Το 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ θα αγγίξει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του χρόνου, ενώ αναμένεται και υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το τρέχον έτος ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας η εκτίμηση για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από εισφορές εργαζομένων θα ανέρχονταν στα 4,6 δις. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση του κράτους στον ΕΟΠΥΥ είναι 1,3 δις ευρώ και οι δαπάνες 6,5 δισ. ευρώ.

Πάντως λόγω των μειωμένων εισφορών η «μαύρη τρύπα» αναμένεται να κινηθεί στο 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ μιας και υπάρχουν σημαντικές απαιτήσεις από ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, όπως ενημέρωσε σχετικά την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λυκουρέντζος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τον Ιούνιο καταγράφηκαν πάνω από 4.700.000 συνταγές, περίπου 230.000 συνταγές την ημέρα. Σύμφωνα μάλιστα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη τον περασμένο Ιούλιο τα σκευάσματα με …μουρουνέλαιο, κόστισαν στον ΕΟΠΥΥ 2 εκατ. ευρώ. Όπως είπε δεν έχουν πέσει οι τιμές των φαρμάκων αλλά έχουν ενταχθεί φάρμακα που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος.

Ανέφερε δε ότι «από τα πέντε πιο δημοφιλή φάρμακα θα κερδίζαμε 57 εκατ. ευρώ αν πηγαίναμε στα αντίστοιχα γενόσημα». Είναι εξίσου χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε η υφυπουργός ότι «το αίμα μας κοστίζει 400 ευρώ ανά μονάδα ενώ εισάγουμε με 138 ευρώ».

Όπως και ότι τα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα «έχουν φτάσει πάνω από την σύνταξη του έλληνα πολίτη και δεν τα καλύπτει καμία ιδιωτική ασφάλιση, αλλά μόνο ο ΕΟΠΥΥ τα δίνει».

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ο κ. Λυκουρέντζος πλέον θα αναπέμπονται όλες οι ιατρικές εξετάσεις από ένα ποσό και πάνω για επανεξέταση της τιμής και ανέφερε ενδεικτικά την εξέταση cyberknife. «Από 12.500 ευρώ το κατεβάσαμε στις 6.500. Αναπέμπω και αυτή την εξέταση», είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχω υπογράψει καμία καινούργια σύμβαση για διαγνωστικό κέντρο μέσω του ΕΟΠΥΥ και δεν θα υπογράψω αν δεν πετύχουμε μειώσεις για τις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Έκκληση προς φαρμακοποιούς-προμηθευτές: «Ζητάμε δυο μήνες πίστωση»

Την ίδια στιγμή, «ανακωχή» ζητά το υπουργείο Υγείας από φαρμακοποιούς και προμηθευτές. Όπως ανέφερε στην ίδια συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς «ζητάμε δύο μήνες πίστωση να πάρουμε εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται και μετά να κριθούμε». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει μετά από 6 μήνες να έρθουμε πάλι εδώ και να πούμε ότι υπάρχει λίπος που δεν κόψαμε».

Μέσα στην αρνητική εικόνα που υπάρχει έρχεται να προστεθεί και η χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, βρήκε στο 15,4%, μιας και από τα 1,3 δισ. ευρώ που προβλέπονται, μόνο τα 198 εκατ. ευρώ έχουν περάσει στο στάδιο των νομικών δεσμεύσεων.

«Ακούω την κριτική ότι είμαι λογιστής. Κάθε νοικοκύρης όμως στο σπίτι του είναι και καλός λογιστής. Έτσι και ο κάθε υπουργός πρέπει να είναι καλός νοικοκύρης και να σέβεται το δημόσιο χρήμα. Ούτε ανάλγητοι είμαστε ούτε πάψαμε να θυμόμαστε την κοινωνική μας καταγωγή ούτε ξεχάσαμε πως πρέπει να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας.
Πρέπει όμως να λέμε την ενοχλητική αλήθεια και αυτή είναι ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και δανεισμός δεν υπάρχει

», κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος.

Μάλιστα ζήτησε τη συμπαράσταση και τη συνδρομή όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση της Υγείας και κυρίως τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων σε μια προσπάθεια εθνικής σημασίας για την επιβίωση του ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», λέγοντας ότι οι οφειλές του υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε το Δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές. «Δεν θέλουμε να κλείσει, αλλά μόνη λύση είναι να πωληθεί».

Αιχμές Σκοπούλη για τα αντιδραστήρια αίματος

Τέλος, με αιχμές απάντησε η υφυπουργός κυρία Σκοπούλη όσον αφορά την εμπλοκή της στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου του αίματος, με αφορμή τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι βολές που επεφύλαξε μάλιστα κατευθύνονταν όχι προς τον Τύπο, που ανέδειξε το θέμα, αλλά προς το ίδιο το υπουργείο: «Η συνεργασία μας στο υπουργείο είναι αυτή που είναι. Ο καθένας έχει αρμοδιότητες και ο καθένας έχει ευθύνες. Μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται πολύ καλύτερα και να εξασφαλίζει και δωρεάν αντιδραστήρια, αλλά να ενημερώνει ο ένας τον άλλο…», είπε χαρακτηριστικά.