Κλίμα έντασης επεκράτησε στο τέλος της συνεδρίασης της Βουλής σχετικά με την προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τι πως έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια με τα οοία θα ψηφίσουν οι βουλευτές. Η συνεδρίαση διεκόπη στις 22:35 της Πέμπτης για να διαβουλευτούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και συνεχίζεται από τοις 11.52 και πάλι.
Σε κλίμα έντασης άρχισε η διαδικασία συζήτησης επί των προτάσεων των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, ενώ σημειώθηκε ανατροπή όσον αφορά την πρόταση του Προεδρείου της Βουλής, στην οποία είχαν συμφωνήσει τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες με επτά κάλπες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε κατηγορηματικά κάνοντας λόγο για «απόλυτη γελοιοποίηση και εξευτελισμό των θεσμών», ζητώντας να αποσυρθεί η πρόταση αυτή και να διεξαχθεί μια ψηφοφορία, με μια κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος προχωρώντας σε μια κίνηση αιφνιδιασμού πρότεινε να υπάρξουν τελικώς τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα, όπως ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξ αρχής, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό θράσος και υποκρισία» και για «οργανωμένη πολιτική σκευωρία που έχει ως στόχο το ΠαΣοΚ και εμένα προσωπικά και έχει αποδειχθεί ότι όλα ήταν ένα ψέμα».
Ευ. Βενιζέλος: «Πολιτική αθλιότητα που ψάχνει τον φερετζέ της κάλπης»
«Ανάγκη προστασίας δεν έχει ούτε το ΠαΣοΚ ούτε εγώ, αλλά οι αυτουργοί της σκευωρίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στήνει από χθες το χορό της κάλπης ενώ το πρόβλημα είναι η κάλπικη σκευωρία». «Οι προτάσεις τίθενται σε ψηφοφορία με χωριστή κάλπη ανά πρόσωπο απλώς τώρα έχουμε τρεις παράλληλες προτάσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βρει προσχήματα σήμερα που πρέπει να αναδείξουμε την σκευωρία και να πάει ο καθένας στον πάγκο του», πρόσθεσε και πρότεινε τις τέσσερις κάλπες, σημειώνοντας ότι «δεν θα μου στερήσουν εμένα και του Γιώργου Παπανδρέου να ψηφίσουμε». «Τέσσερις κάλπες μια ανά πρόσωπο και ο καθένας να πάρει την ευθύνη του. Η μυστικότητα έγινε υποχρεωτικότητα της ψήφου και υποχρεωτική νομιμοποίηση της σκευωρίας. Άρα πρέπει και να νομιμοποιήσουμε το ρεσάλτο κατά του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης», τόνισε δηκτικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάνοντας λόγο για «πολιτική αθλιότητα που ψάχνει τον φερετζέ της κάλπης».
ΣΥΡΙΖΑ: «Θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε την κίνηση Βενιζέλου «θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες», που όπως είπε, «είναι διδακτική για όλους μας». «Ο κ. Βενιζέλος εκ μέσω λυσσώδους επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πρόταση που υποβάλλαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων», σημείωσε, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση για τέσσερις κάλπες και ζητώντας διασφάλιση ότι οι βουλευτές θα προσέρχονται υποχρεωτικά και στις τέσσερις κάλπες «και ας ρίχνουν ό,τι θέλουν μέσα», όπως είπε.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος, ο οποίος επικαλούμενος σχόλιο βουλευτή της ΝΔ είπε: «Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις την ψηφοφορία τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις». Όπως υποστήριξε «προσπάθεια εξευτελισμού γίνεται από εκείνους που δεν μπορούν να ελέγξουν την συγκάλυψη των πολιτικών συμμαθητών τους» και σημείωσε ότι «η προσπάθεια να μπουν επτά κάλπες ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ».
Υπέρ των τεσσάρων καλπών τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Χρ. Παπάς ενώ για την στάση που πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα του είπε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που θα δυναμιτίσουμε το κλίμα για να μην δώσουμε σε κάποιους την ευκαιρία να μιλήσουν για τους κακούς φασίστες…».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Σ. Χαλβατζής είπε ότι «τα περί σκευωρίας του κ. Βενιζέλου αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΚΚΕ» και υπενθύμισε ότι προ εβδομάδος η κυρία Αλέκα Παπαρήγα είχε ζητήσει από του βήματος της Βουλής να υπάρξουν τέσσερις κάλπες με τέσσερα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης Βενιζέλου συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα συγκυβερνώντα κόμματα.
Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει βούληση ελέγχου της ψήφου των βουλευτών»
Αντιδρώντας στα περί προσπάθειας ελέγχου της ψήφου των βουλευτών, ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς «δεν έχει βούληση και επιθυμία να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών». «Δεν υπήρξε μεθόδευση εκ των πολιτικών αρχηγών, όπως αποδείχτηκε από την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου», είπε σχετικά με την αρχική πρόθεση να στηθούν επτά κάλπες.
Νωρίτερα, ο κ. Παπαδημούλης είχε κατηγορήσει το Προεδρείο της Βουλής ότι «έρχεται ως εκτελεστής και διεκπεραιωτής μιας απόφασης που πάρθηκε με άλλες διαδικασίες», επισημαίνοντας ότι «μέχρι τώρα η Βουλή ομόφωνα συμφωνούσε στη διαδικασία». Όπως είπε, η (αρχική) πρόταση για τις επτά κάλπες, «είναι πολύ χειρότερη και συνιστά ένα ακόμα βήμα πανικού με στόχο το κουκούλωμα του σκανδάλου». «Είναι απόφαση των τριών αρχηγών και όχι της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να μπορούν κάποιοι βουλευτές είτε με αρχηγική εντολή είτε με αρχηγική ανοχή, να κάνουν σκασιαρχείο». Επίσης, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποχωρήσει από καμία φάση της διαδικασίας, λέγοντας ότι «αυτό το δώρο, παρότι γιορτάζει ο Πρωθυπουργός, δεν θα σας το κάνουμε». «Αν αποφασίσατε να ευτελίσετε τους θεσμούς εμείς θα μείνουμε εδώ μέχρι τέλους», είπε.
Οι αιτιάσεις του κ. Παπαδημούλη προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε ότι «το Προεδρείο ενδιαφέρεται για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και την αποκάλυψη της αλήθειας». «Δεν περάσαμε αβασάνιστα μια πρόταση. Δεν ελήφθη καμία απόφαση αυθαίρετα. Το Προεδρείο έδειξε μεγάλη ανοχή μάλιστα. Εν τούτοις θεωρούμε ότι σωστά πράξαμε», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αν κάποιος αποχωρήσει επαφίεται στην συνείδηση του συναδέλφου ή του κόμματος και δεν αφορά το Προεδρείο και τη Βουλή». Και υπογράμμισε ότι «το Προεδρείο δεν μπαίνει σε σκοπιμότητες και δεν συμβάλει σε καμία είδους συγκάλυψη και προσωπικά ο Πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια διάθεση».
Τελικώς, η Βουλή ομοφώνως κατέληξε στην διαδικασία με τις τέσσερις κάλπες μια ανά πρόσωπο. Ο αρχικός σχεδιασμός για την διάρκεια της συζήτησης επί της ουσίας των προτάσεων είναι για τις 6.00 το απόγευμα, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία των τοποθετήσεων. Στην συζήτηση έχει ζητήσει να μιλήσει ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος απέστειλε υπόμνημα.
Μετά τα επί της διαδικασίας ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των εκπροσώπων των κομμάτων.
Οι εισηγητές των κομμάτων
Πρώτος τον λόγο πήρε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος ανέφερε: «Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, που δημιουργούν την εικόνα ότι υπήρξε σαφής πλημμέλεια που αγγίζει τα όρια του δόλου. Η έρευνα είναι όμως εκείνη που θα το δείξει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «η κατάθεση Διώτη κονιορτοποιεί τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για ευθύνες Βενιζέλου».
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά που να επιτρέπουν ούτε τη σκέψη για παραπομπή σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και άλλων προσώπων πλην του κ. Παπακωνσταντίνου» είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ σχολίασε ότι κατά τα 2/3 η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικό μανιφέστο με κλισέ εκφράσεις.
«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναδεικνύει τη διγλωσσία, την υποκρισία εκείνων που είχαν στα χέρια τους το τιμόνι της χώρας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταγγέλλοντας ότι τα εγκαλούμενα πρόσωπα, την ίδια ώρα που ζητούσαν την ψήφο των βουλευτών για αδυσώπητα φορολογικά μέτρα, κρατούσαν στην ιδιωτική τους κατοχή το CD, το διατηρούσαν άτυπα χωρίς να ομολογούν την ύπαρξή του, χωρίς να το πρωτοκολλούν, αποκρύπτοντας το επιμελώς από το κοινοβούλιο και από τους βουλευτές που ρωτούσαν και εισέπραξαν ψευδείς απαντήσεις.
«Απέκρυψαν από το κράτος, το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι υπήρχε στην κατοχή τους αυτό το αρχείο για την εισροή χρημάτων και κονδυλίων. Το κράτος ζημιώθηκε και το δημόσιο συμφέρον υπονομεύθηκε. Το έγκλημα είναι καταγεγραμμένο και στοιχειοθετημένο» είπε η βουλευτής.
«Γιατί δεν θέλετε να απαντηθούν και να ερευνηθούν όλα τα ζητήματα με τη συμπεριφορά των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου;» ερώτησε η κ. Κωνσταντόπουλου και προειδοποίησε πως όσοι δεν ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και των δύο σε προανακριτική επιτροπή εντάσσουν τους εαυτούς τους σε μια άλλη λίστα, τη λίστα όσων συγκάλυψαν εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού.
Για ψέματα και σκευωρία που κατέρρευσαν έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μανιάτης.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί σε πολιτική ομηρία. Κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να τεθεί σε ομηρία. Τα ακούσαμε όλα, ακόμη και ότι ο Βενιζέλος είχε τη λίστα στο μαξιλάρι του και εκβίαζε τους επιχειρηματίες. Τακτικές κιτρινισμού, που δεν αντέχουν στην κοινή λογική» είπε ο κ. Μανιάτης.
Κατήγγειλε τους διάφορους «Κλουζώ» που αποκαλύφθηκαν και στόχος τους ήταν «να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, να διαλυθεί και να καταρρεύσει η κυβέρνηση και η χώρα. Τώρα που πάει να πάρει μια ανάσα, τη στιγμή της συνεννόησης».
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Μανιάτης είπε: «Δεν θεωρούμε εκ προοιμίου ένοχο κανέναν, αλλά λέμε, εφόσον έχουν εγερθεί σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την παραλαβή και διαχείριση της λίστας, πρέπει να ριχτεί άπλετο φως».
«Εμείς ως ΔΗΜΑΡ πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά έρχονται στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη» δήλωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου.
«Μέλημά μας πρέπει να είναι η πλήρης αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας. Δεν κατασκευάζουμε ενόχους ή αθώους, δεν έχουμε αρμοδιότητα να παραπέμπουμε για πολιτικές ευθύνες στο ειδικό δικαστήριο επειδή έτσι μας εξυπηρετεί» είπε ο κ. Οικονόμου και έκανε λόγο για «σπουδή με στόχο την παραπομπή Βενιζέλου με λογικοφανή άλματα».
«Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες κ. Βενιζέλου αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη ποινικών ευθυνών», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι προφανώς και η διαδικασία της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος δεν εξαντλείται στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου και είναι πιθανό να έρθουν στο φως και άλλες παραλείψεις άλλων προσώπων που άσκησαν διοίκηση, «αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε την πόλωση γιατί αυτή η πόλωση έφερε δεινά στον τόπο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος είναι μακρά και επίπονη διαδικασία και απαιτεί να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σύνεση. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διασωθεί κανείς που δεν συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε στο λειτούργημά του» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
Στην ανάγκη να ερευνηθούν ευθύνες για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αναφέρθηκε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.
«Ούτε ο κ. Στουρνάρας ζήτησε μόνος του τη λίστα Λαγκάρντ. Στην πραγματικότητα τη ζήτησε μετά από το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα» είπε ο βουλευτής, αναφερόμενος στους εν γένει χειρισμούς για το επίμαχο αρχείο. «Τα μηνύματα SMS της Μέρκελ με πολιτική σημασία καταγράφονται και αρχειοθετούνται ως επίσημα έγγραφα» παρατήρησε ο βουλευτής.
Αναφερόμενος στη διαχείριση της λίστας από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υπογράμμισε: «Κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να καταχωρίζεται στο βιβλίο εισερχόμενων και να αναφέρεται και η ημερομηνία εισόδου του. Λέτε κύριοι της συμπολίτευσης αυτό δεν το έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Το έκανε μήπως ο κ. Βενιζέλος; Τι σας εμποδίζει αυτό να το καταλογίσετε στον κ. Βενιζέλο;».
Για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο βουλευτής είπε: «Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 8.7.2011 είχαν συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το θέμα της φοροδιαφυγής. Μετά τη συνάντηση, το στικάκι άλλαξε. Πώς άλλαξε; Να μην το μάθουμε;».
Για τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Καπερνάρος υπογράμμισε ότι η υπόθεση της λίστας αφορά όλους όσους ενεπλάκησαν «εκτός αν ομολογήσει ο ίδιος ότι ήταν τιτουλάριος».
«Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος είναι δυνάμει κατηγορούμενοι για τη λίστα Λαγκάρντ και πρόσωπα-κλειδιά στη μετατροπή της Ελλάδος σε προτεκτοράτο» ανέφερε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Είπε, ακόμη, ότι η Χρυσή Αυγή «θα αδράξει την ευκαιρία, ώστε να πάνε στο ειδικό δικαστήριο, γιατί μπορεί να είναι για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά το δικαστήριο αυτό θα δικάσει τα πρόσωπα που έβαλαν τη χώρα στο ΔΝΤ».
