Αρχισαν πιο ηχηρά τα…όργανα των διαφωνιών στη ΔΗΜΑΡ. Ως συλλογικότητα, με το όνομα «Αριστερό Δίκτυο», οι διαφωνούντες θα κάνουν από δω και πέρα τις παρεμβάσεις τους εντός και εκτός της ΔΗΜΑΡ.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ροές στο Γκάζι, παρευρέθηκαν εκτός από τους βουλευτές κ.κ. Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ όπως η κυρία Σοφία Ανδριοπούλου, ο κ. Θράσος Φωτεινός, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, παλιά στελέχη του χώρου όπως οι κ.κ. Θόδωρος Μαλικιώσης και Μίμης Μαρκάκης ενώ μήνυμα έστειλαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Βαγγέλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος.
Στην σύσκεψη ήταν και στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης , όπως η κυρία Λαμπρινή Μάνου (αντιδήμαρχος Κορυδαλλού), ο κ. Γιώργος Παπασίμος (υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, συνεργαζόμενος, στα Τρίκαλα) κ.ά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι έδωσαν το «παρών» οι κ.κ. Στέφανος Μπαγεώργος και Θανάσης Ζαχαρόπουλος, εκ των στελεχών που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ, διαφωνώντας με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.
Η αποτίμηση της πεντάμηνης κυβερνητικής θητείας από τη μια και η πολιτική διεξόδου από την κρίση από την άλλη απετέλεσαν τα κεντρικά ζητήματα των τοποθετήσεων στη σύσκεψη η οποία αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα προς όλους όσοι θέλουν να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, αποτελεί απαρχή πρωτοβουλιών εντός κι εκτός του κόμματος.
Το στοιχείο της οξείας κριτικής στις επιλογές της ΔΗΜΑΡ διαπερνά τις απόψεις της μειοψηφίας. Η εισήγηση του κ. Ανδρέα Νεφελούδη στη σύσκεψη συνοψίζει το πλαίσιο της άποψης της μειοψηφίας, δυόμισι χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς και πέντε μήνες μετά την απόφαση στήριξης στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μειοψηφίας βασικό χαρακτηριστικό της 5μηνης διακυβέρνησης είναι η πλήρης αναντιστοιχία των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά και της προγραμματικής τους συμφωνίας, με την ακολουθούμενη πολιτική. «Είναι η πολιτική που υπαγορεύεται από την «τρόικα», η πολιτική των μνημονίων, η πολιτική της λιτότητας, που έχει σαν αποτελέσματα την ύφεση, την ανεργία, την πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος από την κρίση, στο, κατά το δυνατόν, προβλέψιμο μέλλον, ενώ παράλληλα, δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας και την έξοδο από την ευρωζώνη», εκτιμούν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι θεωρούν πως η πολιτική αυτή δεν είναι αποτέλεσμα «λανθασμένης εκτίμησης» και «λάθους συνταγής» αλλά μια «ακραία νεοφιλελεύθερη επιλογή, που έχει στόχο την δημιουργία φθηνής αγοράς εργασίας στην Ευρώπη και μετατροπής σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, της χώρας, στο σύνολό της».
Και όλα αυτά είναι, όπως σημειώνουν, σε ριζική αντίθεση με όσα είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν διατυπώσει η ΔΗΜΑΡ. Οι μόνες «μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με τη μειοψηφία, είναι «οι απολύσεις, μέσω διαθεσιμότητας, στο δημόσιο τομέα, η εκποίηση των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας και η αποδιάρθρωση του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα που έθετε ως κύριο μοχλό αναθέρμανσης της οικονομίας η ΔΗΜΑΡ».
Κατηγορούν τη ΔΗΜΑΡ ότι αυτοεγκλωβισμένη στην λογική του «μονόδρομου» για την αντιμετώπιση της κρίσης, υιοθέτησε την βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία εναλλακτικής, ως προς την ακολουθούμενη, πολιτική και «υλοποιεί την μνημονιακή πολιτική που επί δύο χρόνια θεωρούσε, σωστά, ότι οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων και τη χώρα σε κίνδυνο».Η μειοψηφία υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί, με την συμμετοχή της, να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων και «περιορίζεται σε παθητικό ρόλο και λειτουργεί ως αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης Σαμαρά».
Υπάρχει πλήρης ανατροπή των ιδρυτικών διακηρύξεων του κόμματος, των συνεδριακών θέσεων και των προγραμματικών – προεκλογικών δεσμεύσεων, σημειώνουν ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης στη σχέση του κόμματος με την κοινωνία και ιδιαίτερα με το ακροατήριο της ανανεωτικής αριστεράς που περιέβαλε με εμπιστοσύνη το εγχείρημα της ίδρυσής της πριν από δυο χρόνια.
Οι προτάσεις τους εδράζονται στους εξής άξονες:
– έναρξη μιας οργανωμένης συζήτησης σε όλη την κλίμακα του κόμματος, σε όλα τα περιφερειακά γραφεία και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, σε όλες τις οργανώσεις,,με επίκεντρο τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, την προοπτική του κόμματος, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά και τα θέματα της οργανωτικής και πολιτικής του διεύρυνσης.
– εκτακτο συνέδριο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις
Ως στόχο η μειοψηφία θέτει την επιβεβαίωση των ιδρυτικών χαρακτηριστικών της ΔΗΜΑΡ και των κατευθύνσεων του 1ου συνεδρίου του κόμματος
Κρίνουν ότι η ΔΗΜΑΡ στρέφεται πλέον όλο και πιο έντονα, ιδεολογικά και πολιτικά προς τον χώρο μιας κεντρώας ανακατάταξης.
Μάλιστα, η κινητικότητα που υπάρχει για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, και ιδιαίτερα η συνάντηση που οργάνωσαν 6 κινήσεις πολιτών,την περασμένη Τετάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, έχει τεθεί στο επίκεντρο της κριτικής τους.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, «οι πρωτοβουλίες που σήμερα αναπτύσσονται μέσα σε ένα θολό τοπίο εκσυγχρονισμού και ευρωπαικών προτύπων περισσότερο προσομοιάζουν με μια συντηρητική μεταστροφή της ΔΗΜΑΡ σε κεντρώες κατευθύνσεις. Αυτή η επιλογή πρέπει να ανατραπεί και να προσαρμοστεί με όλες τις διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος».
Η μειοψηφία αντιτάσσει ότι ο φυσικός χώρος της ΔΗΜΑΡ είναι «η Αριστερά, γιατί μόνο μέσα από αυτόν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο που ευαγγελιζόμαστε».
Παράλληλα, οι διαφωνούντες δίνουν έμφαση στην ελευθερία έκφρασης της μειοψηφίας, προβάλλοντας ως κρίσιμο στοιχείο για «ένα κόμμα των μελών, πλουραλιστικό, ανεκτικό στην διαφορετική άποψη, ένα κόμμα που επιδιώκει συναινέσεις στο εσωτερικό του, που επιδιώκει τη συνειδητή και όχι την επιβαλλόμενη με διοικητικό τρόπο πειθαρχία. Ένα κόμμα δημοκρατικό και όχι απλά δημοκρατικότερο από τα υπόλοιπα».