«Η επαναφορά του προγράμματος στήριξης της οικονομίας εντός τροχιάς για να πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά με τη σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων που τη στηρίζουν». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ο οποίος παραδέχεται ότι το θέμα της επιμήκυνσης μετατέθηκε για το μέλλον. Ο ίδιος προετοιμάζοντας την κοινή για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται είπε ότι «δεν υπάρχει ήπια προσαρμογή, η προσπάθειά μας είναι τα μέτρα να είναι δίκαια»
Ειδικά για το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ που θα κλείσει μετά τον έλεγχο της Τρόικας που ξεκινά αύριο, τονίζει ότι έρχονται παρεμβάσεις στο Δημόσιο που δεν θα περιοριστούν στα ειδικά μισθολόγια αλλά θα εστιάζουν στη λειτουργία του κράτους. Προαναγγέλλει αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και των εργαζομένων στο Δημόσιο που θα τεθούν ορισμένοι εξ αυτών σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ο ίδιος ανησυχεί για τα έσοδα και τη βαθιά ύφεση.
– Ίσως η πιο σημαντική στιγμή μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν το ταξίδι του πρωθυπουργού, τον οποίο συνοδεύσατε, στο Βερολίνο και το Παρίσι. Τι αποκομίσατε από τις συζητήσεις, ποιά είναι η γεύση που σας άφησε;
Οι πρόσφατες επαφές του Πρωθυπουργού με εταίρους μας, με κεντρικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής σκηνής, αποτελούν καλή αφετηρία της σημαντικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης.
Ο ρεαλιστικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης σε ένα δεδομένα δύσκολο και σχεδόν άκαμπτο πλαίσιο και σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, η αποφασιστικότητα των κινήσεών της και το έργο της κατά τους δύο πρώτους μήνες συνέβαλαν στη βελτίωση της πειστικότητας των επιχειρημάτων μας.
Δείξαμε την ισχυρή βούλησή μας για σταθεροποίηση της κατάστασης και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας.
Οι εταίροι με τη σειρά τους μας έδειξαν διάθεση αλληλεγγύης.
Δώσαμε δείγματα ότι η Ελλάδα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων.
Λάβαμε την ευκαιρία για οικοδόμηση συνεχούς λειτουργίας διαύλων εποικοδομητικής επικοινωνίας και συνεργασίας.
Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι να έχουμε σήμερα ορατά σημάδια μεταστροφής, επί τα βελτίω, του κλίματος.
– Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το έλλειμμα αξιοπιστίας που διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία περίπου χρόνια διαμορφώθηκε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.
Οι τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ προθέσεων, σχεδιασμού, και υλοποίησης κυρίως δε αποτελέσματος αποτελούν μεγάλο βάρος στην πορεία της χώρας.
Η Κυβέρνηση κινείται δραστικά προς την κατεύθυνση συρρίκνωσης των αποκλίσεων αυτών.Εχει πλήρη συνείδηση της δυνητικής σημασίας του «κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας».
Θα πράξει ότι το καλύτερο για την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητάς του.Βεβαίως γνωρίζει ότι η πιο αξιόπιστη αξιολόγηση των πεπραγμένων της θα γίνει εκ των υστέρων.
– Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν θέσατε ευθέως το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Απλά υποσχεθήκατε ότι θα εφαρμόσετε την τελευταία συμφωνία που έγινε επί της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Η διεκδίκηση από τους εταίρους και δανειστές μας της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής συνιστά μια μείζονα κίνηση που αποτελεί προνόμιο και ευθύνη της ηγεσίας της Κυβέρνησης και των ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.
Η επιλογή που έγινε, και ορθώς κατά την κρίση μου, έχει ως πυρήνα το σκεπτικό πως για να πετύχεις επί της ουσίας, και όχι για το θεαθήναι, το στόχο σου, πρώτα πείθεις και αμέσως μετά διεκδικείς.
Ο στόχος μας, συνεπώς, διατηρείται αμετακίνητος και επιδιώκεται μεθοδικά.Οι επικοινωνιακοί λεονταρισμοί δεν αποτελούν δική μας μεθοδολογία.
– Μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε σε μια πιο «ήπια προσαρμογή»;
Από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της δύσκολης διαδρομής.
Αν αναλογιστούμε τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, η έκφραση «ήπια προσαρμογή» δεν είναι δόκιμη.
Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε όλοι ότι σε αυτή τη μακρά και δύσκολη πορεία, όσο περισσότερο αξιόπιστοι, φερέγγυοι και αποτελεσματικοί στην προσέγγιση των στόχων είμαστε, τόσο θα αποκτούμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για να διεκδικήσουμε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα και να απαιτήσουμε εταιρική αλληλεγγύη.
Η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιδιώκουμε να διευρύνουμε διαρκώς το χώρο των εφικτών λύσεων και ταυτόχρονα σε αυτό τον περιορισμένο είναι αλήθεια χώρο, να πράττουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και τους πολίτες.
– Ως «υπουργός προϋπολογισμού», ποιές είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντάτε. Φτάνουν τα χρήματα, πώς θα βγάζουμε πέρα χωρίς τη βοήθεια;
Η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για το σκέλος των εσόδων.
Η δημοσιονομική διαχείριση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της μη χορήγησης μέχρι σήμερα των προβλεπόμενων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης δόσεων, γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Τα περιθώρια που έχουμε στο σκέλος των δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένα στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Ταυτόχρονα, με στοχευμένες περιστολές δημοσίων δαπανών, επιδιώκουμε να αποσυμφορήσουμε τις πιεστικές συνθήκες και όταν κρίνεται σκόπιμο αξιοποιούμε μεθόδους άντλησης πόρων, όπως έγινε και με το ομόλογο που έληγε την 20η Αυγούστου.
– Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η τρόικα. Είναι ο τελευταίος έλεγχος πριν την κρίσιμη έκθεση που θα συντάξει για τη χώρα μας. Τι να περιμένουμε. Πότε θα απελευθερωθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ;
Το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που καθυστέρησε μιας και έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο.
Επιδιώκουμε η επώδυνη αυτή διαδικασία να διαπνέεται από λογικές κόστους-οφέλους, κόστους – αποτελεσματικότητας, κόστους – χρησιμότητας και το βάρος των μέτρων να επιμερίζεται όσο γίνεται πιο δίκαια.
Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται συστηματική δουλειά.
Γίνονται συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους εντός και εκτός της χώρας.
Η προσπάθεια αυτή αρχίζει σταδιακά να αναγνωρίζεται, όπως φαίνεται και από τις σχετικές δηλώσεις των εταίρων μας.
Βασική μας επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί μια θετική έκθεση αξιολόγησης από την Τρόικα, η οποία θα βεβαιώσει την επαναφορά του προγράμματος εντός τροχιάς και θα οδηγήσει στη χορήγηση της επόμενης δόσης.
Είναι προφανές ότι η αποδέσμευση των επόμενων δόσεων θα δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα τονώσει, φυσικά, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
– Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Προεκλογικά είχε καλλιεργηθεί κλίμα ότι θα αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα που θίγουν τα εισοδήματα – μισθούς και συντάξεις – αλλά αυτά φαίνεται ότι έρχονται.
Γνωρίζαμε τη δύσκολη κατάσταση της χώρας και της οικονομίας της. Προτιμήσαμε, αντί να κάνουμε τον «παίκτη της κερκίδας» να δώσουμε τη μάχη στον «αγωνιστικό χώρο».
Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε βάθος τετραετίας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για όλους και κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας στον αυστηρά περιορισμένο χώρο που διαθέτουμε για να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε.
Οι δικαιολογημένες πολλές φορές κριτικές επισημάνσεις για λάθη και παραλείψεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απονευρώσουν την αναγκαία εθνική προσπάθεια για γρήγορη ανάταξη της οικονομίας και της χώρας.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης πρέπει και πιστεύω ότι θα επιδείξει ένα καλό συνδυασμό τόλμης, θάρρους, λογικής και ευαισθησίας.
– Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα ειδικά μισθολόγια. Υπήρξαν τριβές καθώς ο κάθε υπουργός υποστήριζε να μην γίνουν περικοπές στο υπουργείο του πχ. στην αστυνομία. Που καταλήξατε;
Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν τριβές. Όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί συμβάλλουν, σε ένα πλαίσιο εποικοδομητικής συνεργασίας, για τη διευθέτηση του ζητήματος των ειδικών μισθολογίων.
Η διαδικασία διαβούλευσης βρίσκεται προς το τέλος.
Στη διαδικασία αυτή επιδιώκεται να αντιμετωπισθούν και μισθολογικές στρεβλώσεις που εντοπίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικών μισθολογίων, καθώς και ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα έτη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
– Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές; Είχατε πει ότι για να μην υπάρχει ισοπέδωση, θα εξαιρεθούν πχ. οι αμοιβές των πιλότων από τις μειώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και τα επιδόματα επικινδυνότητας.
Όπως σας είπα είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης. Δεν θέλω να προκαταλάβω και να προαναγγείλω τα αποτελέσματά της.
Η βιασύνη για ανακοινώσεις συλλογικών προσπαθειών που κυριαρχεί στη χώρα μας μόνο σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλεί και δεν αποτελεί καλή πρακτική.Ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν εμπίπτει στο ρόλο που μου έχει ανατεθεί.
Θα επαναλάβω μόνο ότι στην πολιτική μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών επιδιώκουμε, πέραν των άλλων κριτηρίων, να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον συγκερασμό θέσεων των διαφόρων κατηγοριών και κυρίως το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.
– Από πότε θα ισχύσουν οι αποφάσεις;
Αυτό αποτελεί σημείο συζήτησης με τους εταίρους μας.Σε κάθε περίπτωση, η πιστή εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού αποτελεί αμετάκλητο στόχο.
– Αυτό που απασχολεί τους δημοσίους υπαλλήλους είναι αν και ποιοί θα θιγούν από το «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς». Ποιούς θα αφορά;
Η προσαρμογή του δημοσίου τομέα στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας αποτελεί βασική πολιτική επιλογή η οποία λόγω της τρέχουσας δυσμενούς δημοσιονομικής και ευρύτερα οικονομικής κατάστασης καθίσταται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει.Προωθεί τόσο τον περιορισμό του εύρους και της παρεμβατικότητας του δημοσίου τομέα, όσο και τη βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών.
Προς την κατεύθυνση αυτή και αναφορικά με την βέλτιστη αξιοποίηση της μισθολογικής δαπάνης, η Κυβέρνηση προχωρά στην αξιολόγηση δομών της Γενικής Κυβέρνησης και του ανθρώπινου δυναμικού.
Συνεπώς, ούτε ο δημόσιος τομέας θα απολέσει άξιο στελεχιακό του δυναμικό, ούτε θα έχουμε απολύσεις.
– Πότε πιστεύετε, πώς η οικονομία μπορεί να βγει από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και κυρίως να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης;
Έχει λεχθεί και μάλλον εύστοχα ότι «το κακό με την οικονομία είναι ότι ελάχιστα σέβεται τις επιθυμίες μας».
Μην ξεχνάμε πόσες φορές, κυρίως εν μέσω της δίνης της παγκόσμιας κρίσης, διαψεύστηκαν προβλέψεις διεθνών οργανισμών, διακεκριμένων οικονομολόγων και στελεχών προηγούμενων ελληνικών και όχι μόνο κυβερνήσεων.
Δεν θα ήθελα κάνοντας μια ακόμη χρονική πρόβλεψη για την έξοδο από την ύφεση να συμπεριληφθώ σε αυτό τον κατάλογο.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι αυτή η επιθυμητή εξέλιξη είναι συνάρτηση με πολλές ενδογενείς και εξωγενείς μεταβλητές και παραμέτρους οικονομικού, θεσμικού, κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου.
Πιο συγκεκριμένα και με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας ο ενδεδειγμένος οδικός χάρτης για να ξεφύγουμε από την ύφεση πρέπει να ακολουθεί τα επόμενα βήματα.
Να έχουμε θετική αξιολόγηση από τους εταίρους μας.
Να πάρουμε την επόμενη δόση, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, η συνέχιση της προώθησης μιας μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακών πρωτοβουλιών όσο και της υλοποίησης μιας σειράς από λιμνάζουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις θα επιτύχει τον πολλαπλασιασμό του οφέλους που θα προκύψει από την επαναφορά εντός τροχιάς του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης.
Σταδιακά, λοιπόν, θα βελτιώνεται το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον και θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αρκεί, βέβαια, αυτή η προσπάθεια να μη δυναμιτίζεται από όσους ποντάρουν στην αποτυχία της προσπάθειας της Ελλάδας.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα που αποκόμισα από τις πρόσφατες συναντήσεις και τα αποτελέσματα του έργου που συντελείται, είμαι αισιόδοξος για την έξοδο από την ύφεση.
Όσο πιο συνεκτικά και αποτελεσματικά περπατήσουμε τα προαναφερθέντα βήματα τόσο πιο γρήγορα, ουσιαστικά και βιώσιμα θα ξεκολλήσουμε από το τέλμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