτου που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος.

Η κατάρρευση του αγροτικού κόσμου δεν είναι υπόθεση του μνημονίου, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, αλλά επιλογή από τις εποχές της ευημερίας όταν οι τότε κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι αγροτικός κόσμος ήταν περιττός και «δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα» την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Ήταν καταστροφική η λογική της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, επισήμανε, μιλώντας για δικομματικά παραμάγαζα σε συνεταιρισμούς και καφενεία. «Τελείωσε αυτή η εποχή», πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας.

«Θέλουμε σε αυτή τη χώρα να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή να έχουμε μόνο real estate και υπηρεσίες», ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρεφόμενος στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης και, σε πολλά σημεία της ομιλίας, κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, ο Αλ.Τσίπρας, σημείωσε ότι εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα ζουν πλέον το παράδοξο της ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα είναι μόνο «λόγια και αποανάπτυξη». «Μιλάνε για ανάπτυξη αυτοί που κατήργησαν κάθε προοπτική ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Πήγατε στο Κατάρ, είπε στον πρωθυπουργό ο Αλ.Τσίπρας, αλλά όχι στη Λάρισα ή το Ηράκλειο Κρήτης για να μιλήσει απευθείας με τους αγρότες.

Μας ρωτάτε «τι αντιπροτείνετε», συνέχισε ο Αλ.Τσίπρας απαντώντας αμέσως: «Να αρχίσουμε έστω και τώρα την προσπάθεια να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις αντί να κοροϊδεύουμε για αυτά που έχουμε και κυρίως από τον εθνικό πλούτο τους ανθρώπους.

»Χωρίς αυτούς δεν παράγεται πλούτος, παρά μόνο για τους δανειστές και τους ανθρώπους».

»Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας πηγές είναι τα χωράφια που καλλιεργούνται, είναι τα βουνά, οι θάλασσες, το φυσικό περιβάλλον που το υποτιμάτε», είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.

«Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, όχι πειρατές», τόνισε και συνέχισε καταλογίζοντας στην πολιτική της κυβέρνησης την ευθύνη για την απώλεια των επενδύσεων. Η δική σας οικονομική πολιτική και κολλητοί και διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις, υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.

Προχωρώντας σε προτάσεις, ο Αλ.Τσίπρας πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πρό του μνημονίου, την μείωση του ΦΠΑ και την παροχή κινήτρων σε αγρότες.