Στη δίνη απρόσμενων εξελίξεων βρέθηκαν την Τρίτη το απόγευμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η αιφνιδιαστική διπλή εμπλοκή στα εργασιακά θέματα αλλά και λόγω του σχεδίου για έναν δεσμευμένο λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον οποίο θα διαχειρίζεται η τρόικα, έφερε την κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η ευφορία από τις επαφές του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στην ΕΕ και από την επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα έδωσε μέσα σε λίγες ώρες τη θέση της στην αγωνία της επιβίωσης, καταδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η κυβερνητική συνοχή. Εμπειρα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων διερωτώνταν γιατί επέτρεψε ο Πρωθυπουργός μια εκτός ορίων διεύρυνση του πλαισίου της διαπραγμάτευσης, σε σημείο που τελικώς έχασε τον έλεγχο. Η συναίνεση για το νέο πακέτο των μέτρων, που οικοδομούσαν υπομονετικά επί σχεδόν έναν μήνα ο κ. Σαμαράς και οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις διαφορές τους, αποδείχθηκε παλάτι χτισμένο στην άμμο. Οι εμμονές της τρόικας, οι ασαφείς συνεννοήσεις και η αδυναμία του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις εκεί που επιθυμεί η κυβέρνηση οδήγησαν το πλοίο στην ξέρα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών αρχηγών, το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, μπήκε στην αίθουσα ο υπουργός Εργασίας που περίμενε σε διπλανό γραφείο και τους έδωσε από ένα δισέλιδο με τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει με την τρόικα.
«Καλό δεν είναι; Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε…» ρώτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς όταν διάβασε το δικό του αντίγραφο. «Είναι απαράδεκτο! Αυτό εμείς δεν το ψηφίζουμε!» έσπευσε να του απαντήσει ο κ. Κουβέλης.
Ο κ. Βενιζέλος επεχείρησε να παίξει έναν συμβιβαστικό ρόλο μολονότι και ο ίδιος, όπως είπε και στη δήλωσή του, θεωρούσε αδικαιολόγητη και προκλητική τη συζήτηση αυτή από την πλευρά της τρόικας. «
Τον Φεβρουάριο ο Παπαδήμος πήρε πάνω του όλη τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει πέρα από αυτά τα όρια. Γιατί δεχθήκατε να ανοίξει ξανά η διαπραγμάτευση;
» έθεσε το ερώτημα στον κ. Σαμαρά.
Η άποψη του Πρωθυπουργού ήταν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την τρόικα και φέρεται να υποστήριξε ότι έγιναν θετικά βήματα, αφού οι τροϊκανοί υποχώρησαν σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι τριετίες, να μην προχωρήσει το θέμα της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας και να υπάρξει βελτίωση στο πεδίο των αποζημιώσεων. «Διαπραγμάτευση έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται. Στα εργασιακά αυτό που πετύχαμε ήταν ένας καλός συμβιβασμός» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, του επεσήμανε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τελευταία περιθώρια διαπραγματεύσεων που υπάρχουν ακόμη ώστε να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα σε σειρά ζητημάτων, με κύριο τη βιωσιμότητα του χρέους. «Αν δεν το λύσουμε αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούμε σε τρεις – τέσσερις μήνες και να μιλάμε για την ανάγκη νέων μέτρων, τα οποία μπορεί να ληφθούν και αυτόματα! Πρέπει να δώσουμε προοπτική στους πολίτες» είπε.
Η αδιάλλακτη στάση του κ. Κουβέλη ξάφνιασε τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε την εντύπωση ότι οι τρεις αρχηγοί βρίσκονταν στα πρόθυρα συμφωνίας. Προφανώς δεν είχαν φθάσει στα αφτιά του οι οργισμένες αντιδράσεις από στελέχη της ΔΗΜΑΡ για τους αιφνιδιασμούς που υφίστανται από τον κ. Βρούτση και για την ενημέρωση «στο παρά πέντε», η οποία δεν τους επέτρεπε να επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα. Ετσι, αντί να δώσουν τα χέρια για τη συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε την άμεση εκταμίευση της δόσης, οι τρεις αρχηγοί βρέθηκαν παγιδευμένοι σε έναν «θανατηφόρο» ιστό.
Η αίσθηση ότι η συνοχή της κυβέρνησης κρέμεται από μια κλωστή συνόδευσε τον καθέναν από τους αρχηγούς στα γραφεία τους. Ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με τους κκ.
