Σχεδόν επτά ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ με αντικείμενο τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά τις κρίσιμες επερχόμενες ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.
Στη συνεδρίαση μίλησαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του Κινήματος και δεν έλειψαν οι διαφωνίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων. Η τελική απόφαση για τη στάση του ΠαΣοΚ στην ψηφοφορία θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση της ΚΟ, μετά την παρουσίαση του οριστικού πακέτου μέτρων.
Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για την «ομόφωνη» αποδοχή της εισήγησής του, με μια επιμέρους διαφωνία, αναφορικά με το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες που διατυπώθηκαν «από λίγους», όπως επεσήμανε, βουλευτές κατά τη συζήτηση επί του πακέτου μέτρων, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους προκειμένου να υπάρχει ενιαία στάση.
Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι έχει «θεμελιώδη διαφωνία», εκτιμώντας ότι «τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία» και ήταν εξ αυτών που πρότειναν να μην παρθεί σήμερα (Τρίτη) η απόφαση αλλά μόλις ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τα μέτρα.
Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Η ψήφος μας πρέπει να συνδεθεί με αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην Κυβέρνηση. Θεωρώ αδιανόητη την έρπουσα ψιθυρολογία «κι αν φύγει η ΔΗΜΑΡ; Καλύτερα. Θα ενισχυθούμε εμείς». Κάποιοι διατρανώνουν ότι «το ΠαΣοΚ δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ». Προφανώς δεν θα γίνουμε ποτέ συνιστώσα κανενός. Οφείλουμε να αναζητήσουμε την πραγματική πολιτική μας αυτονομία. Κανένας χώρος δεν μπορεί να ανασυσταθεί χωρίς τη δική του πολιτική ταυτότητα. Η ΝΔ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Να επανέλθουμε στην προγραμματική συμφωνία και να υπερψηφίζουμε ή καταψηφίζουμε στη βάση των θέσεων της. Να απεμπλακούμε από την καθημερινή διαχείριση της εξουσίας. Καταψηφίζοντας πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε την προσπάθειά μας για την τελική διαμόρφωση των μέτρων στη βάση των προϋποθέσεων που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πάντως το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων δεν μπορεί και δεν πρέπει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να τα υπερψηφίσει».
Ερωτηθείς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ποια στάση θα κρατήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε: «Μίλησα πολιτικά, περιμένω να δω το τελικό πακέτο».
Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφώνησε και ο κ. Ι. Κουτσούκος ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι «έχουμε γίνει συνιστώσα Σαμαρά χωρίς λόγο και ρόλο. Η διαπραγμάτευση ήταν ανεπαρκής. Άνοιξαν μέτρα που δεν προβλεπόταν. Να μην αποφασίσουμε σήμερα. Αν τα μέτρα είναι αυτά που ακούμε και ξέρουμε να μην τα ψηφίσουμε. Ο Βενιζέλος να χειριστεί το θέμα κοινοβουλευτικά (παρών ή απών) για να μην δημιουργηθεί κοινοβουλευτική κρίση». Κατά της ψήφισης των μέτρων τάχτηκε και ο βουλευτής κ. Μ. Κασσής.
Ο κ. Γιάννης Ντόλιος του είπε: «Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα να παραδώσει την έδρα του». Ενώ ο κ. Κασσής του απάντησε: «Δεν παραδίδω καμία έδρα, δεν θα ψηφίσω και θα παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ. Πουλήσατε την Ακρόπολη της Ηπείρου με αδιαφάνεια (Δωδώνη) και μου λέτε να εμπιστευθώ τις αποκρατικοποιήσεις;».
Ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «υπηρετήσαμε το ψέμα τόσα χρόνια, φορτώσαμε 150 δισ. τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα συζητάμε αν θα υποστηρίξουμε το επίδομα γάμου ή όχι. Η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος. Για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι πολιτεία έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο για να τις φέρει εις πέρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε βαποράκια που τώρα είναι και μπατίρηδες να παίξουν ρόλο» ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο είπε: «Πρόεδρε, οι στρατηγικές που έχεις ακολουθήσει έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές».
Αυτές δεν ήταν οι μόνες φωνές κριτικής. «Έχουμε γίνει ουρά της ΔΗΜΑΡ» υποστήριξε ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης. Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι από τη συνεδρίαση «πρέπει να βγει το μήνυμα ότι δεν στηρίζουμε μία κυβέρνηση μηδενικού έργου» και ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας σημείωσε ότι το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να δώσει «λευκή επιταγή».
«Θα ψηφίσω για τελευταία φορά, αν την επόμενη έλθουμε στην ίδια θέση θα πάω σπίτι μου» τόνισε ο κ. Χρήστος Αηδόνης.
Κατά των μέτρων τάχτηκε και ο Δ. Κρεμαστινός«Δεν θέλω να τα ψηφίσω, αλλά αν τεθεί κομματική πειθαρχία να είναι δεσμευτική η απόφαση».
Ο κ. Θ. Παραστρατίδης δήλωσε στην ομιλία του ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Ο
Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ο κ. Βενιζέλος τόνισε τα εξής:
«H εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠαΣοΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Οταν το ΠαΣοΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου “η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί” και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής. »Οταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πώς χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά. «Οταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας. »Είναι, όμως, προφανές: »Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος. »Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Τα εσωκομματικά
Εκτενή αναφορά έκανε και στα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ, επικρίνοντας στελέχη που «υπονομεύουν» την προσπάθεια ανασύστασης της παράταξης και τόνισε ότι η στάση της ΚΟ στη Βουλή θα είναι πρόκριμα για το Συντακτικό Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε την ψήφιση του πακέτου μέτρων, τονίζοντας ότι η προοπτική του ΠαΣοΚ είναι μία: να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει. «Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί για να αλλάξει το κλίμα, να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, θετική αντίδραση των αγορών, να υπάρξει έξοδος στο ξέφωτο» σημείωσε. Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι πρέπει να σταλούν δύο μηνύματα: αφενός ότι η χώρα έχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, που τελεί υπό την εγγύηση του ΠαΣοΚ και, αφετέρου, ότι το ΠαΣοΚ έχει επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις για επιμέρους μέτρα και το τελικό πακέτο θα είναι προϊόν ενός εσωτερικού και ενός εξωτερικού συμβιβασμού και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση στο μεν εσωτερικό θα συνεχιστεί έως την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου από τη Βουλή, στο δε εξωτερικό έως την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή έως
τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου. Εκεί, είπε, θα συζητηθούν και τα εργασιακά τα οποία «δεν είναι πιο σημαντικά από άλλα, όπως οι περικοπές στις συντάξεις».Όσον αφορά τις απόψεις που διατυπώνονται από κάποια στελέχη, ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να είναι αντίθετο στην έγκριση των μέτρων, υποστήριξε ότι αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά και πως θα σήμαινε «όψιμη και ατελή αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία «απορρίφθηκε από τον λαό στις εκλογές».Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ετερόκλητες» δυνάμεις προβάλλουν την τακτική της αντίστασης και ανυπακοής, τακτική που, όπως είπε, στρέφεται κατά των κοινωνικών δυνάμεων, εντάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατηγορία δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι αυτή η τακτική είναι «η μήτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στην οποία εγκαθίσταται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».Να μην πέσει η κυβέρνησηΟ πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θέλει το σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας και προσφυγή σε νέες εκλογές.
Η πρότασή του, όπως τη διατύπωσε, είναι ότι το ΠαΣοΚ «προχωρά συντεταγμένα στην ανασυγκρότηση της χώρας και της παράταξης, χωρίς ηττοπάθεια, με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια» και παράλληλα, ζήτησε ενότητα της ΚΟ και όλου του κόμματος, υπομονή, σοβαρότητα και ορίζοντα τετραετίας της κυβέρνησης, «για «Δεν θα δώσουμε μάχη οπισθοφυλακής και δεν θα παραδώσουμε τη «σημαία» της ιστορικής μάχης που δίνει η χώρα σε αυτούς που τη χλεύαζαν μέχρι τις εκλογές»
να αλλάξει η χώρα».
Αποκρατικοποιήσεις
Όσον αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν η Βουλή να έχει ουσιαστικό ρόλο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της συμφωνίας των κομμάτων για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στα δημόσια δίκτυα, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. «Αυτές δεν συνιστούν και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά υπεύθυνη ευκαιρία επένδυσης και ανάπτυξης».Πρόσθεσε ότι τα δημόσια δίκτυα τελούν υπό διπλό δημόσιο έλεγχο, από τις ρυθμιστικές αρχές και από τη μειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου και επέρριψε την ευθύνη για την μέχρι τώρα καθυστέρηση αποκρατικοποιήσεων σε γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αβεβαιότητα για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο Ευρώ.
Το ΠαΣοΚ, είπε, πρότεινε να προβλεφθεί ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι η κύρωση, από τη Βουλή, με νόμο των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα είναι στοιχείο διαφάνειας και δικαίου και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι κανένα από τα τρία κόμματα, που συγκροτούν την κυβέρνηση, δεν κυβερνά μόνο του και τόνισε ότι κανένας υπουργός δεν θα πρέπει να καταθέτει νομοσχέδια χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής διαβούλευση και ενημέρωση των ΚΟ του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
«Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί σιωπώ απέναντι σε πολλαπλές προκλήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, εξηγώντας ότι κρατά αυτή τη στάση «από εθνικό και παραταξιακό καθήκον».
Αναφερθείς σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, εκείνη της «λίστας Λαγκάρντ», είπε ότι χαίρεται για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της, που «η εισαγγελία το θεώρησε πραγματικό», εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσωπική του δικαίωση και διότι «αποδεικνύεται ότι το ΠαΣοΚ δεν είχε να κρύψει τίποτα».Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη σιωπή, αναφέροντας ότι λυπάται και αγωνιά για τη χώρα τη δημοκρατία, την απαξίωση της πολιτικής, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την επικράτηση «συμφερόντων ζόμπι». Στα οποία, όπως είπε, «δεν χρωστάμε και δεν θα αφήσουμε να επιβάλουν τη
θέλησή τους».
Απάντηση Κεδίκογλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά».