Το κλίμα είναι αισθητά βελτιωμένο τις τελευταίες ημέρες στο εξωτερικό για την Ελλάδα παρατηρεί με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Ρομπάι είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στην Ελλάδα την μεθεπόμενη Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της ολιγόωρης επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ το Σάββατο, 8 του μηνός.
Η έλευση Ρομπάι – που ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος στις 4 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα καταλήξει μία ημέρα αργότερα στο Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, και άρα θα κομίσει και στην ελληνική πρωτεύουσα μηνύματα, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η παρουσία του θα ενισχύσει επικοινωνιακά την προσπάθεια της κυβέρνησης.
Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ρομπάι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα γίνει λίγες ημέρες μετά τις επισκέψεις του σε Γερμανία και Γαλλία και τις επαφές του με Μέρκελ και Ολάντ, και σε μια χρονική στιγμή που γίνεται προσπάθεια να πείσει η ελληνική πλευρά για την αξιοπιστία της και ότι θα προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, για να κερδίσει χρόνο, δηλ. την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Ρομπάι, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη την Ισπανία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, απέρριψε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Μην έχετε καμία αμφιβολία: Το ευρώ είναι αμετάκλητο. Και επιτρέψτε μου να επιμείνω και πάλι: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται αναμφισβήτητα στην ευρωζώνη. Αλλά, μόνο με συνδυασμό σθεναρών πράξεων από κάθε κράτος-μέλος και σθεναρών συλλογικών επίσης πράξεων θα μπορέσουμε να αφήσουμε την κρίση πίσω μας».
Σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον είχε την Τρίτη η τοποθέτηση της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.