Ι. Στουρνάρα,
Χρ. Σταϊκούρα,
Ι. Βρούτση και τον σύμβουλό του κ.
Χρ. Λαζαρίδη. Ο κ. Βενιζέλος ανέλυε την κατάσταση με τους κκ.
Π. Κουκουλόπουλο,
Χρ. Πρωτόπαπα,
Γ. Κουτρουμάνη,
Φ. Σαχινίδη και την κυρία
Φώφη Γεννηματά. Και ο κ. Κουβέλης συνεδρίασε με τους κκ.
Σπ. Λυκούδη,
Δ. Χατζησωκράτη,
Σ. Παπαθανασίου και
Α. Παπαδόπουλο.
«Τι γίνεται με τον Φώτη;»
Η ανησυχία για τη στάση του κ. Κουβέλη και τις πιθανές περιπλοκές ήταν τόσο έντονη ώστε ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο για να ανταλλάξουν απόψεις. «Είσαι ακόμη στη Βουλή;» ρώτησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και μπήκε από το κοινό μπαλκόνι στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
«Τι γίνεται με τον Φώτη; Πού βλέπεις να πηγαίνει το πράγμα;» φέρεται να ρώτησε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε να μάθει ποια θα είναι η στάση του ΠαΣοΚ αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ και αν θα στηρίξει τα μέτρα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει ο κ. Κουβέλης στο κυβερνητικό σχήμα και ότι θα πρέπει να καταβάλουν γι’ αυτό κάθε δυνατή προσπάθεια. «Και εγώ θέλω να παραμείνει ο Κουβέλης στην κυβέρνηση. Χθες έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει. Από ‘δώ και πέρα όμως είναι δική του απόφαση το τι θα κάνει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Στο διάγγελμα που έκανε λίγο αργότερα, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους. Διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το μόνο κριτήριό του στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Πρόσθεσε επίσης ότι κοιτάζει μόνο μπροστά και ότι ζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!» δήλωσε.
Η φράση ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τη στάση του κ. Κουβέλη, ο οποίος απάντησε στο ίδιο ύφος.
«Εκπληξη προκαλεί η δήλωση του κ. Σαμαρά στις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά. Πρέπει να υπάρξει η πολιτική διαπραγμάτευση. Η ΔΗΜΑΡ δεν απαντά στα περί «τολμηρών» που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Η ΔΗΜΑΡ με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα».Η δήλωση όμως που πυροδότησε πλήθος σεναρίων για το αν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει μόνος του στην ψήφιση των μέτρων, ενδεχομένως και χωρίς τη στήριξη των δύο εταίρων του, ήταν αυτή του κ. Στουρνάρα στο εντευκτήριο της Βουλής. «Εμείς θα προχωρήσουμε. Εγώ θα το φέρω στη Βουλή και ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι θέλει…» είπε εις επήκοον βουλευτών και δημοσιογράφων. Λίγο πιο πέρα, καθισμένος σε έναν από τους άνετους καναπέδες του εντευκτηρίου υπό το αυστηρό βλέμμα των προέδρων της Βουλής από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους –τα πορτρέτα τους κοσμούν τους τοίχους της μεγαλοπρεπούς αίθουσας –ο κ. Σαμαράς με μια πορτοκαλάδα στο χέρι και ύφος άνετο προσπαθούσε να καθησυχάσει τους βουλευτές της ΝΔ.
«Πρέπει να σώσουμε τον τόπο»
«Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Ολοι μαζί πρέπει να σώσουμε τον τόπο. Εχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Πρέπει η συμφωνία να κλείσει πολύ γρήγορα γιατί η προθεσμία ήταν… χθες. Να ψηφιστούν τα μέτρα, για να καταλάβουν όλοι στο εξωτερικό ότι είμαστε συνεπείς και σταθεροί». Η στάση της ΔΗΜΑΡ και η τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης έδειξαν να ανησυχούν τους βουλευτές, που ρώτησαν τον κ. Σαμαρά τι θα γίνει αν αποχωρήσει. Ο Πρωθυπουργός απάντησε με διπλωματικό τρόπο.
«Εγώ ξέρω ότι πρέπει αύριο να λήξει η συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Η προσπάθεια κατευνασμού των βουλευτών ήταν δύσκολη. Οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές ήταν έντονα προβληματισμένοι. Λίγα μέτρα πιο πέρα, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, ανήσυχοι και αυτοί για τις εξελίξεις, «καραδοκούσαν». «Τι μαθαίνετε;». «Τι λέει ο Σαμαράς;». «Πάμε για ναυάγιο;» ρωτούσαν τους «γαλάζιους» συναδέλφους τους που είχαν ακούσει τον Πρωθυπουργό από τη μία να μη γνωρίζει ποια κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα και από την άλλη να τους διαβεβαιώνει ότι μετά την ψηφοφορία θα έρθει η ώρα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης!
