Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, με ακροατήριο κατά μέσο όρο 55 ετών και άνω, πραγματοποίησαν, την Τετάρτη, οι κινήσεις της κεντροαριστεράς τη δεύτερη εκδήλωση τους για την ενοποίηση του χώρου.
Αυτή τη φορά συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και η συμμετοχή -πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν τους δύο κύκλους συζήτησης έναντι περίπου 100 που ενδιαφέρθηκαν για την εκδήλωση του Ιουνίου – αιφνιδίασε τους διοργανωτές.
Είναι προφανές ότι πολλοί άστεγοι ψηφοφόροι ψάχνουν για κάτι φρέσκο που θα εκφράσει τις αγωνίες τους, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι ο χώρος αυτός έχει μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι να βρει ενιαία έκφραση, παρά την πρωτοφανή ρευστότητα που επικρατεί.
Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών προέκυψαν τρεις προτάσεις: Η δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου, η δημιουργία μιας ελληνικής «Ελιάς», όπου οι σχηματισμοί που συμμετέχουν διατηρούν την αυτονομία τους, και η δημιουργία ενός νέου κόμματος μέσω ενός ελληνικού Επινέ, το οποίο προϋποθέτει τη διάλυση ή την αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Τελικά στο τέλος της εκδήλωσης κατατέθηκαν τρεις προτάσεις και αποφασίστηκε να ξεκινήσει ο ορισμός αντιπροσώπων για τη δημιουργία Forum διαλόγου.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης, μίλησε για την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που βιώνει η Ελλάδα και για την «προδομένη» μεσαία τάξη η οποία φτιάχτηκε κυρίως από το ΠαΣοΚ αλλά όχι μόνο από αυτό και που τώρα υποφέρει και οργίζεται. Η πολιτική τάξη, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποκτήσει ξανά το ηθικό πλεονέκτημα γιατί αν κοιταχτεί η κοινωνία στον καθρέφτη θα αντιληφθεί ότι δεν την έφεραν σε αυτή την κατάσταση μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι συνδικαλιστές, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, όλοι συνέβαλαν στο «διαγενεακό έγκλημα»: Να έχουν δανειστεί οι παλιότεροι 24 δισ. ευρώ από τις νεότερες γενιές. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι δεν καταδικάστηκαν με όση έμφαση απαιτούνταν οι ιδέες και οι πρακτικές της και ότι τα κόμματα θα πρέπει να μεριμνήσουν για να γίνουν ελκυστικά στη νέα γενιά.Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι το κόμμα του προχωρά προς ένα συντακτικό συνέδριο και ότι τους προσκαλεί όλους σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και αλαζονεία για «να προσδιορίσουμε όλοι μαζί τη σοσιαλιστική κεντροαριστερά του στην Ελλάδα του μέλλοντος».
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ.Βενιζέλος έχει προτείνει τη συγκρότηση του χώρου στο πρότυπο της «Ελιάς».
Ο κ. Ν. Μπίστης, εκπροσωπώντας τη ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ότι η παρουσία ενός τρίτου ισχυρού πόλου είναι εκ των ων ουκ άνευ και επειδή «δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για τις κουζίνες του μέλλοντος θα κινηθούμε σε νέο αχαρτογράφητο έδαφος». Περιέγραψε το νέο πολιτικό τοπίο με το ΠαΣοΚ που δεν είναι πλέον η αποκλειστική δεσπόζουσα δύναμη στο χώρο, τη ΔΗΜΑΡ που ήρθε για να μείνει αλλά τόνισε ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μόνο του το χώρο στο σύνολό του. Ο κ. Μπίστης, πρότεινε τη δημιουργία ενός σταθερού φόρουμ ανοιχτού σε συμμετοχές, ενός χώρου διαλόγου που θα ανοίξει όλα τα μεγάλα και κυρίως τα προγραμματικού χαρακτήρα ζητήματα.
Αυτό, όπως είπε, θα δώσει στον χώρο μια σταθερή αφετηρία συντονισμένης συζήτησης και διερεύνησης σε βάθος των δυνατοτήτων όσμωσης. «Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση αυτό πρέπει και αυτό μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε.Την ιδέα της δημιουργίας φόρουμ διαλόγου για την κεντροαριστερά υποστήριξε και η κυρία Δανάη Αντωνάκου εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Β.
Αλλά και ο κ. Θ. Κοντογεώργος («Μπροστά»), φάνηκε να κλίνει προς αυτή την άποψη, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται συγκλίσεις στη βάση «των ιδεών που μας εμπνέουν και μας ενώνουν» και ότι το αύριο δεν μπορεί να στηριχτεί σε μηδενιστική λογική αλλά ούτε και το υπάρχον πολιτικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης.Ο κ. Γ. Φλωρίδης (Κοινωνικός Σύνδεσμος) τάχτηκε υπέρ ενός συνεδρίου όπως αυτό που έγινε στο Επινέ και πρότεινε να φτιαχτεί μια ομάδα πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του χώρου σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα οργανώσει ένα συντακτικό συνέδριο για τη νέα Σοσιαλιστική παράταξη.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του επισήμανε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο σημείο να σταθεί η χώρα όρθια παραμένοντας στην Ευρώπη, και ότι ο χώρος περνά μια βαθιά κρίση που έχει αφήσει πίσω της έναν μεγάλο ασθενή, τον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο. Ο κ. Φλωρίδης,αναφέρθηκε σε έναν χώρο που βρίσκεται στο ναδίρ, κατακερματισμένος, με πληθωρισμό αρχηγών που κινδυνεύει να συνθλιβεί ανάμεσα στον δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό και να τεθεί στο περιθώριο.Κάλεσε όλες τις κινήσεις και τα δύο κόμματα να συνεννοηθούν στα βασικά, επισήμανε ότι χρειάζεται ένα νέο ηγετικό υπόδειγμα, το οποίο θα χτιστεί σε συλλογική βάση και δεν θα στηριχτεί όχι σε τοξικότατα στελέχη.
