«Δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση» διαμηνύει συνεχώς ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά συνεχώς διαπιστώνει εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει, ενώ συνεχίζονται οι τριβές με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, αυτή τη φορά με αφορμή το φορολογικό και τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.
Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η πορεία δεν είναι εύκολη, καθώς έχει μπροστά του τους τελευταίους σκοπέλους, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του έναντι των εταίρων και θέλει να απομακρύνει τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ελπίζοντας πως η «αλλαγή σελίδας» θα συμβάλει στη σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας.
Για να γίνει όμως πράξη η πρωθυπουργική επιθυμία, χρειάζεται όλα να κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα και κυρίως να μην συνεχιστεί άλλο η καχυποψία που υπάρχει με τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και να λειτουργήσει το κυβερνητικό σχήμα με διαφορετικούς όρους, όπως ζητάνε με ένταση το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Μπορεί τα μηνύματα για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων να ήταν θετικά, αν και δεν επιτεύχθηκε πλήρως ο αρχικός στόχος, αλλά το βασικό εμπόδιο για την τρικομματική κυβέρνηση είναι για τις επόμενες ημέρες το φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι αλλαγές στο φορολογικό χάρτη που ανατρέπουν τα δεδομένα ετών και επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, δοκιμάζουν για άλλη μια φορά τις αντοχές του συνασπισμού, ενώ υπάρχει σχετική αγωνία για το πώς θα το αξιολογήσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της Πέμπτης, πριν κατατεθεί, την επομένη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Η κυβέρνηση αναμένει και τη στάση που θα τηρήσουν στο Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έναντι του φορολογικού, καθώς έχουν προκύψει νέες ενστάσεις.
Οι γκρίζες ζώνες είναι αρκετές και οι διαφωνίες μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών είχαν αποτέλεσμα η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου να μετατεθεί για την Παρασκευή, ενώ ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ επιρρίπτουν ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο πως δεν υπήρξαν οι επαφές που χρειάζονταν πριν ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο του φορολογικού.
Ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε τη δυσαρέσκεια του ΠαΣοΚ και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ ενστάσεις και προβληματισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία.
Σε αυτές τις επαφές διαπιστώθηκε η απόσταση των τριών εταίρων σε αρκετά σημεία και θα επιχειρηθεί να κλείσουν, για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια.
Νέα εστία έντασης και διαφωνιών μεταξύ των εταίρων ήταν για το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή. Η αντίδραση ήταν έντονη, μετά την κίνηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη να παρουσιάσει την απόφαση ως ειλημμένη, αγνοώντας ακόμα και τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Μάλιστα, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία αυτή σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν συζήτησε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προτού προχωρήσει στις εξαγγελίες του, και ότι πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης.
Παρά τη νέα κρίση, ο κ. Χατζηδάκης επιμένει στην απόφασή του, αν και λέει ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους. Όμως, παράλληλα διαμηνύει πως «δεν θα επιτρέψει σε όσους φοβούνται το καινούργιο, συχνά χωρίς κανέναν λόγο, να κρατήσουν την Ελλάδα στο παρελθόν».
Με αφορμή το φορολογικό και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καταγράφηκε για μια ακόμη φορά η προβληματική επικοινωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, κατ’ αυτούς, τους ενημερώνει την τελευταία στιγμή και δεν είναι λίγες οι φορές που τους φέρνει προ τετελεσμένων εκβιάζοντας ουσιαστικά την συναίνεσή τους.
Το άλλο εμπόδιο που θα κληθεί σε πολύ σύντομο χρονικό σημείο να υπερβεί η τρικομματική κυβέρνηση είναι η ψήφιση από τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που συνδέονται με την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα.
Οι πέντε Πράξεις που έχουν εκδοθεί _σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της γενικής γραμματείας του υπουργικού συμβουλίου_ θα πρέπει να φθάσουν στη Βουλή το διάστημα από 24 του μήνα η πρώτη, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η τελευταία, ώστε να ψηφιστούν ως κανονικά νομοσχέδια.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς όπως λένε ψηφίστηκε το δύσκολο και σκληρό πολυνομοσχέδιο, άρα οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες και δεν προβληματίζονται.
Η επόμενη μέρα
Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται αναλύσεις και για την πολιτική κατάσταση, με βάσει και τις εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες και αναφέρουν ότι το βασικό είναι να παραμείνουν συμπαγείς οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Όμως, βασικό συστατικό της ενότητας του κυβερνητικού σχηματισμού, όπως προκύπτει, είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου και να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων.