Η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας των μέτρων στη Βουλή αποτελεί για τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά αφετηρία για αλλαγές-έκπληξη που θα ταρακουνήσουν το πολιτικό σκηνικό. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδια για την πολιτική διαχείριση της «επόμενης ημέρας», που περιλαμβάνει ανασχηματισμό, ενώ συζητούνται και σε «κλειστό κύκλο», μεταξύ των εμπίστων, δηλαδή των κκ. Δ. Σταμάτη (υπουργού Επικρατείας), Χρ. Λαζαρίδη (βασικού συμβούλου), Κ. Μπούρα (διευθυντή πρωθυπουργικού γραφείου) και Τ. Μπαλτάκου (γ.γ. Υπουργικού Συμβουλίου), τα σενάρια για τη συνολική ανασύσταση του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, σε άλλες «κλειστές» συνάξεις, γίνονται συζητήσεις για τη μεγάλη, πατριωτική, ευρωπαϊκή παράταξη, που λέγεται ότι είναι η επιθυμία του κ. Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός προχθές από τις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, άφησε σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, αν και διευκρίνισε πως δεν είναι της παρούσης και δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με δευτεροβάθμιες εξισώσεις.

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβερνητική συνοχή έχει δοκιμαστεί και παρατηρούνται πολλαπλά υπουργικά φάλτσα, η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι υπάρχουν κενά και προβλήματα και ότι θα σκεφθεί τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα «όταν έρθει η ώρα, όταν πρέπει και όταν αποφασιστεί» αναζωπυρώνει τη συζήτηση.
Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία όλο το προηγούμενο διάστημα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβληματικά πεδία μιας τρικομματικής κυβέρνησης. Εχει άποψη για κάθε υπουργείο, γνωρίζει λεπτομέρειες, ενώ προσπαθεί να ενημερώνεται για την κατάσταση με ελέγχους, τηλεφωνήματα και κατ’ ιδίαν συσκέψεις.
Ιδιαίτερη σημασία για τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει και η αναφορά του κ. Σαμαρά στις ευρωπαϊκές δυνάμεις, τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ, που στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η επισήμανσή του αυτή έδωσε αφορμή –όπως και η προ ημερών αναφορά του για το παλαιό που τελειώνει –για ποικίλα σενάρια σχετικά με τα πρόσωπα που είτε θα αναβαθμιστούν είτε θα αξιοποιηθούν το προσεχές διάστημα.
Ηδη σε διάφορες συνάξεις –με τη συμμετοχή και συνομιλητών του κ. Σαμαρά –γίνονται συζητήσεις ακόμη και για πρώην υπουργούς επί κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ με ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ που ενδέχεται να αξιοποιηθούν σε υπουργικά πόστα ή τουλάχιστον θα τους προταθεί.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εκθείασε δημόσια για τη στήριξη που του έδωσαν τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, σκέφτεται, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, να ζητήσει από τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχουν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο στελέχη με μεγαλύτερο πολιτικό βάρος αλλά και περισσότερη πείρα.
Υστερα από περίπου 120 ημέρες τρικομματικής κυβέρνησης έχουν εντοπιστεί τα προβληματικά πεδία και τα υπουργεία που είναι στο «κόκκινο», ενώ ήδη γίνεται συζήτηση σε κυβερνητικούς κύκλους για πρόσωπα που χαρακτηρίζονται «αδύναμοι κρίκοι». Τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι: «Δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις».
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τον οποίο εμπιστεύθηκε για στενό του συνεργάτη, αν και ανήκει σε διαφορετικό ιδεολογικό χώρο. Δικαιωμένος αισθάνεται και για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος θεωρείται αποτελεσματικός και εργατικός, αλλά και για τον υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη.
Πολλά παράπονα ακούγονται για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη που προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, προβάλλει αντιστάσεις στην τρόικα και δεν δέχεται τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ για τον υφυπουργό του κ. Μ. Βολουδάκη υπάρχει θετική εικόνα.
Στο… «κόκκινο» είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευ. Λιβιεράτος που προτάθηκε από το ΠαΣοΚ και δεν έχει πείσει, ενώ θετική εικόνα υπάρχει για τον υφυπουργό κ. Μ. Παπαγεωργίου και αδιευκρίνιστες είναι οι διαθέσεις για τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στ. Καλαφάτη.
Αν και θεωρείται εξαιρετικός επιστήμονας και βαθύς γνώστης του αντικειμένου, ισχυρές είναι οι πιθανότητες να αντικατασταθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Τσαυτάρης που είχε προ ημερών δημόσια διαφωνία με τον αναπληρωτή του κ. Μάξ. Χαρακόπουλο για τη διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα.
Θεωρείται πολύ πιθανή και η αλλαγή του υποστηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ κ. Αντ. Ρουπακιώτη –ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και εγχειρίστηκε πρόσφατα –στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ απαρατήρητος έχει περάσει ο υφυπουργός του κ. Κ. Καραγκούνης.
Αλλαγές αναμένονται και στο πολύπαθο υπουργείο Υγείας, όπου παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ενδέχεται να παραμείνει, παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις, ο υπουργός κ. Α. Λυκουρέντζος και να αντικατασταθούν ο αναπληρωτής κ. Μ. Σαλμάς (ΝΔ) και η προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ κυρία Φωτεινή Σκοπούλη.
Υπό επιτήρηση βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης, η βαθμολόγηση του οποίου από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι χαμηλή. Επικρίνεται από μέλη του εφοπλιστικού κλάδου ότι δεν έχει προχωρήσει σημαντικά θέματα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από ημέρες είχαν εξοργιστεί με την αποκάλυψη που έκανε ότι η τρόικα ζήτησε εκκένωση των νησιών με λίγους κατοίκους.
Πολλά λάθη τακτικής στη διαπραγμάτευση με την τρόικα καταλογίζονται στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση –για τον υφυπουργό του κ. Ν. Παναγιωτόπουλο δεν υπάρχει θετική εικόνα -, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κερδίσει τη μάχη, ενώ έχει υποπέσει σε αρκετά φάλτσα, με αποκορύφωμα τις τροπολογίες που κατέθεσε αιφνιδιαστικά, εξοργίζοντας ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ αλλά και βουλευτές της ΝΔ, και μετά τις απέσυρε.
Ενδεικτική ήταν και η προ ημερών δήλωση του κ. Στουρνάρα που άφησε επί της ουσίας αιχμές κατά του κ. Βρούτση σχετικά με την εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών είναι ο θεματοφύλακας της οικονομίας και δεν θα πάψει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις ακόμα κι αν αφορούν σε άλλα υπουργεία».
Θετικός βαθμός υπάρχει για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, στον οποίο έχει επενδύσει πολλά ο Πρωθυπουργός, καθώς θέλει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της ανάπτυξης, να τρέξει το ΕΣΠΑ κ.ά., καλή είναι η αξιολόγηση για τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στ. Καλογιάννη (τρέχει το θέμα των δημοσίων έργων) αλλά και για τον υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά, ενώ αρνητικό πρόσημο έχει ο έτερος υφυπουργός κ. Ν. Μηταράκης, ο οποίος δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής.