Ειδικά για τον ρόλο των δύο πρώην πρωθυπουργών, είπε ότι για τον Γ. Παπανδρέου και για τον Λ. Παπαδήμο, εφόσον η διαχείριση έγινε σε ανώτατο επίπεδο (ΣΔΟΕ, ΕΥΠ, γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, γαλλικό υπουργείο Οικονομικών κλπ), δεν νοείται ότι δεν είχαν ενημερωθεί λεπτομερώς για την έλευση και τη διαχείριση της λίστας.
Είπε, επίσης, ότι ήταν θλιβερή η εικόνα και συμπεριφορά του κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Για τον κ. Βενιζέλο είπε ότι και μόνο το γεγονός ότι δεν θέλει η συμπολίτευση να ερωτηθεί για οτιδήποτε, αυτό και μόνο δείχνει ότι κάτι υποκρύπτει και τον χαρακτήρισε «εμπνευστή της κωλοτούμπας» για την ψηφοφορία.
Ευθύνες επέρριψε, όμως, και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, διότι δεν υπέγραψε πρόταση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, «για να δείξει καλή διαγωγή στη διεθνή τοκογλυφία».
Aδιαμφισβήτητες χαρακτήρισε τις ευθύνες των κκ Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από προανακριτική επιτροπή και ταυτόχρονα ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει «λευκό» για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
«Ο λαός που αυτή την ώρα υποφέρει, παρακολουθεί ένα χορό εκατομμυρίων» είπε ο κ. Γκιόκας και πρόσθεσε: «η λίστα Λαγκάρντ δείχνει ότι αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσώρρευση κερδών, που λιμνάζουν σε καταθέσεις και οι ιδιοκτήτες τους απαιτούν πιο φτηνά εργατικά χέρια για να τα επενδύσουν στα ερείπια της κόλασης για τον λαό».
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος απέκρυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αρχεία με τους καταθέτες, τα κράτησαν στο γραφείο τους, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και επισήμανε ότι το δεύτερο αρχείο που έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, έγινε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, για να αναρωτηθεί γιατί αυτά δεν έγιναν και την πρώτη φορά που ήρθε το αρχείο στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγαλοκαταθέτες.
«Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία και για τους δύο, που επιβάλλουν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης» είπε, επίσης, ο κ. Γκιόκας ο οποίος για μεν τον κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε την υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, την απιστία στην υπηρεσία, την παράβαση καθήκοντος με πρόθεση, το αδίκημα της πλαστογραφίας. Για δε τον κ. Βενιζέλο είπε ότι πρέπει να ερευνηθεί η υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, η απιστία στην υπηρεσία, η παράβαση καθήκοντος.
Η ομιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου
Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις κατηγορίες που του προσάπτονται από όλα τα κόμματα για τη στάση αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ν. Μιχαλολιάκος: Η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει και τις τέσσερις κάλπες
Η Χρυσή Αυγή θα προσέλθει και θα ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες. Και σε 14 κάλπες θα ψήφιζε αν υπήρχαν» είναι η φράση με την οποία ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποτύπωσε την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής σε προανακριτική επιτροπή των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ευθύνες. Και πραγματικά απορώ γιατί πήρε 20 ονόματα δειγματοληπτικά. Οι υπόλοιποι δεν έπρεπε να ελεγχθούν, σε ένα κράτος με 1 εκατομμύριο υπαλλήλους;» είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος αναφερόμενος στον Ευ. Βενιζέλο εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέρει επίσης βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.
Σχετικά με την πρόταση κατά των δύο πρώην πρωθυπουργών, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πλήρη επίγνωση, ενώ «ο κ. Παπαδήμος εφόσον ανέλαβε να συμμαζέψει τα οικονομικά, όφειλε και αυτός να ξέρει για τη λίστα».
Ο κ. Μιχαλολιάκος επέκρινε και το γεγονός ότι «περισσότερο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τους νόμους η ατιμωρησία των υπουργών, παρά η εθνική κυριαρχία, η οποία εκχωρείται με το νόμο που ψήφισε η Βουλή».
Στο σημείο αυτό ανέφερε πως «αν το θέλει ο Θεός και ο λαός, η Χρυσή Αυγή θα καταργήσει το άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει ψήφιση νόμων για την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όταν πρόκειται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ελλάδας».
Σχολιάζοντας την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής κατήγγειλε ότι στόχος είναι να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού.
Να ζητήσουμε διερεύνηση ευθυνών για όλους, ζήτησε ο Πάνος Καμμένος