Πολιτικό σάλο και αναταράξεις στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προκάλεσε η αποκάλυψη από το «Βήμα της Κυριακής» μέρους της δικογραφίας της υπόθεσης Λαγκάρντ, όπως έφθασε στη Βουλή.
Κυρίως οι καταθέσεις των δυο στελεχών του ΣΔΟΕ, τα οποία εμπλέκουν την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου μεταξύ των καταθετών, που βρίσκονται πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση των 550 εκ. δολαρίων της λίστας Λαγκάρντ.
Εκτός από τις αντιδράσεις της ίδιας και του πρώην πρωθυπουργού,. κ. Γιώργου Παπανδρέου στις αποκαλύψεις αντέδρασαν και κύκλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ειδικότερα έθεσαν θέμα αντικατάστασης του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στ. Στασινόπουλου, ο οποίος έκανε και την επίμαχη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως διατυπωνόταν η στήριξη στο στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς ήταν και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Αντέδρασε, επίσης και ο επιχειρηματίας κ. Σαμπί Μιονί, ο οποίος ήταν όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα διαχειριστής της συγκεκριμένης κατάθεσης, ως ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης οικογενειακών κεφαλαίων.
Στην ανακοίνωση του ο κ. Μιονί αναφέρει:
«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων Δολαρίων της λίστας Lagarde, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:
1. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση η έμμεση, σχέση με το λογαριασμό των 550 εκ Δολαρίων ή με εμένα, η Κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου
2. Ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές του εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα χρήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα Θεματοφύλακα, δηλαδή στην HSBC στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το ενημερωτικό δελτίο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Κανένα φυσικό πρόσωπο, ούτε η Μαρία Παντελή, ούτε εγώ δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού. Ο δικαιούχος των550 εκ. Δολαρίων είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και οι μεριδιούχοι του. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακρίβειας, η εμφάνισή μου ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων είναι ανάλογη του ισχυρισμού ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας είναι και δικαιούχος των καταθέσεων της τράπεζας.
3. Ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του εν λόγω Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέχρι το Ιούνιο του 2009 και η Μαρία Παντελή υπάλληλος της εταιρείας. Η εταιρεία διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ανήκε από το Φεβρουάριο του 2006 στην εισηγμένη στην Ελβετία τράπεζαEFG International».
Όπως είχε επισημάνει και το Βήμα της Κυριακής η κ. Παντελή ήταν υπάλληλος της εταιρείας του κ. Μιονί και τόσο στην ίδια, όσο και στον επιχειρηματία δεν ανήκαν ασφαλώς τα κεφάλαια, που διαχειρίζονταν.
Η εταιρεία του, πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνιδρυτή τον γιο του μεγαλοεπιχειρηματία κ. Σπύρου Μεταξά, Άγγελο. Ο κ. Μιονί γεννήθηκε στην Ελλάδα και από το 2006 ζει στο Τελ Αβίβ.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ «νίπτει τας χείρας του»
Νίπτει τας χείρας του ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή σ΄ αυτήν της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου.
Ο κ. Στασινόπουλος σε γραπτή του ανακοίνωση τονίζει τα εξής:
«Με συναίσθηση της ευθύνης μου και του καθήκοντός μου ως Προϊσταμένου του ΣΔΟΕ ενήργησα καταθέτοντας στον κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη «λίστα Λαγκάρντ». Είναι έργο της Δικαιοσύνης η διερεύνηση της σχετικής υπόθεσης και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, σχετικών ευθυνών και στην οποία αμέσως κατέφυγα μόλις ήρθε σε γνώση μου το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό παραδίδοντάς το σ΄αυτή αυτούσιο. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, σεβόμενος την νομιμότητα και όσα το δικαιϊκό μας σύστημα επιτάσσει».
«Δεν κατανόμασα κανέναν», διαψεύδει ο Ν. Λέκκας
O διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, σε δηλωσή του, τονίζει οτι ουδέποτε έχει κατονομάσει οποιοδήποτε πρόσωπο ως αναμεμειγμένο στη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα, αναφέρει οτι ουδέποτε έλαβε γνώση του περιεχομένου της λίστας.
«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα γνώση του περιεχομένου εγγράφου ή άλλου μέσου τιτλοφορούμενων «λίστα Λαγκάρντ», ώστε να προβώ στην οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό» αναφέρει ο κ. Λέκκας στην δήλωσή του.
«Επίσης, ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμιγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα. Τέλος τούτο σαφώς προκύπτει και από το περιεχόμενο της ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος ενόρκου καταθέσεώς μου, η οποία αποτελεί στοιχείο του φακέλου της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων» καταλήγει.