Η… σιγουριά του Πρωθυπουργού ήταν τέτοια ώστε επέστρεψε στο γραφείο του και συνέχισε τη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. Στο τραπέζι τέθηκαν τα σενάρια απεμπλοκής από την κρίση. Για πρώτη φορά συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τη μορφή δύο άρθρων, θεωρώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα δοθεί διέξοδος στον κ. Κουβέλη για να διαφοροποιηθεί με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά.
Το σενάριο των δύο άρθρων
Την Τετάρτη το πρωί, όταν «κυκλοφόρησε» το σενάριο των δύο άρθρων, η ΔΗΜΑΡ έσπευσε ατύπως να συμφωνήσει, αλλά και η Ιπποκράτους εμφανίστηκε να αποδέχεται κατ’ αρχήν αυτόν το χειρισμό. Αργότερα, όταν ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ αντέδρασαν επειδή, όπως έλεγαν, είχαν και εκείνοι διαφωνίες σε άλλα σημεία των ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις και εγκαλούσαν την ηγεσία του κόμματος γιατί δεν έκανε το δικό τους χατίρι, αλλά της ΔΗΜΑΡ, η Ιπποκράτους αντιλαμβανόμενη ότι ανοίγει επικίνδυνη… φάμπρικα άλλαξε στάση. Στις τηλεφωνικές επαφές που ακολούθησαν με στελέχη της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισαν ότι η απόφασή τους είναι να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Κουβέλης συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του βάζοντας όλο το πολιτικό σύστημα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Επειτα από 3,5 ώρες συνεδρίασης «λευκός καπνός» δεν βγήκε. Η ΔΗΜΑΡ παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι δεν έχουν γίνει ικανοποιητικές αλλαγές στα εργασιακά, ιδίως στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ άφηναν να εννοηθεί σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι η εμπλοκή οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην προσωπική στάση του κ. Κουβέλη και ότι θα προσπαθούσαν κι εκείνοι να εξομαλύνουν την κατάσταση.
«Πρέπει να βρεθεί λύση» ομολογούσαν σκεπτικοί για την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα.
«Ολα ή τίποτε!»
Στα κομματικά επιτελεία σήμανε κόκκινος συναγερμός. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου τα δεδομένα. Συμφώνησαν, κατά πληροφορίες, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου με ένα άρθρο, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν την ανάγκη να συνεχισθούν οι προσπάθειες για να μεταπεισθεί ο κ. Κουβέλης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταμάτης κάλεσε τον κ. Χατζησωκράτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποτέλεσμα δεν υπήρξε, αλλά το πρωθυπουργικό επιτελείο άφηνε να διαρρεύσει, ως μοχλός επιπλέον πίεσης, το «Ολα ή τίποτε!».
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε δύο φορές τηλεφωνικώς με τον κ. Κουβέλη, μία πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και μία αφότου ολοκληρώθηκε. Η συνέχιση της εκκρεμότητας έκανε έκδηλο τον εκνευρισμό του Πρωθυπουργού, ο οποίος πέρασε όλο το βράδυ της Τετάρτης πάνω από το τηλέφωνο στα γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και αργότερα στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη. Μόνο με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ μίλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές σε διάστημα λίγων ωρών.
Το απόγευμα της Πέμπτης κλιμάκιο του ΠαΣοΚ (Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαπας) επισκέφθηκαν τον κ. Στουρνάρα με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις στην ατζέντα τους, όχι μόνο για να διευκολυνθεί η ΔΗΜΑΡ αλλά και γιατί θεωρούσαν επί της ουσίας αναγκαία την προσπάθεια.
«Στηρίζουμε, αλλά καταψηφίζουμε»
Τις διαπραγματεύσεις συνέχιζε και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο κ. Σταμάτης συνάντησε εκ νέου, νωρίς το μεσημέρι, τον κ. Χατζησωκράτη στη Βουλή, όπου άκουσε ξανά τη σουρεαλιστική τακτική της ΔΗΜΑΡ «στηρίζουμε την κυβέρνηση, καταψηφίζουμε τα εργασιακά», δηλαδή ολόκληρο το νομοσχέδιο, το οποίο δεν είναι βέβαιον ότι θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης. Ο κ. Σταμάτης για ακόμη μία φορά τού επεσήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και ότι «το Μαξίμου θέλει και τη ΔΗΜΑΡ μαζί».
«Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Είμαστε στα ίδια» ενημέρωσε ο υπουργός Επικρατείας τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ολα σε ένα νομοσχέδιο και με ένα άρθρο» διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, και τόνισε ότι ο επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Π. Τσακλόγλου έλαβε εντολή να πει στο Euro Working Group ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί.
«Δεν θα ήταν ωραίο να μη συμφωνήσει ο κ. Κουβέλης. Ελπίζουμε να συμφωνήσει» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ακυρώνοντας τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει νωρίς το πρωί περί πιθανής απόσυρσης των εργασιακών ρυθμίσεων από το πολυνομοσχέδιο. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις, καθώς φοβήθηκε πιθανή πνευμονία. Τελικώς επρόκειτο για ίωση σε συνδυασμό με υπερκόπωση, καθώς από την Τρίτη το βράδυ μάλλον δεν ξανακοιμήθηκε κανονικά.
Ανακύπτει θέμα εθνικής κυριαρχίας
Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος πάγωσε το Μαξίμου
Σεισμό, εντός και εκτός Ελλάδας, προκάλεσε η αποκάλυψη ότι δανειστές και εταίροι απαιτούν ειδικό λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα διαθέσιμα της χώρας, τα οποία θα διαχειρίζεται η τρόικα.
Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα «δεν είναι προτεκτοράτο» και ότι η δημοσιονομική διαχείριση του κράτους θα πρέπει να γίνεται από ελληνικές Αρχές.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων, ωστόσο η αρχική αντίδραση τόσο του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά όσο και του κ. Φ. Κουβέλη, ακόμη και του υπουργού Οικονομικών, ήταν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ότι δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη. Οταν αργότερα η Ιπποκράτους έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο, η κυβέρνηση άλλαξε στάση.
Το οικονομικό επιτελείο διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι αυτόν τον λογαριασμό δεν τον θέλει ούτε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ούτε και το ΔΝΤ. Το θέμα όχι μόνο συζητήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών, αλλά ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους συνομιλητές του ότι «αυτός ο λογαριασμός δεν περνάει!». Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το αίτημα αυτό είχε έρθει από την τρόικα στη διαπραγμάτευση του δεύτερου μνημονίου αλλά τότε είχε αποκρουστεί αποτελεσματικά από τον ίδιο και τον κ. Λ. Παπαδήμο.
Επεσήμανε επίσης ότι δεν αποκλείεται να επανέρχεται συνεχώς το αίτημα αυτό, ιδίως αν οι δανειστές διαπιστώνουν ότι υποχωρεί η αξιοπιστία της χώρας, και πρότεινε να υπάρξει εθνικό μέτωπο κατά απαιτήσεων που περιορίζουν την εθνική κυριαρχία. Οι άλλοι δύο αρχηγοί προφανώς δεν απέδωσαν την ίδια αξία στο έγγραφο και επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Κοινοτικές πηγές σχολίαζαν το κείμενο αυτό, το οποίο λέγεται ότι είναι γαλλογερμανικό προϊόν και κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά κλιμάκια στις Βρυξέλλες «μέσω γερμανικών κυκλωμάτων».
Προς το παρόν, λένε οι ίδιες πηγές, δεν έχει πάρει επίσημο χαρακτήρα αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ως πρόταση σε μια μελλοντική συνεδρίαση του Eurogroup. Και αυτό γιατί συζητείται να αλλάξει σταδιακά θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης, οπότε οι δανειστές θέλουν τη μέγιστη διασφάλιση ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει όπως συμφωνήθηκε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε δημόσια την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές. Η κυβέρνηση, η οποία δεν ανησύχησε ούτε με τη δήλωση του κ. Σόιμπλε, πάγωσε έπειτα από το δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο επιβεβαιώνει πλήρως τους γερμανικούς σχεδιασμούς και μιλάει για την «πιο προχωρημένη ως σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό».
Στο δημοσίευμα αναφέρονται σχέδια, όπως να λειτουργήσουν οι φοροεισπρατικοί μηχανισμοί με outsourcing (ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών σε εξωτερικό συνεργάτη), η υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων και η μεταφορά ανά μήνα πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού στον ειδικό λογαριασμό, ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη και την επιπλέον χρηματοδότηση με 18 δισ. ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