«Θέλω να είμαι υπουργός και να μην παριστάνω τον υπουργό», δήλωσε την Παρασκευή σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης ο οποίος έχει κρατήσει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για αυστηροποίηση του νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Επίσης, ο κ. Ρουπακιώτης πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν τα έγραψε αυτός αλλά του επιβλήθηκαν και ότι η καρδιά του θα χτυπάει πάντα για τους ανέργους και όσους έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα. Ακόμη σημείωσε ότι είναι ασεβής ο λόγος να τον αποκαλούν κάποιοι «υπουργό των συνδικαλιστών».
Σε εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις της Πέμπτης.
«Δεν είμαι κατά του μνημονίου συνολικά αλλά μόνο κατά των διατάξεων που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο υπουργός.
«Υπέγραψα κάτι που κάποιοι άλλοι έγραψαν. Προσπαθώ να αλλάξω τους όρους στη σύμβαση ανάγκης που δεχτήκαμε. Θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να την καλυτερέψουμε», τόνισε στην εκπομπή ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνοντας για το χθεσινό θέμα που αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπό του «αναδείξαμε ένα αυτονόητο σε μείζων ζήτημα».
«Ψευδεπίγραφα και σκόπιμες επιλογές», χαρακτήρισε τα σχόλια γύρω από την αντίδρασή του.
«Στην καρέκλα εγώ δεν δένομαι», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ερώτηση που του απευθύνθηκε για το αν η ΔΗΜΑΡ στηρίζει πολιτικά τον υπουργό που ανέδειξε, τονίζοντας πως ο κ. Παπαδημούλης δικαιούται να κάνει «αντιπολίτευση στη ΔΗΜΑΡ» όπως ανάφερε. «Μη δημιουργούμε ψευδεπίγραφο ότι ο Ρουπακιώτης είναι μόνο για τους δικηγόρους και τους δικαστές», τόνισε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε «δεν πρόσβαλα κανένα υπουργό. Μας τα επέβαλαν τα μέτρα. Δεν είπα ότι δεν τα έγραψαν οι υπουργοί, ερώτημα έθεσα».
Στο τέλος της εμφάνισής του ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε πως τα μέτρα διαπραγματεύθηκαν τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ τόνισε πως «απαιτήθηκε από την τρόικα να ληφθούν αυτά τα μέτρα».
«Θα παρακαλέσω να μου πείτε έναν υπουργό που δεν θα προσπαθεί να καλυτερεύσει τους όρους της κοινής συνθήκης», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν ήρθε σε επαφή χθες με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε να απαντήσει.
ΔΗΜΑΡ: Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης Ρουπακιώτη
Να πέσουν οι τόνοι σχετικά με τις πολιτικές διαφωνίες του υπουργού Δικαιοσύνης για προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ.
Οπως τόνισαν ηγετικά στελέχη του κόμματος, «ο κ. Ρουπακιώτης περιβάλλεται με εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση».
Το πνεύμα αυτό επικράτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Δικαιοσύνης το βράδυ της Πέμπτης, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- διευκρινίστηκαν τα επίμαχα σημεία των δηλώσεων του κ. Ρουπακιώτη.
Ανάλογη ήταν και η συζήτηση στην άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, υπό τον Φώτη Κουβέλη και με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών του κόμματος, στην οποία έγινε ανασκόπηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των κανόνων που θα πρέπει να τη διέπουν, ώστε να μην εκδηλώνονται τριβές. Αλλωστε, τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σε προσεχή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι «ο κ. Ρουπακιώτης εξέφρασε τις απόψεις του και για το μνημόνιο, από τη στιγμή που υπέγραψε το θέμα είναι λήξαν. Στηρίζουμε τον κ. Ρουπακιώτη. Νομίζω ότι με τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε αδίκησε το έργο που έχει κάνει στο υπουργείο».
Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό απέρριψε την πρόταση στελεχών της ΔΗΜΑΡ για σύγκληση συνεδρίου του κόμματος, ενώ είπε πως πρέπει και η ΝΔ στη συγκυβέρνηση να κάνει μερικά βήματα πίσω από τις θέσεις της.
«Μου εξηγείτε γιατί δεν εξοικονομήσαμε χρήματα από την Εκκλησία; Για ποιον λόγο να κάνουμε εμείς πίσω κάπου, όταν η ΝΔ δεν κάνει κάπου αλλού πίσω; Πρέπει να είναι ισότιμη σχέση, δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ μονίμως να κάνει πίσω σε βασικές αρχές του αξιακού της κώδικα. Δεν αγγίχτηκε η Εκκλησία, γιατί έχει το χρυσό αυγό;» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο περί ιθαγένειας, χαρακτήρισε «απολύτως οπισθοδρομικές» τις αλλαγές που προωθούνται και αναρωτήθηκε: «Πράγματα που συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, εδώ υπό το φόβο της Χρυσής Αυγής θα πηγαίνουμε πίσω σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα;».