Σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έλαβε ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την εισήγηση του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
«Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτεια και σε πολιτική κρίση αλλά ούτε ο κύριος Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους προ τετελεσμένων εκτιμώντας ότι αυτοί θα ακολουθήσουν από αίσθημα εθνικής ευθύνης». Πρόσθεσε επίσης με νόημα ότι εμείς δείξαμε αίσθημα εθνικής ευθύνης όταν άλλοι έδιναν αντιμνημονιακό ρεσιτάλ.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η χώρα θα κυβερνηθεί όπως θέλησε ο λαός σύμφωνα με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών με συναντίληψη των τριών κομμάτων. Επεσήμανε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση και προσωπικά την προσπάθεια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και μάλιστα με έμπρακτο τρόπο, ωστόσο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης δεν θα προσέλθει όπως είπε για να συζητήσει μέτρα,, αλλά για να επισημάνει ότι η χωρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και οι πολίτες αναμένουν μια ολοκληρωμένη εθνική αφήγηση.
Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. όπως επεσήμανε, κατέθεσε συγκεκριμένες και συγκρατημένες προτάσεις οι οποίες τώρα γίνονται αποδέκτες και από τις άλλες παρατάξεις. «Δεν ήταν πάντα αυτή η στάση τους, κάποτε ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως και ξέσκιζαν το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά όταν σέρναμε το κάρο μόνοι μας». Είναι φανερό ότι απο τα βέλη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε ούτε η ΔΗΜΑΡ.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν και όσοι πολιτικοί και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ευτέλισαν, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, την ανάγκη λήψης μέτρων σε προηγούμενες φάσεις και προέβαλαν ως απάντηση την ανάπτυξη και τα ισοδύναμα μέτρα. «Θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι και πιο φειδωλοί, γιατί οι πολίτες έχουν και μνήμη και ένστικτο».
Ο κύριος Βενιζέλος έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα μέτρα που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο. Όπως είπε η περαιτέρω θυσίες έχουν νόημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: Όχι σε οριζόντιες περικοπές και άδικα μέτρα, «δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τη μεσαία τάξη», είπε.
Απτά μέτρα σύλληψης της φοροδιαφυγής γιατί έχει σημασία να συστρατευτεί η κοινωνία. Τα δημοσιονομικά μέτρα να προστατεύουν τα αδύναμα στρώματα και ιδίως όσους βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια. Τα μέτρα να οδηγούν σε ορατό στόχο διεξόδου από την κρίση.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ιδιαιτέρως αιχμηρός για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπαδήμου. Θεωρώ σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός έκανε διεθνείς επαφές, θέση μου όμως ήταν ότι αυτές έπρεπε να γίνουν νωρίτερα, έστω και με τηλεδιάσκεψη, γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε το momentum των εκλογών. Έστω και τώρα είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να γρήγορα επαφές με τον κ. Ντράγκι και την κ. Λαγκαρντ. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος στήριξε εμπράκτως την προσπάθεια αυτή με τις συνομιλίες που είχε με τους κ.κ. Γιούνκερ και Ολάντ , με τις επαφές που είχε με διεθνείς τραπεζικούς κύκλους και ξένα ΜΜΕ, όπου πρόβαλε παντού την εθνική γραμμή. «Δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική άλλων όταν είχαμε εμείς την ευθύνη των χειρισμών. Έχει σημασία να λέμε το ουδείς αναμάρτητος. Χαίρομαι για την επικοινωνιακή στήριξη που έχει ο πρωθυπουργός. Σημασία όμως έχει η κοινωνική στήριξη».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε πολλές φορές στο τετρασελιδο σημείωμα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος στις διεθνείς επαφές του το οποίο έδωσε στον πρωθυπουργό προτού αυτός αναχωρήσει για το Βερολίνο και το Παρίσι και επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια για την προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα και να ανατραπούν τα άδικα και τα αρνητικά στερεότυπα. «Θα πρέπει όμως να ξέρουμε πρώτοι εμείς τι έχουμε κάνει, διανύσαμε πάνω από τα δυο τρίτα της πορείας για την έξοδο από το πρόγραμμα, το έλλειμμα μειώθηκε 12 % του ΑΕΠ, καμία άλλη χώρα δεν έχει πετύχει τέτοια προσαρμογή. Το ίδιο έχει συμβεί και με τις διαρθρωτικές αλλαγές». Για το λόγο αυτό πρότεινε να ξεκινήσει μια εθνική καμπάνια για την προβολή των επιτευγμάτων της χώρας στην οποία να εμπλακούν τα ευρωπαϊκά κόμματα, μέλη των κυβερνήσεων, επιμελητήρια, ευρωπαϊκά think tank.
