Το διαχρονικό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία» επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά την ολιγόωρη επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ που σηματοδότησε την ηχηρή γαλλική συμπαράσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει στον…ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης, σύμφωνα με μια χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία, ο Πρωθυπουργός, που επιζητά τον καλό λόγο και τη βοήθεια κεντρικών παικτών στην διεθνή σκακιέρα, έλαβε πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη από τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, ενδυναμώνοντας την εικόνα της χώρας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης κρίνονται ιδιαίτερα θετικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που δεν έκρυβε χθες αργά το βράδυ στους συνομιλητές του, την ικανοποίησή του, τόσο για την ουσία και το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κ. Ολάντ, όσο και για τις δημόσιες υποστηρικτικές δηλώσεις του.
«Τέτοιες επισκέψεις χρειάζονται για τη χώρα. Αποτελούν ένα πολύ καλό όπλο στη διαρκή μάχη για την πλήρη επανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας» έλεγαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ενώ σημείωναν με έμφαση και την επιθυμία της Γαλλικής πλευράς για δραστηριοποίηση στον τομέα των επενδύσεων.
Το κλίμα από την αρχή της επίσκεψης ήταν πολύ θερμό, εν αντιθέσει με το παγερό και βροχερό κλίμα της πρωτεύουσας. Ο Πρωθυπουργός, σε μια έμπρακτη ένδειξη σεβασμού και τόνωσης της ελληνογαλλικής φιλίας «έσπασε» το πρωτόκολλο.
Υποδέχθηκε μετά των απαραιτήτων τιμών, αλλά και «βαϊων και κλάδων» τον κ. Ολάντ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα, κατά τα πρότυπα της υποδοχής το περασμένο φθινόπωρο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Τα χαμόγελα περίσσεψαν καθ΄όλη τη διάρκεια της παραμονής της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα και ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε με κάθε τρόπο, ότι στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, οι προσπάθειες της οποίας αναγνωρίζονται, και την περιβάλλει με εμπιστοσύνη, ενώ έστειλε και μήνυμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το έπραξε, τόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο γεύμα και εν συνεχεία στη συνάντηση που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο με επιχειρηματίες, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα επιχειρηματική συνεργασία των δυο χωρών.
«Θα πρέπει να διευκολύνουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση» είπε λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Ολάντ σε σύντομο χαιρετισμό του στην Ελληνογαλλική σχολή και πρόσθεσε πως έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Σαμαρά για την δουλειά που έκανε. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για θυσίες συνέχεια. Η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε, πρέπει να μπει στην υπηρεσία τη ανάπτυξης», συνέχισε.
Γαλλική χείρα βοηθείας σε ζώνες «φιλέτα»
Με βασικό οδηγό τις ιστορικές φιλικές σχέσεις των δυο κρατών αλλά και τη συναντίληψη περί αναπτυξιακών πολιτικών, έναντι της λιτότητας που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη, οι δυο ηγέτες, ανέλυσαν σε βάθος τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.
Μάλιστα, ο κ. Ολάντ επισημοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απόφαση της Γαλλικής πλευράς για επενδύσεις στη χώρας μας, αλλά και την επιθυμία να εμπλακεί στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, που ακύρωσε δημόσια τη θεωρία ότι ήρθε στην Ελλάδα για να προωθήσει εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αλλά και στη συνεργασία σε έξι κομβικούς διοικητικούς τομείς.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα για συνεργασία στους τομείς ενέργειας, κατασκευών, άμυνας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, υγείας και τουρισμού (οι δυο πλευρές υπέγραψαν και σχετική συμφωνία για το συγκεκριμένο τομέα) για να συμφωνήσει ο κ. Ολάντ που θέλησε να εμφανιστεί αρκετά…γαλαντόμος.
