«Και τώρα τρέχουμε, γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος». Αυτό είναι το σύνθημα της κυβέρνησης από το απόγευμα της Τρίτης, μετά την αναχώρησης της κυρίας Άγνκελας Μέρκελ από την Αθήνα. Η ανακούφιση και η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της διάρκειας μόλις έξι ωρών επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Ελλάδα κυριαρχούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, απόλυτα ευχαριστημένος από τα όσα είπε δημόσια η κυρία Μέρκελ, ενώ θεωρεί πως υπάρχουν πλέον πιο πολλές ελπίδες για την μετέπειτα πορεία της χώρας, με βάσει τα όσα συζητήσανε οι δυο τους, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Κυρίως η επίσκεψη κρίνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο πετυχημένη και προτάσσουν το επιχείρημα ότι η παρουσία της κυρίας Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι επέμεινε στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν ένα σαφές μήνυμα στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και την παραμονή στην ευρωζώνη.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι από χθες έχει ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά της για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για να κερδίσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά βέβαια τη δημόσια επισήμανση της κυρίας Μέρκελ ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τρόικα.
Ελπίδες για δόση και εκταμίευση
«Πριν λίγο καιρό μας είχαν ξεγραμμένους. Τώρα είμαστε και πάλι στο παιχνίδι» έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ενώ και ο ίδιος με όποιον συνομιλούσε εμφανιζόταν αρκετά αισιόδοξος. Κυριαρχεί στις συζητήσεις του, η εκτίμηση ότι «αργά ή γρήγορα θα δοθεί η δόση» και στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδιορίζουν την απόφαση για εκταμίευσή της εντός του Νοεμβρίου, ώστε σύντομα να αρχίσει να ενισχύεται η ρευστότητα.
Το κυρίαρχο θέμα για τον κ. Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο είναι πλέον να κινηθούν ταχύτατα ώστε τις επόμενες ημέρες, εκτός από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων, που έχει καταστεί αρκετά σκληρό, να προχωρήσουν σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για τις προαπαιτούμενες δράσεις σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών.
Μάλιστα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν, μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ, ότι ο χρόνος εκταμίευσης δεν εξαρτάται μόνο από το πακέτο των μέτρων που θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών, αλλά πρωτίστως από τα διαρθρωτικά μέτρα (prior actions) τα οποία θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει μέχρι -ή κοντά- τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Από τις 89 διαρθρωτικές αλλαγές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί πολύ γρήγορα _προσδιορίζει το χρονικό σημείο σε περίπου 15-20 μέρες_ να έχει προωθήσει τουλάχιστον τις 77. Από την ταχύτητά της και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει θα εξαρτηθούν πολλά, κυρίως ως προς την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου.
Η αποτίμηση Σαμαρά
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την αναχώρηση της κυρίας Μέρκελ για το αεροδρόμιο, σε μια σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, αναγνώρισε πως υπάρχουν θέματα ανοικτά και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω αλλαγή του κλίματος, αλλά και την εκταμίευση της δόσης.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ ήταν πάρα πολύ θετική και ενισχύει τόσο την προσπάθεια του ιδίου, όσο και συνολικά της κυβέρνησης και προσδοκά αλλαγή του κλίματος σε διεθνές περιβάλλον και στις αγορές. «Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη που βοηθάει τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε νωρίς το βράδυ της Τρίτης σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες του Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθεί η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.
Αγώνας δρόμου για 89 μεταρρυθμίσεις
Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να παρουσιαστεί και η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών στις 18 Οκτωβρίου, αλλά και να προωθηθούν οι 89 διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ζητηθεί η εξουσιοδότηση του Εurogroup για την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το πακέτο των μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, δεν σχεδιάζεται να ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως για πρακτικούς λόγους, όπως λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Και αυτό, διότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε μια θετική στάση των ευρωπαίων ηγετών στις 18 Οκτωβρίου, ώστε να αξιοποιηθεί για την εγχώρια κοινή γνώμη, αλλά και να μπορέσει με αυτό το όπλο να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από τους αντιδρώντες.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα παραμένει και ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκαλεί η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ένα θέμα που συζητήθηκε και με την κυρία Μέρκελ στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Η Καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης_ την οποία έβαλε στο τραπέζι ο κ. Σαμαράς_ και είπε ότι μπορεί να εξετασθεί, θέτοντας όμως ως όρο να μην χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα δημοσιονομικής .
Την περασμένη Δευτέρα το Εurogroup ζήτησε από την ελληνική πλευρά να αναζητήσει λύσεις κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, για το οποίο ο κ. Στουρνάρας δεν ανησυχεί, καθώς θεωρεί, όπως λέει, πως η εξεύρεση των χρημάτων δεν αποτελεί δύσκολο πρόβλημα.
Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι για τον επιτελείο του κ. Σαμαρά, ότι η κυρία Μέρκελ έδειξε να κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά ζητά επιτακτικά _για να ανασάνει η αγορά_ την αναγκαιότητα της εκταμίευσης της δόσης στο προσεχές διάστημα,
Όμως η Καγκελάριος, που φαίνεται πως προκρίνει λύση – πακέτο, για Ελλάδα και Ισπανία, φέρεται να έθεσε_ το είπε ευθέως και στις δηλώσεις της_ την ανάγκη η ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επιταχύνει, τόσο την ψήφιση των μέτρων, όσο και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Εκτός όμως από την αναγνώριση των προσπαθειών, η κυρία Μέρκελ είχε και συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θέλει να είναι συνεπής σε όσα έχει δεσμευθεί και μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η ευχή και η ελπίδα της _και όχι η βεβαιότητά της_ για παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη.
Τηλεφώνημα Σαμαρά σε Βενιζέλο-Κουβέλη
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την κυρία Μέρκελ ενημέρωσε το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Σαμαράς, τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Ο Πρωθυπουργός είχε μια αναλυτική συζήτηση μαζί του και συμφώνησαν να υπάρξει και σύσκεψη, η οποία πιθανότατα να γίνει αύριο Πέμπτη, αν και μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, γινόταν και συζήτηση για το απόγευμα της Τετάρτης. Η σύσκεψη θεωρείται σημαντική, διότι εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπάρχει η εκκρεμότητα με τις 89 διαρθρωτικές αλλαγές και το σημαντικό πρέπει να συζητηθεί και η στρατηγική για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.