Συμφωνία με το ΔΝΤ στο ότι το ελληνικό χρέους πρέπει να κουρευτεί εκ νέου, διαπίστωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό Διευθυντή του οργανισμού κ. Ντέιβιντ Λίπτον, και η οποία ολοκληρώθηκε πριν τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον.
Η δημοσιοποίηση και επισημοποίηση της «συμφωνίας» αυτής ήταν μία από τις βασικές πολιτικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι γνωστές και ότι ο κ. Τσίπρας έχει συχνά στο πρόσφατο παρελθόν επικαλεστεί την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ περί του μη βιώσιμου του ελληνικού χρέους.
«Είναι γνωστό και προφανές ότι με το ΔΝΤ έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντηση και προσέθεσε: «δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιότυπη ταύτιση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:
«Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ, διαπιστώνουμε πρώτον ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους. Και δεύτερον ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ, η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έκρυβαν στα συρτάρια, τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους.
Επίσης τους κάνανε το χατίρι να κόβουν τον 13ο και τον 14ο μισθό στο δημόσιο, προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους».
Με βάση αυτά, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε από ττην Ουάσιγκτον επίθεση κατά των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα μνημόνια, σημειώνοντας:
«Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη, ακέραια ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως έθεσε υπ’ όψιν της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι στην τελευταία του έκθεση υπεισέρχεται σε ζητήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, «με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο», όπως είπε. «Η δημοκρατία δε θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει θετική διέξοδο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση ως προς το αν από την πλευρά του ΔΝΤ το κούρεμα του χρέους είναι αίτημα, εικασία ή απλώς πιστεύουν ότι θα γίνει, ο κ.Τσίπρας απάντησε: «αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι εδώ υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς σήμερα μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλοι έχουν την ευθύνη».
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ υπενθυμίζουν με ανακοινώσεις τους ότι δεν υπάρχει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.
Δήλωση του ΔΝΤ
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα:
«Ο κ. Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Είχαν μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».