Συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, όπου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να αυξήσει κι άλλο τους φόρους.

Τα κυριότερα μέρη της συνέντευξης:

«Δεν είναι ευχάριστο να είναι κανείς έλληνας υπουργός Ανάπτυξης αυτή τη χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε στο έκτο έτος ύφεσης. Αλλά είναι ακόμα πιο δυσάρεστο για τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι το βιώνουν έχοντας προσωπική εμπειρία. Ωστόσο βλέπω τα πρώτα αμυδρά σημάδια ότι αυτό το έτος θα υπάρξει αλλαγή. Αλλά αυτό δε θα συμβεί με θαύματα».

Ερωτηθείς πως θα επιτευχθεί αυτό, λέει:

«Με υγιή ανθρώπινη κατανόηση, με συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και επιμονή. Θέλουμε να εφαρμόσουμε την πορεία λιτότητας, ώστε να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά, να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Όταν ερωτάται αναφορικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αποδεχθώ την κατηγορία ότι νωρίτερα όλα ήταν στραβά στην Ελλάδα. Υπάρχουν πράγματα που ήδη άλλαξαν και άλλα τα οποία πρέπει ακόμα να αλλάξουν. Αλλά υπάρχουν επίσης και πράγματα τα οποία λειτουργούν σε αυτή τη χώρα».

Στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα προσελκύει και πάλι ξένους επενδυτές, ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού επιλέγουν την Ελλάδα και φέρνει ως παραδείγματα την Hewlett Packard, η οποία θα χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά για τα προϊόντα της, τη Philip Morris που προτίθεται να επενδύσει στην Ελλάδα, όπως και τη Unilever που θα κατασκευάζει στην Ελλάδα τα προϊόντα της.

«Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και τη μείωση μισθών και αμοιβών, η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για τους επενδυτές» λέει.

Σχετικά με το ότι εγχώριες εταιρείες όπως η ελληνική εταιρεία εμφιαλώσεως της Coca Cola και η γαλακτοκομική εταιρεία ΦΑΓΕ μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό και 26 από τις εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρείες κήρυξαν πτώχευση, ο υπουργός ανάπτυξης λέει:.

«Δεν έχω αυταπάτες. Αυτά είναι συνέπειες των αναταράξεων της κρίσης».

«Γερμανικές και γενικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «Δεν θα αποκλείσουμε εκ των προτέρων κανέναν ενδιαφερόμενο».

«Δεν επιθυμούμε τις αυξήσεις φόρων -είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε. Από το 2010 δεν λαμβάνουμε μόνοι τις αποφάσεις, αλλά από κοινού με την τρόικα. Και πρέπει πάντα να βρίσκεται ένας κοινός παρονομαστής. Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα συμπεφωνημένα. Δεν θέλουμε να ξεγελάσουμε την Τρόικα. Αλλά συζητάμε μαζί της και εξηγούμε τη θέση μας. Στόχος είναι στη διάρκεια του επόμενου έτους να μειώσουμε τους φόρους» προσθέτει.

Όταν ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα είχε ανακοινώσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον κόσμο αλλά έως τώρα λίγα έχουν γίνει, o κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι «Το έτος 2013 θα είναι η χρονιά των ιδιωτικοποιήσεων».

Σχετικά με το ότι τα έσοδα που προσδοκά η Ελλάδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ υψηλά σε σχέση με αυτά που έως τώρα έχει εισπράξει, ο υπουργός ανάπτυξης λέει :

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πολύ σημαντικοί διαγωνισμοί: για τις επιχειρήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, καθώς επίσης και για την επιχείρηση τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη χρονιά θα σημειώσουμε επιτυχία στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας».

«Έφτασε ο καιρός για να πληρώσουν και οι πλούσιοι στην Ελλάδα;», ρωτά ο δημοσιογράφος και ο υπουργός απαντά ότι «έφτασε ο καιρός για να πληρώσουν όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν», ενώ ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να επιβληθεί ένας φόρος για τους πλούσιους, όπως σχεδιάζεται στη Γαλλία, ο κ. Χατζηδάκης απαντά:

«Πολύ υψηλοί φόροι δε συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά όπως ειπώθηκε, εμείς οι Έλληνες και γι’ αυτό το θέμα δεν αποφασίζουμε μόνοι».