Τρεις διαφορετικές ερμηνείες για τα νέα μέτρα δόθηκαν δημοσίως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης από τους βασικούς συμμετέχοντες, αναδεικνύοντας τις αποκλίνουσες απόψεις που καταγράφονται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και τις δυσκολίες που υπάρχουν για να συμφωνήσουν για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, του Πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά και των προέδρων του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, δεν βγήκε λευκός καπνός.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που συζήτησαν επί δύο ώρες δεν συμφώνησαν για το τελικό περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων, καθώς υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις για τα ειδικά μισθολόγια και τις συντάξεις και το μόνο σημείο συμφωνίας που φαίνεται ότι υπάρχει, είναι η μη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.
Οι διαφορετικές ερμηνείες
Και μόνο το άκουσμα των δημόσιων τοποθετήσεων ήταν αρκετό για να γίνει αντιληπτή η απόσταση που υπάρχει ακόμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και δείχνει τη δυσκολία επίλυσης της πολυπαραγοντικής εξίσωσης των μέτρων, τα οποία θα ξανασυζητηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Στουρνάρας, είπε ότι το βασικό σενάριο έχει κλείσει και έμειναν να συμφωνηθούν ελάσσονος σημασίας ζητήματα, αν και διευκρίνισε πως η συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια συνεχίζεται.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, από τα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συζήτησαν τις λεπτομέρειες και σημείωσε με έμφαση πως χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων, ενώ προανήγγειλε πως θα ξανασυναντηθούν.
Από την άλλη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Κουβέλης, ανέφερε ότι η προσπάθεια να εξευρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται και επέμεινε σε κόκκινες γραμμές.
Δεν ανησυχεί ο Σαμαράς
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν, κατανοούν και τη θέση των κυβερνητικών εταίρων έναντι και των ψηφοφόρων τους, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά ο Πρωθυπουργός πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία γιατί αυτή τη στιγμή η προσπάθεια είναι εθνική και πάνω από κόμματα.
Είναι ήρεμος, όπως λένε συνεργάτες του, και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πακέτο των μέτρων, στον πυρήνα του οποίου συμφωνούν.
Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι το πακέτο των μέτρων θα περάσει από τη Βουλή και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές.
Το μέγα θέμα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του είναι το αφήγημα προς τον ελληνικό λαό για να πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων, αλλά και να πιστέψει πως εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει φως στο τούνελ και θα αρχίσει σιγά σιγά η ανάκαμψη.
Στουρνάρας: «Κόβεις από παντού»
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Στουρνάρα ότι το πακέτο των μέτρων έχει κλείσει και απομένουν ακόμα ορισμένα ελάσσονα ζητήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως, τα οποία θα ρυθμιστούν σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως διευκρίνισε ότι είναι ανοιχτό το θέμα των ειδικών μισθολογίων, αναδεικνύοντας ουσιαστικά και το βασικό σημείο τριβής, αν και τήρησε χαμηλούς τόνους, ενώ πρόσθεσε ότι στο βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ.
«Οταν έχεις να κόψεις 11,5 δισ. τότε κόβεις από παντού» είπε ο κ. Στουρνάρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη δημόσια δήλωσή του και ανέφερε με έμφαση πως υπήρξε πολιτική συμφωνία των αρχηγών για τα μέτρα.
Τα απαράβατα όρια του Βενιζέλου
Στην ανάγκη να υπάρχει εθνική στρατηγική επέμεινε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ που στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο, ότι στη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν απαράβατα όρια και πως τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για τα μέτρα. Αυτό θα γίνει σε επίπεδο κομματικών επιτελείων τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών» είπε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε πως ήταν μια συζήτηση για την εθνική στρατηγική, με βασικό αντικείμενο να υπάρξει ένα πλαίσιο για τα επόμενα βήματα.
«Ηταν μια συζήτηση που θα αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία ώστε να δοθεί ελπίδα και προοπτική. Αυτό θα γίνει. Θα είμαστε σε θέση όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ετσι αποκτούν νόημα και τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επέμεινε ιδιαίτερα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θυσίες των πολιτών και πως υπάρχει όριο για τα κατώτατα εισοδήματα αλλά και την μεσαία τάξη.
Παράλληλα [ροειδοποίησε ότι «θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές και θυσίες», σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει πως οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πλήρη συνείδηση τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία».
«Η μάχη για την φοροδιαφυγή και για την εθνική συγκρότηση πρέπει να είναι παράμετροι για τα νέα μέτρα. Ο πολίτης πρέπει να είναι επιφυλακτικός για τα όσα ακούγονται» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μετά τις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, αναρωτήθηκε πως θα μπορούσε να υπάρχει συναντίληψη των τριών κομμάτων όταν δεν έχει αρχίσει ακόμα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού ζητήματος. Επί του συγκεκριμένου θέματος, υπογράμμισε ότι όταν αυτό το ανέφερε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έδωσε άμεσα εντολή στους υπουργούς του να ξεκινήσουν τον διάλογο.
Κουβέλης: «Oχι περαιτέρω μάτωμα»
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές και προέταξε τη φράση «όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας», ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η επεξεργασία των μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού όπως ανέφερε δεν υπήρξε τελική συμφωνία και προανήγγειλε και νέα συνάντηση των αρχηγών.
Επίσης τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες, όπως είπε, είναι αντίθετος και να προστατευθούν τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα.
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να συνδυαστεί με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και αντιτάχθηκε και σε νέες περικοπές στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι οι δήμοι υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.