Επίσης θα υπάρξει και συνεργασία για το νέο φορολογικό σύστημα, αλλά και για το εθνικό κτηματολόγιο, ενώ η Γαλλία θα συνεισφέρει στην αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και κυρίως σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης και αναζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των δυο χωρών για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Δεν ήρθα για εξοπλισμούς» αλλά για επενδύσεις
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την άμεση ανάμιξη της Γαλλίας στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σε πλήθος επενδύσεων που θα βοηθήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός πάντως επιχειρώντας να αναδείξει το μέγεθος της ύφεσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της ύφεσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώςη ανεργία των νέων στη χώρας μας κοντεύει να φτάσει το εφιαλτικό 60%. Για αυτό το λόγοι οι δύο ηγέτες αναζητούν τρόπους να αντιμετωπιστεί η ανεργία συνολικά στην Ευρώπη.
Ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό, ότι οι Γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες στις αποκρατικοποιήσεις και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού επιχειρείν, ενώ η άποψή του, η οποία ικανοποίησε και τον κ. Σαμαρά, είναι πως πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. και στο θέμα των κοινοτικών κονδυλίων με μια διαδικασία ταχύτερης διάθεσής τους.
«Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» είπε δημόσια και διευκρίνισε ότιαυτές θα είναι παρούσες στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στους σιδηροδρόμους.
Επειδή πολλά ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του κ. Ολάντ στην Αθήνα, ο ίδιος εμφανώς ενοχλημένος, θέλησε να αποκαταστήσει την κατ’ αυτόν αλήθεια και δήλωσε με νόημα: «Δεν ήρθα στην Ελλάδαγια να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη».
Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως ήταν όταν ο κ. Ολάντ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική ΑΟΖ και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, δίνοντας μια νέα διάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών, αφού μίλησε για συνεκμετάλλευση, ξαφνιάζοντας πολλούς.
«Αν μπορέσει η Γαλλίανα συνεκμεταλλευθεί τακοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδαθα το κάνει.Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε σχετικά με τις προθέσεις της χώρας μας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και συμπλήρωσε: «Η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα».
Η ΑΟΖ και η Τουρκία στο τραπέζι
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι ο κ. Σαμαράς απέκτησε ένα ισχυρό σύμμαχο στο θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ και έδειξε ότι δεν υποχωρεί, ανεξάρτητα πότε θα γίνει πράξη.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε, στέλνοντας και μήνυμα στην Τουρκία που θα την επισκεφθεί σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, ότι η Ελλάδα κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης της ΑΟΖ.
«Ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα μας με φιλικό τρόπο, καθώς αυτό συμφέρει και την Ευρώπη» είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε ότι τα ενεργειακά αποθέματατης Ελλάδας βρίσκονται στονελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ, να το κάνει όποτε θέλει.
Η ελληνική πλευρά δείχνει ότι έχει στόχο να κάνει ευρωπαϊκό το ζήτημα της ΑΟΖ σε συνδυασμό με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει, ώστε να έχει ισχυρούς συμμάχους έναντι της Τουρκίας.
Ο κ. Σαμαράς το είχε πράξει και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ζητώντας τη βοήθεια των Ευρωπαίων για την ΑΟΖ. Χθές, έκανε ένα βήμα πιο πέρα, τονίζοντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές και για την Ευρώπη, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «εάν η Ελλάδα, άρα και η Ευρώπη, αποκτήσει τους δικούς τηςυδρογονάνθρακες θα απεξαρτηθεί από αστάθμητους παράγοντες».
Ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας
Η υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF, επισφράγισε την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα.
Η συμφωνία υπεγράφη, παρουσία των δυο ηγετών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου έγινε και συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών.
Για έναρξη ενός ελληνογαλλικού άξονα για τις επενδύσεις μίλησε ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ολάντ μίλησε για τις προσπάθειες της Γαλλίας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυρία Μέρκελ, χαιρετίζοντας όπως είπε τη στάση της.
Για κοινωνική έκρηξη προειδοποίησε ο Παπούλιας
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προς τον Γάλλο ομόλογό του ήταν σαφές: «Είμαστε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη αν συνεχιστεί η λιτότητα». Ο κ. Ολάντ, στην ολιγόλεπτη συνάντησή τους, συμφώνησε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και άκουσε τον κ. Παπούλια να του τονίζει σε δραματικούς τόνους, ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σημαντικές θυσίες που τον οδήγησαν στην εξαθλίωση.
«Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του ελληνικού λαού. Είμαστε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη αν συνεχιστεί η λιτότητα. Για αυτό χαίρομαι που είστε εδώ, καθώς πιστεύουμε ότι θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ανεργία των νέων φτάνει το 60%» του είπε ο κ. Παπούλιας για να του απαντήσει ο κ. Ολάντ, ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει ήδη υπέρμετρες προσπάθειες και δεν θα μπορούσε κανείς να ζητήσει παραπάνω αυτή την περίοδο.
«Έχει σημασία ότι η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ. Αν είχε επιστρέψει στη δραχμή θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά και για άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες. Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα. Το μήνυμα της επίσκεψής μου εξάλλου είναι ότι η κρίση στην Ευρωζώνη τελείωσε και ολες οι χώρες θα στηριχτούν» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Η συνάντηση με Βενιζέλο
Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για μισή ώρα και με τον ομοϊδεάτη του, τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο βέβαια είχε δει και νωρίτερα, καθώς παρακάθισε, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη, μετά από επιθυμία του Πρωθυπουργού, στο γεύμα εργασίας.
Στο γεύμα με τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ο Γάλλος πρόεδρος ενδιαφέρθηκε πολύ για θέματα που αφορούσαν την ανεργία, την κοινωνική συνοχή και γενικά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Επίσης, θέλησε να πληροφορηθεί την εμπειρία των τριών αρχηγών από την τρικομματική κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εμπειρία καθώς είναι η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας έπειτα από πολλά χρόνια, αναφερόμενος στην οικουμενική κυβέρνηση το 1989. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε εκείνη την κυβέρνηση είχε συνεργαστεί ξανά με τον κ. Κουβέλη.
Ο κ. Βενιζέλος πήρε τον λόγο, εκείνη τη στιγμή, και εξήγησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας είχε στόχο την καταδίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η στιγμή έγινε ελαφρώς αμήχανη και ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με μαρτυρίες των παρισταμένων, έριξε ένα σαστισμένο βλέμμα στους αρχηγούς.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε εμφανώς ανήσυχος για την άνοδο των ακροδεξιών και των νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και μοιραία η συζήτηση στράφηκε στην Χρυσή Αυγή.
Το θέμα της Χρυσής Αυγής συζητήθηκε και αργότερα στην κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Ολάντ με τον κ. Βενιζέλο στη γαλλική πρεσβεία. Η συζήτηση περιεστράφηκε, επίσης, γύρω από το συνέδριο του ΠαΣοΚ και την εκπροσώπηση σε αυτό του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και από το ζήτημα της Κύπρου.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνώριζε σε βάθος το ζήτημα, οπότε ο κ. Βενιζέλος του ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του αλλά και τους ρόλους των προσώπων στη Μεγαλόνησο. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για το θέμα αυτό αλλά και τα υπόλοιπα που αφορούν τον ρόλο των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Δηλώσεις Κεδίκογλου
«Πολύ σημαντικά αποτελέσματα» είχε σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου η επίσκεψη Ολάντ.
«Θέλω να επισημάνω τις αναφορές στην ΑΟΖ, στα ευρωπαϊκά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Αιγαίο, στην πρόθεση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση. Επίσης, την ενίσχυση που θα έχει η Ελλάδα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας και την συνεισφορά σε επίπεδο τεχνογνωσίας στους τομείς της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Υγείας κτλ» δήλωσε στον Βήμα 99,5.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου για τις επενδύσεις, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ «είπε ξεκάθαρα ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να ενθαρρύνει, να παρακινήσει, να παροτρύνει γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία την ενοικίαση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών παρακολούθησης και αυτό το θέμα είναι υπό συζήτηση.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την απεργία της ΕΣΗΕΑ ανήμερα της επίσκεψης Ολάντ, ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε ότι η απεργία «είχε καθαρά κομματικές σκοπιμότητες».