Η Αθήνα κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα στο θέμα της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Παρά τις πιέσεις της Επιτροπής, η οποία κυρίως διά του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε επέμενε να δοθεί ημερομηνία στα Σκόπια ακόμη και χωρίς καμία πρόβλεψη για επίλυση της ονομασίας, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριλάβει στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για πρώτη φορά τη ρητή αναφορά της επίλυσης του ονοματολογικού ως προϋπόθεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Η «παραχώρηση» της ελληνικής πλευράς είναι ότι δέχθηκε την εκπόνηση έκθεσης από την Κομισιόν, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο το 2013, στην οποία θα ελέγχεται τόσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο επίσης η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η πρόοδος προς μία αμοιβαία αποδεκτή λύση του ζητήματος της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα προέλθει από διαπραγματεύσεις, παραμένει απαραίτητη. Το Συμβούλιο καλωσορίζει το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες επαφές/ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών, ως επακόλουθο της ελληνικής πρότασης για ένα Μνημόνιο Κατανόησης» σημειώνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων.
Σε άλλη δε παράγραφο τονίζεται ότι «υπό την οπτική μίας πιθανής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, το Συμβούλιο θα εξετάσει, επί τη βάσει μίας έκθεσης που θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή την άνοιξη του 2013, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Υψηλόβαθμου Ενταξιακού Διαλόγου, καθώς επίσης και τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και για την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, έπειτα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα αξιολογήσει την έκθεση κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας και εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική, η Κομισιόν θα κληθεί να υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο με την πΓΔΜ.
Το στοιχείο της ρητής καταγραφής της επίλυσης του ονοματολογικού ως προϋπόθεσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων επεσήμανε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος μετά το πέρας της συνεδρίασης και πριν αναχωρήσει για το Μαρόκο όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των «Φίλων του Συριακού Λαού».
«Στα Συμπεράσματα που υιοθετήσαμε σήμερα, πετύχαμε σημαντική πρόοδο, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης. Για πρώτη φορά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει ήδη από το 2009 την έναρξη διαπραγματεύσεων και ότι «η δική μας άποψη είναι ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ δεν είναι θέμα τεχνοκρατικό, αλλά καθαρά πολιτικό». Και αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική πρόταση περί υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης, κάτι που συμπεριελήφθη στο Κείμενο Συμπερασμάτων.