Οι αμετακίνητοι

Ικανοποίηση για Αβραμόπουλο, Δένδια, Αρβανιτόπουλο
Δεν γίνεται συζήτηση για αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή του κλίματος για τη χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του ο υφυπουργός κ. Δ. Κούρκουλας, στον οποίο και αναφέρθηκε με θετική χροιά προχθές ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ «άχρωμος» είναι ο υφυπουργός κ. Κ. Τσιάρας.
Δεν αμφισβητείται η παραμονή στο νέο υπουργικό σχήμα, αλλά σε άλλο πόστο, του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου, ενώ θα αντικατασταθούν οι υφυπουργοί κκ. Π. Καράμπελας και Δ. Ελευσινιώτης.
Στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει αναλάβει και εντεταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, για τη συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής κ. Χαρ. Αθανασίου.
Πολύ θετικά κρίνεται η ως τώρα πορεία του υπουργού Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια που έχει αναλάβει πολύ δύσκολο έργο. Δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, από την οποία το Μαξίμου περιμένει περισσότερα, ενώ εκτός σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου.
Πλήρης ικανοποίηση υπάρχει για τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Χωρίς ιδιαίτερο στίγμα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κ. Τζαβάρας, θετική κρίση για τον υφυπουργό κ. Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