Στην αρχή, η ευχάριστη είδηση: Η «λίστα Λαγκάρντ», το θέμα που καίει σήμερα στην Ελλάδα, δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση την Τρίτη του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Γιατί να τον ρωτήσουμε;» έλεγε παριστάμενος γερμανός διπλωμάτης. «Αυτό είναι θέμα των αξιότιμων ελλήνων πολιτικών και του ακόμα πιο αξιότιμου Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ας τα βρούνε μεταξύ τους».
Κατά τα άλλα ωστόσο, μια ελαφρά αμηχανία φαίνεται να περιτύλιγε τις συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Και ο λόγος γι’ αυτό ήταν φανερός: Το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος συναντήθηκαν για δεύτερη φορά εντός πενταμήνου στο Βερολίνου – κάτι που δεν εξηγείται μόνο από την ακατανίκητη έλξη που αισθάνονται μεταξύ τους.
«Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν την πρώτη φορά και τόσο αρμονικά» έγραψε σχετικά το περιοδικό «Der Spiegel». Διαφορετικά, πρόσθεσε, δεν θα συναντιούνταν εκ νέου για να απαλείψουν τις παρεξηγήσεις.
Αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Σαμαράς ήταν όντως πειστικές, δεν είναι γνωστό. Η ελληνική αντιπροσωπεία έδειχνε όμως ικανοποιημένη από το ενδιαφέρον που έτυχαν εκ μέρους των οικοδεσποτών τους. «Αυτό που επιδιώκαμε ήταν δημιουργία ενός καλού κλίματος που θα εξομαλύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις» έλεγε κυβερνητική πηγή. «Κι αυτό το επιτύχαμε».
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από πρακτικά θέματα, ήτοι μνημονιακά, με τους γερμανούς συνομιλητές να εστιάζουν τις ερωτήσεις τους στην εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων – ως προϋπόθεση για την καταβολή των επικείμενων τριών δανειακών δόσεων.
«Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι οι δόσεις δεν θα έλθουν, αν ολιγωρήσουμε. Αλλά κάναμε σαφές, ότι θέλουμε να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα» είπε η πηγή. Η διεκπεραίωσή του, πρόσθεσε, έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως εξάλλου και η ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις.
Ο βασικός στόχος της Αθήνας, πρόσθεσε, είναι η ανάκαμψη, που θα επιτευχθεί όμως μόνο αν υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά και αν επίσης – Θεού θέλοντος! – ξαναρχίσει ο χορός των επενδύσεων. Μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας: η καλπάζουσα ανεργία. «Το 2013 θα είναι το κρίσιμο έτος» είπε.
Ανάλογα με το αν αποδειχθεί γούρικο, ή γρουσούζικο, θα προκύψει και μια θετική, ή, αντιστρόφως, αρνητική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη σημερινή κυβέρνηση πιο αξιόπιστη στο Βερολίνο, από τις προηγούμενες; «Δίνουμε μια αίσθηση σταθερότητας, που δεν την είχαν οι άλλες» είπε. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η αξιοπιστία της σε επενδυτικά θέματα. «Ο ξένος επιχειρηματίας δεν χρειάζεται πλέον ένα «σπασμένο τηλέφωνο» για να προωθήσει τη δουλειά του» πρόσθεσε.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει εξαφανιστεί η «δραχμοφοβία», ήτοι ο φόβος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που κυριαρχούσε τα δυο τελευταία χρόνια.
Αυτό, τόνισε, ήταν έκδηλο και στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας. «Και τα 100 περίπου παρευρισκόμενα άτομα, που αποτελούν το άνθος του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, έδειχναν να πιστεύουν, ότι έχει εδραιωθεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» είπε σύμφωνα με γερμανό διπλωμάτη, που θέλει να μείνει ανώνυμος.
Η πίστη αυτή ήταν το φόντο και των δεκάδων ερωτήσεων, που δέχθηκε ο κ. Σαμαράς μετά το πέρας της εικοσάλεπτης σχεδόν ομιλίας του.
«Θέλετε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Τι ευκαιρίες μας προσφέρετε;» ήταν μια από αυτές. Η απάντηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το διπλωμάτη, ήταν ότι και μόνο τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες για επενδύσεις.
Τόσο οι σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις, όσο και οι διάφορες άλλες δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, θα παρουσιαστούν, ειρήσθω εν παρόδω, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στην Αθήνα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη παρουσία και του πρωθυπουργού. «Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχους και χρονοδιαγράμματα» είπε χαρακτηριστικά συνεργάτης του υπουργού.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Σαμαράς έθιξε και το θέμα της φοροδιαφυγής. «Είμαστε οι πρώτοι, που βάζουν πλούσιους φοροφυγάδες στη φυλακή» είπε με τον ήδη αναφερθέντα διπλωμάτη. «Η πλήρης αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που θα συντελεστεί τους επόμενους μήνες, θα λύσει ριζικά το πρόβλημα».
Η ανάκαμψη της οικονομίας προσκρούει ωστόσο σε δυο μεγάλα εμπόδια.
Το ένα είναι πολιτικό: Ο κίνδυνος που προέρχεται από τα δυο «άκρα», ήτοι τη Χρυσή Αυγή, η οποία απειλεί τη δημοκρατία, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το άλλο, συναφές με το παραπάνω εμπόδιο, είναι το μεταναστευτικό. Η παρουσία τόσων πολλών μεταναστών, είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το διπλωμάτη, «χαλά» το επενδυτικό κλίμα και αποτρέπει τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ. «Τα γεωστρατηγικά προβλήματα τραυματίζουν υπό τις συνθήκες της κρίσης την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι ένα μέρος των πόρων της πρέπει να διατίθεται για την συντήρηση των μεταναστών» φέρεται να είπε στην καγκελάριο. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να παραβλέπει το μεταναστευτικό» τόνισε.
Ο γενικός απολογισμός του ταξιδιού στο Βερολίνο: «Sehr gut» (πολύ καλός) είπε η κυβερνητική πηγή. «Αποχωρούμε με ένα καλό συναίσθημα».