Mε ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις. Επί της ουσίας «μιλάει» για πρώτη φορά για το έργο της κυβέρνησής του είκοσι χρόνια μετά την πτώση της, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για προώθηση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Αν και το πόνημά του, που ήταν προϊόν πολύμηνης εργασίας, αναφέρεται στην πρωθυπουργία του, την περίοδο 1990-1993, κάνει έμμεσες αναφορές στη σημερινή πολιτική κατάσταση, υπεραμυνόμενος μιας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη για το πώς έφθασε η χώρα στη μέγκενη του ΔΝΤ, καθώς ασκεί κριτική, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή όσο και στον διάδοχό του κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησαν, η οποία ήταν αποτέλεσμα να τεθεί υπό αυστηρή επιτροπεία η ελληνική οικονομία, ενώ βάζει θετικό πρόσημο στην πρώτη τετραετία του κ. Κ. Σημίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Μητσοτάκης στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα από τις εκδόσεις Εστία αναγνωρίζει ότι ο κ. Σημίτης στην πρώτη του κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική που ξεκίνησε επί των ημερών του, αλλά κατά τον ίδιο, δυστυχώς, αυτή δεν συνεχίστηκε μετά το 2000.
Ο πρώην πρωθυπουργός –που θεωρεί στις ιδιωτικές του συζητήσεις ότι είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία –είναι ιδιαίτερα σκληρός για τις μετέπειτα κυβερνήσεις.
Ασκεί κριτική στις πολιτικές που εφήρμοσαν ο κ. Καραμανλής την περίοδο 2004-2009 και ο κ. Παπανδρέου μετά τη νίκη του 2009, θεωρώντας ότι με τις επιλογές τους συνέβαλαν ώστε να φθάσουμε σήμερα στο χείλος του γκρεμού, αφού δεν ακολούθησαν τη δική του συνταγή νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναμένουν να υπάρχουν αναφορές στον σημερινό πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και σε όσα συνέβησαν το 1993, ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει κάθε επισήμανση, αν και αφήνει αιχμές, υπογραμμίζοντας ότι αν εκείνη η κυβέρνηση (εννοεί τη δική του) είχε αφεθεί να συνεχίσει το έργο της δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε θα είχαμε ανάγκη από την τρόικα και το ΔΝΤ.
Στο βιβλίο δεν παρουσιάζονται όλα ειδυλλιακά για την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά υπάρχει και διάθεση αυτοκριτικής, που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους πολιτικά βιβλία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει σφάλματα και καθυστερήσεις σε πτυχές του κυβερνητικού έργου, αλλά και λανθασμένες προτεραιότητες σε κάποιους τομείς που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να είχε επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.
Στα συμπεράσματά τους οι επιμελητές της έκδοσης υπογραμμίζουν ότι «η εξυγιαντική και μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης εκείνης ήταν ένα ελεύθερο, «δικό μας» μνημόνιο». Μάλιστα, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρονται σε ένα μνημόνιο μελετημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και όχι επιβεβλημένο από τους ξένους.
Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, που ήταν αναγκαίες τότε και ασφαλώς είναι αναγκαίες και τώρα, προϋποθέτουν ειλικρίνεια και αξιοπιστία ώστε η Ελλάδα να πάψει να ελέγχεται και να κυβερνάται στην ουσία από οργανωμένες ομάδες που αγωνίζονται για να προασπίσουν τα κεκτημένα μειοψηφιών.
«Το τι πέτυχε και ποια παρακαταθήκη άφησε επαφίεται στην κρίση των πολιτών. Πάντως ο αντικειμενικός αναγνώστης που βιώνει σήμερα τις σκληρές συνέπειες της κρίσης θα διαπιστώσει ότι εκείνη η κυβέρνηση του 1990-1993 ήταν μπροστά από την εποχή της» λένε πρόσωπα που επιμελήθηκαν το βιβλίο.
Στις σελίδες του, πέρα από τα αναλυτικά στοιχεία για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, γίνεται εκτενής αναφορά και σε μια σειρά –όπως επισημαίνεται –μεταρρυθμίσεων, εξαιρετικά επίκαιρων σήμερα, που έβαλαν τότε την Ελλάδα σε νέα τροχιά ανάπτυξης.
Ο κ. Μητσοτάκης, που σημειώνει ότι δεν είχε δώσει προεκλογικές υποσχέσεις και είπε με ειλικρίνεια την αλήθεια στον λαό, ενώ δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, προχωρώντας σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του.
Στο βιβλίο υπογραμμίζει ότι μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια κατάφερε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά που είχαν εκτροχιαστεί, να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενώ επιβεβαίωσε τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας στην εξωτερική πολιτική.
«Κι όλα αυτά υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με παγκόσμια οικονομική κρίση σε εξέλιξη λόγω του πολέμου του Κόλπου, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με λυσσαλέες και βίαιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων που ελέγχονταν από το ΠαΣοΚ, αλλά και εσωκομματικές τριβές» υποστηρίζουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