Τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων για την προανακριτική επιτροπή και τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, με τα ονόματα και τα υπό διερεύνηση αδικήματα των πολιτικών προσώπων υπό παραπομπή, δίχως να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες, ήταν η κατά πλειοψηφία πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην ΚΟ του ΠαΣοΚ από τους κ.κ. Ι. Μανιάτη και Λ. Γρηγοράκο, οι οποίοι μετείχαν στη Διάσκεψη των Προέδρων η διαδικασία που θα ακολουθεί θα έχει ως εξής: Πρώτη θα συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση και θα στηθεί μία κάλπη. Επειτα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα στηθούν δύο κάλπες. Και τρίτη η κοινή πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής και θα στηθούν τέσσερις κάλπες.

Ηδη συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων για να επαναβεβαιώσει τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες.

Οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα αποχωρήσουν έπειτα από την ψηφοφορία της δικής τους πρότασης. Με τον τρόπο αυτό, αφενός ελέγχουν τις διαρροές και αφετέρου διαχωρίζουν τη θέση από την «πολιτική στόχευση» ή τη «σκευωρία» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δεν νομιμοποιούν τη σύμπραξη ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής και ακολουθεί κατά γράμμα τον Κανονισμό της Βουλής ο οποίος λέει ότι κατατίθεται για ψήφιση η πρόταση του κάθε κόμματος.
Πάντως υπάρχουν πολλές ασάφειες ως προς τις λεπτομέρειες της διαδικασίας που προκρίνεται για αυτό και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης θα συναντηθεί σήμερα με τους γραμματείας των Κ.Ο. των κομμάτων ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η μυστικότητα της ψήφου και η δυνατότητα όλων των βουλευτών να ψηφίσουν οποιονδήποτε από τους τέσσερις υπό παραπομπή πολιτικούς, για όποια κατηγορία εκείνοι πιστεύουν. Όπως είχε σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος με την πρόταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής από την πλειοψηφία επιμένοντας στην πρόταση για τέσσερις κάλπες ανά πολιτικό πρόσωπο με υποχρεωτική την ψήφο των βουλευτών και στις τέσσερις. Ως εναλλακτική σκέψη ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε την μια κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια που θα περιλαμβάνουν το ονόματα και τα αδικήματα.

Οχι στην πραξικοπηματική απόφαση για τρεις κάλπες λέειτο ΚΚΕ. Η ΚΟ του κόμματος τονίζει ότι «το κάθε κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση».

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Προεδρείου της Βουλής να διεξαχθεί με τρεις κάλπες η ψηφοφορία για την συγκρότηση προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ .

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή τους, μιλούν για μεθόδευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ_ΔΗΜΑΡ) που αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά μην παραπεμφθεί κανένας.
Μάλιστα, καλούν το Προεδρείο της Βουλής έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του ενώ τονίζουν ότι το κάθε κόμμα ξεχωριστά οφείλει «να μη συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, η οποία εξεδόθη το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την απόφαση για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες:

«Η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική.
Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα εντάσσεται στην μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Το Προεδρείο της Βουλής έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε Κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση.