Έντονος προβληματισμός για τα τρομοκρατικά χτυπήματα και για την ένταση που εκδηλώνεται στην κοινωνία υπάρχει στην Ιπποκράτους. Στην ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης στο Mall που εξέδωσε το ΠαΣοΚ επισημαίνεται ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα. Κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους όχι μόνο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νεκροί αλλά και για το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην οικονομία και στην έλευση επενδυτών.

Με την ανακοίνωση της η Ιπποκράτους καλεί στην ουσία στη σύμπηξη μετώπου κατά της τρομοκρατίας καθώς προειδοποιεί «όλους όσοι επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Όλα δείχνουν ότι είμαστε στην αρχή. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα η χώρα θα ζήσει μια ζοφερή περίοδο», λένε στελέχη του ΠαΣοΚ.

Στροφή στην καθημερινότητα

Επιδίωξη του κ. Ευ. Βενιζέλου και του επιτελείου του, για το προσεχές διάστημα είναι να στραφεί το ενδιαφέρον σε θέματα ουσίας και σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος μαζί με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ έχει σήμερα συνάντηση με τον κ. Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να συζητήσουν για τα το ΕΣΠΑ, τα μεγάλα έργα, την επιχειρηματικότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις τιμές, τη λειτουργία της αγοράς. Την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέτζος θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Ιπποκράτους. Την Πέμπτη, το ενδιαφέρον θα στραφεί στις προσυνεδριακές διαδικασίες οι οποίες επιταχύνονται, καθώς συνεδριάζει η Γραμματεία της ΚΟΕΣ.

Το ΠαΣοΚ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία της κυβέρνησης με το σύλλογο εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και την ΟΤΟΕ, έπειτα και από τις σχετικές παρεμβάσεις που έκανε ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των τριών αρχηγών.

Ανάμειξη στην πολιτική ζωή η έκθεση του ΔΝΤ

Παράλληλα, όμως, σε μια προσπάθεια να δώσει το δικό του στίγμα στην κυβέρνηση, εξέδωσε μια επικριτική ανακοίνωση για την έκθεση του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει αξιολογήσεις για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα που ισοδυναμούν με ανάμειξη στην πολιτική ζωή της χώρας. «Οι επιλογέςτων Ελλήνων πολιτών αφορά τους ίδιους και μόνον αυτούς. Η άποψη που περιλαμβάνεται στην έκθεση ότι σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων στέλνει το λάθος μήνυμα. Οι πολίτες έχουν ήδη δεχθεί τεράστιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε ένα σχετικό μικρό χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο.Η κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των πολιτικών που θα αποτρέψουν την εκδήλωση δημοσιονομικών αποκλίσεων», τονίζεται.

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ …

Οι σχεδιασμοί της Ιπποκράτους, ωστόσο, μπορεί να συναντήσουν δύο σκοπέλους. Από τη μια πλευρά οι στενοί συνεργάτες του κ. Αλ, Τσίπρα, κ.κ. Ν. Παππάς και Π. Σκουρλέτης, επιμένουν να ζητούν από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να αποδείξει τις σοβαρές κατηγορίες που τους απηύθυνε, διατηρώντας ζωντανή την εστία έντασης ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

… και ο καυγάς Λοβέρδου – Παπανδρέου για την προσφυγή στο ΔΝΤ

Από την άλλη, ο απροσδόκητος καυγάς, με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν, που ξέσπασε ανάμεσα στους κ.κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Παπανδρέου εμπλέκει το ΠαΣοΚ σε μια άχαρη συζήτηση, η οποία ξύνει πληγές χωρίς κέρδος, αφού το ΠαΣοΚ εκτίει ήδη τη σκληρή ποινή που του επέβαλλαν οι πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου. Επισήμως, η Ιπποκράτους δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την αντιπαράθεση, στην οποία όμως ενεπλάκησαν η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Ι. Ραγκούσης.

Ο πρώην υπουργός και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «την εποχή που δεν υπήρχε κανένας σχετικός θεσμός στην Ε.Ε. ήμουν κι εγώ αντίθετος σε προσφυγή της Ελλάδας αποκλειστικά στο ΔΝΤ. Ταυτόχρονα ήμουν και παραμένω απολύτως σύμφωνος με την μοναδική εφικτή λύση του ευρωπαϊκού τριμερούς μηχανισμού στήριξης (Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. ) στον οποίο, αφού πέτυχε τη σύστασή του, αναγκαστικά προσέφυγε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010. Η προσφυγή έγινε εξαιτίας της υπερχρέωσής της και όχι βάσει κάποιου σχεδίου του Γ. Παπανδρέου».

Ο κ. Ραγκούσης, δεν λαμβάνει αποστάσεις μόνο από τον κ. Λοβέρδο αλλά επιτίθεται και στους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, μιλώντας για απαράδεκτα παιχνίδια με τη λίστα Λαγκάρντ «από αυτούς που εισηγήθηκαν ως Υπουργοί Οικονομικών, περικοπές, νέους φόρους και χαράτσια», για όσους χάρισαν «δισεκατομμύρια χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων των πόλεών τους για να εκλέγονται πρώτοι βουλευτές», για όσους «γέμισαν με συντοπίτες τους τα μουσεία της αρμοδιότητος τους, όπως αυτό της Ακρόπολης, με πελατειακές προσλήψεις σταζιέρ και συμβασιούχων».