Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠαΣοΚ, που στήριξαν αποφασιστικά στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο και τις δεσμεύσεις του μνημονίου απομένουν με 150 βουλευτές. Πρόκειται για μια ισορροπία θρίλερ καθώς επίκεινται δύσκολα νομοθετήματα όπως το ασφαλιστικό ενώ αναμένεται στην αρχή του νέου έτους η κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου από τη Βουλή και η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Βεβαίως, αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως άλλωστε και ο κ. Λοβέρδος ο οποίος ψήφισε όλα τα μέτρα, στηρίζουν την κυβέρνηση, όμως το ΠαΣοΚ, εκ των πραγμάτων πια, δεν μπορεί να παίξει του εγγυητή της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας ενώ αυξάνεται το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους της ΔΗΜΑΡ.
Αφού επί τέσσερις περίπου μήνες απείχε από τις κομματικές διαδικασίες και σε σειρά δημοσίων εμφανίσεών του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας νέου κόμματος, μόλις ψηφίστηκε το δύσκολο πακέτο μέτρων στη Βουλή επανήλθε «φουριόζος» στις κομματικές διαδικασίες.
Ζήτησε με επιστολή του, την επομένη της ψήφισης των μέτρων – και πριν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ληφθεί η απόφαση του Eurogroup – , τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Και όταν συγκλήθηκε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ, της Οργανωτικής και της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσίασε την άποψή του, την οποία δεν στήριξε κανείς από όσους έλαβαν το λόγο.
Στη συνέχεια, παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, που ήταν ένα κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης και διαμόρφωσε πολύ καλούς οιωνούς για την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας. Δεν έλαβε το λόγο και μία μέρα μετά, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε την πρωτοβουλία του για τη Χρυσή Αυγή, αποφάσισε να ανακοινώσει την ίδρυση κίνησης για τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και όχι ως εσωτερική τάση ή ρεύμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου», αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση.
Η Ιπποκράτους επανέρχεται στα γεγονότα του Ιουνίου και στις διαφωνίες για τον τρόπο συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση και επισημαίνει ότι αν δει κανείς τον πυρήνα του ισχυρισμού του κ. Λοβέρδου, ανεξαρτήτως ύφους και διακυμάνσεων, η διαφωνία του εντοπίζεται σε ένα και μόνο σημείο: στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον Ιούνιο να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη. Αυτή ήταν η συλλογική,με συντριπτική πλειοψηφία,απόφαση της ΚΟ.Ο ισχυρισμός, προσθέτουν στελέχη της Ιπποκράτους, είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετείχε με προβεβλημένα στελέχη του (αναγκαστικά με περιορισμένο αριθμό, σε 2 – 3 υπουργεία), όχι μόνο θα ήταν πολύ καλύτερη η πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είχε ανακοπεί η ύφεση και η χώρα θα είχε δώσει με επιτυχία τη μάχη της ανάπτυξης.
Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι από τη δήλωση του προέδρου του ΠαΣοΚ – μίλησε για ασέβεια εκ μέρους κάποιων που θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα και δεν ακολουθούν το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος – προκύπτει ότι στην Ιπποκράτους δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επιλογή της σημερινής ημέρας. Πιστεύουν μάλιστα ότι ο κ. Λοβέρδος ενοχλήθηκε από την επιτυχή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σήμερα τη δική του ατζέντα σε σχέση με την Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε στους συνεργάτες του ότι ανέχτηκε, επί μήνες,συμπεριφορές βλαπτικές για την παράταξη (πλήρης απουσία από τις διαδικασίες της ΚΟ, καθημερινές δηλώσεις για το αν ο κ. Λοβέρδος θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ή θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος κοκ) για να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Επίσης, κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν τη λύπη του κ. Βενιζέλου γιατί σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Λοβέρδο την Παρασκευή, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, του πρότεινε να μετάσχει όχι μόνο στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία.
Όπως είναι φανερό, οι διαφωνίες δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά λαμβάνουν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου καθώς αυτό που υπονοείται από την Ιπποκράτους είναι ότι ο πρώην υπουργός υπονόμευε συνειδητά την παράταξη..
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες για τη διαγραφή του στον κ. Βενιζέλο και να αποσείσει τυχόν κατηγορίες περί διάσπασης του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας στην ανακοίνωση του ότι απέδειξε πολλές φορές με τον πιο σαφή τρόπο «πως μπορώ να διακρίνω και να προτάσσω τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης, έναντι του εύκολου δρόμου των προσωπικών επιδιώξεων. Κινήθηκα πάντα θεσμικά και δημόσια. Βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν νέες διαιρέσεις στην παράταξή μας, σε πολύ δύσκολες εποχές».
Πέριξ της Ιπποκράτους, μετά και από αυτή την εξέλιξη, σχολιάζεται ότι για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να μαζέψει γύρω από το ίδιο τραπέζι τους πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ. Στην πραγματικότητα, οι «βαρόνοι» συσπειρώθηκαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έπρεπε να απομακρυνθεί από την ηγεσία του ΠαΣοΚ.
Η στήριξη στον κ. Βενιζέλο φαινόταν μονόδρομος, όμως αμέσως μετά τις εκλογές οι περισσότεροι πρώην υπουργοί είτε δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία του κ. Βενιζέλου είτε διαφώνησαν ανοιχτά με την στρατηγική που ακολουθούσε.
Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν κινήθηκε βιαστικά, αντιθέτως δέχτηκε κατηγορίες για δυστοκία, και ότι αν υπήρχε σε εξέλιξη ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα ή μια σημαντική πρωτοβουλία στη Βουλή δεν θα προχωρούσε. «Για τους γραφειοκράτες της πολιτικής ο χρόνος είναι πάντα ακατάλληλος», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.