Ως στοιχείο επιβεβαίωσης των θέσεών του και ειδικότερα της αποτυχίας του προγράμματος σταθεροποίησης, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες αποφάσεις του eurogroup. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θριαμβολογεί πάνω στα συντρίμμια που δημιουργεί η πολιτική της».
Με βάση αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως βασική προϋπόθεση της απόφασης του Eurogroup είναι η συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας, «γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούν αλλά απεναντίας θα επιδεινωθούν ραγδαία και επικίνδυνα».
Προβλέπουν δε πως έπειτα από την συγκεκριμένη απόφαση, «η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποσταθεροποιείται ακόμη περισσότερο αφού συνεχίζεται η πολιτική που οδήγησε στην αποσταθεροποίηση αυτή, ενώ το ίδιο συμβαίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη».
Στο πλαίσιο αυτό, από την Κουμουνδούρου εξαπολύεται ειδική επίθεση κατά της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, της οποίας τη στάση χαρακτηρίζουν «θλιβερή», επειδή όπως λένε «επιχαίρει για τη συνέχιση μιας πολιτικής που αποδεδειγμένα πλέον καταστρέφει την Ελλάδα και αποσταθεροποιεί παραπέρα την Ευρωζώνη».
Κάνουν λόγο για απόλυτη αναξιοπιστία της ηγεσίας του κόμματος, «όταν μιλά για «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» τη στιγμή που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να εφαρμοστεί μια πολιτική για τα εργασιακά που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, πτυχές της οποίας ούτε η ίδια τόλμησε να ψηφίσει».
Όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα όσα αναφέρονται σε μία συνολική εκτίμηση της απόφασης η οποία διακινήθηκε από την Κουμουνδούρου μέσω «Non Paper» με αξιοσημείωτη καθυστέρηση το απόγευμα της Τετάρτης, «η πολιτική αυτή δεν είναι καταστροφική μόνο για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όπου κι εκεί η ύφεση βαθαίνει, η κρίση χρέους συνεχώς επιδεινώνεται και η δημοκρατία συρρικνώνεται».
«Στα πέντε χρόνια ύφεσης μέχρι και το 2012, προστίθενται τουλάχιστον 2 επιπλέον χρόνια, βαθειάς ύφεσης το 2013 και 2014. Δηλαδή, συνεχίζεται επιθετικότερα η ίδια πολιτική που δημιούργησε 1,5 εκατ. ανέργους, 800.000 νοικοκυριά χωρίς καθόλου εισόδημα, εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και απελπισμένους δανειολήπτες, χιλιάδες άστεγους, σχεδόν καθημερινές αυτοκτονίες», υπογραμμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ακόμη και η απόφαση του eurogroup την αμφισβητεί καθώς αναφέρεται σε μελλοντικές διευθετήσεις και προσθέτει ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης του επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αυτό που καθιστά το χρέος μη βιώσιμο είναι κυρίως η βαθειά ύφεση που επιφέρει η λιτότητα.
«Και τα πλεονάσματα στους δανειστές»
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο σημείο του μνημονίου που αφορά τον περίφημο «ειδικό λογαριασμό»: «H Eλλάδα θα μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό [για την εξυπηρέτηση του χρέους] όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος [το πλεόνασμα που θα πετύχει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα], για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση».
«Εδώ βλέπουμε ότι επιβεβαιώνεται η απόφαση που είχε ληφθεί στο δεύτερο μνημόνιο, ότι δηλαδή η δημόσια περιουσία αντί να αξιοποιηθεί ως αναπτυξιακό εργαλείο και πηγή σταθερών δημοσίων εισόδων (που μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος) οδηγείται κατά οικονομικά απαράδεκτο και πολιτικά αναξιοπρεπή τρόπο σε ξεπούλημα υπέρ των δανειστών», σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου και συμπληρώνουν: «Επιπλέον, και τούτο είναι νέο απαράδεκτο στοιχείο του προγράμματος, το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα θα κατευθύνεται εξολοκλήρου στους δανειστές, αντί στην αποκατάσταση του διαλυμένου κοινωνικού κράτους και τη δημόσια χρηματοδότηση της ανάπτυξης».