Για τη δημιουργία ενός ενιαίου υποκειμένου, είπε, υπάρχουν τέσσερις εκδοχές: Να προχωρήσουν όλοι στη συγκρότηση ενός πόλου. Να υπάρξει ένα σχήμα τύπου «Ελιάς». Να γεννηθεί ένα νέο κόμμα γύρω από μια κυρίαρχη προσωπικότητα. Να εκδηλωθεί η πολιτική διάθεση των υπαρχόντων φορέων για να συνενωθούν σε έναν φορέα ή αλλιώς ένα ελληνικό Επινέ.Κοντά στις απόψεις αυτές ήταν και ο κ. Δ. Κατσαντώνης (Π80), ο οποίοςμίλησε επίσης για ένα ελληνικό Επινέ, μέσα από τις διαδικασίες του οποίου θα δημιουργηθεί ένα άλλο, νέο, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Απέρριψε την «Ελιά», χαρακτηρίζοντας τη θεσμοθέτηση του κατακερματισμού και πρότεινε να προετοιμαστεί από επιτροπή πρωτοβουλίας ένα ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη για το νέο κόμμα, το ΠαΣοΚ με τη ΔΗΜΑΡ να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, και να υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες για τηνηγεσία.
Ο εκπρόσωπος της Πολιτείας κ. Δ. Ψυχογιός, χαρακτήρισε καταστροφικές τις προτάσεις για αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Τα δύο κόμματα πρέπει να τα βρούνε. Αν προκύψει νέο κόμμα τότε τόσο το καλύτερο διαφορετικά υπάρχει η λύση της Ελιάς». Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να αναδειχτούν νέα πολιτικά πρόσωπα με νέες ιδέες.
Υπέρ της ενίσχυσης των δυνάμεων που επιδιώκουν τη συνεννόηση του ΠαΣοΚ με τη ΔΗΜΑΡ τάχτηκε και ο κ. Λ. Παλάτζας των Νέων Μεταρρυθμιστών. Επισήμανε μάλιστα, ότι η κίνηση την οποία εκπροσωπεί ως κομμάτι του ΠΑΣοΚ θεωρεί ότι το συνέδριο του κόμματος αποτελεί μια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση που «δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη». Πρόσθεσε επίσης ότι για να υπάρξουν εξελίξεις θα πρέπει και στη ΔΗΜΑΡ να γίνει κυριάρχη η ενωτική τάση απαλλαγμένη από τα όποια βαρίδια.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος εκλήθη στο βήμα στο τέλος της εκδήλωσης και εντόπισε, χειροκροτούμενος από το ακροατήριο, ιδεολογικές γκρίζες ζώνες του χώρου. Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για την κεντροαριστερά είναι η δημοκρατία. Αναφέρθηκε στο μέτρο τηςδιαθεσιμότητας, χαρακτηρίζοντάς το οριζόντια περικοπή όχι εισοδημάτων αλλά ανθρώπων.Πρόσθεσε όμως ότι κατά την άποψη του ο νόμος, έστω και ο κακός, εφόσον ψηφίστηκε από μια δημοκρατικά εκλεγμένη πλειοψηφία πρέπει να εφαρμόζεται.
Υπογράμμισε ότι για την άνοδο της Χρυσής Αυγής έχει ευθύνες η Αριστερά επειδή δεν λάμβανε σαφή θέση για το μεταναστατευτικό και λειτούργησε με ιδεοληψίες. Η απουσία του κράτους και η διάλυση του κρατικού μηχανισμού έκανε την υπόλοιπη δουλειά και έτσι παραδόθηκαν τμήματα της νεολαίας σε ένα φασιστικό κόμμα, είπε. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν η αστυνομία είναι ¨μπάτσοι γουρούνια¨ ή ανθέλουμε να εφαρμόζουν το νόμο. Πρέπει να επιλέγουμε τους δικαστές. Τώρα βλέπει η κοινωνία το τελευταίο οχυρό των δημοκρατικών θεσμών να έχει παραδοθεί στον λαϊκισμό. Πρέπει να αποφασίσουμε αν για το κράτος πρόνοιας θέλουμε αυτό το σοβιετικό μοντέλο ή ένα σύστημα ενίσχυσης των αδύναμων που να τους καθιστά υπεύθυνους και να τους δίνει αξιοπρέπεια», σημείωσε.
Ο κ. Καμίνης, ανέφερε ως παράδειγμα, ότι παρά τις αιματηρές περικοπές,το κάθε παιδί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κοστίζει 7.000 ευρώ το χρόνο, πολύ περισσότερο από τους ακριβότερους ιδιωτικούς σταθμούς. Επισήμανε, επίσης, επικαλούμενος την εμπειρία του από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων όπου εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα, ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνειδήσεις και οι συγκλίσεις είναι εφικτές. Αυτή, είπε,είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά αρκεί να προχωρήσει χωρίς ταμπού.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Τ. Γιαννίτσης, Σπ. Λυκούδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Ι. Ραγκούσης, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης, Κ.Μποτόπουλος, Ν. Μαραβέγιας, Σπ. Βούγιας, Θαν. Οικονόμου, Αγγ. Τόλκας, Αθηνά Δρέττα, Γ. Σωτηρέλης, Λ. Κουσούλης, κ.α.