«Το ΠΑΣΟΚ κάνει το καθήκον του μέσω των επαφών του με τα σοσιαλιστικά κόμματα. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει τώρα η ανακύκλωση της συζήτησης για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πλήττουν τα συμφέροντα των φορολογουμένων της δικής τους χώρας, όσοι ευρωπαίοι πολιτικοί μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρωστά τίποτα στους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι εισπράττουν τόκους από τα δάνεια που δίνονται στη χώρα μας μέσω της μόχλευσης των εγγυήσεων που παρέχουν. «Ο μόνος τρόπος να χάσουν τα λεφτά τους είναι να βγει η Ελλάδα απο την ευρωζώνη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσθεσε, επίσης ότι «μακάρι να είχαμε μια καθαρή θέση από τους εταίρους μας. Πάρτε δηλαδή τα μέρα των 11,5 δις και εμείς θα εκταμιεύσουμε εμπροσθοβαρώς τη δόση. Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά καθαρή απάντηση δεν πήραμε ακόμα», είπε. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει προεκλογική πρόταση για την επιμήκυνση τους χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και για τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. «Η παράταση δεν είναι νέο αίτημα, είναι ρητή πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης. Ήταν συμφωνημένη με τους εταίρους και περιλαμβάνεται στο τελικό έγγραφο έγκρισης της σύμβασης. Ούτε επιπλέον χρήματα απαιτούνται, ούτε η παράταση σημαίνει αποτυχία του προγράμματος», σημείωσε.
Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επικρίσεις που δέχεται ακόμα από το εσωτερικό του κόμματος του ότι ο ίδιος είχε συμφωνήσει τα μέτρα των 11,5 δις ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Κάποιοι το επικαλούνται για να πουν ότι τώρα πάμε να την κάνουμε γυριστή για να φορτώσουμε τις ευθύνες μας σε άλλους. Είναι ανενημέρωτοι και κάνουν λάθος. Τα μέτρα είχαν συμφωνηθεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και θετικός ρυθμούς ανάπτυξης».
Για πρώτη φορά ο κ. Βενιζέλος πήρε θέση και για τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για προσωπικές ψεύδο-ομαδοποιήσεις και διαφοροποιήσεις. Δύναμη μας είναι η συνέπεια, η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια και η ενότητα. Σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας θα αποφασίζει η ΚΟ του κόμματος». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι πρέπει να οικοδομηθεί ένας νέος συνασπισμός δυνάμεων στον οποίο απευθυνεται το κόμμα γιατί το παλιός δεν λειτουργεί πια.
«Ποια είναι η άλλη λογική;», έθεσε το ερώτημα; «Του ΣΥΡΙΖΑ; Ακούσαμε για διάλυση της ευρωζώνης, για μονομερή καταγγελία του μνημονίου, για λυτρωτική χρεοκοπία, για επιστροφή στη δραχμή. Μετά ποια είναι η άλλη στρατηγική; Το απόλυτο αδιέξοδο». Ό κ. Βενιζέλος πρότεινε μάλιστα να συγκληθούν συσκέψεις όλων των πολιτικών αρχηγών και όχι μόνο των τριών όπως γίνεται σήμερα γιατί όπως είπε τα προβλήματα είναι εθνικά.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του πρώην υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου εκφράστηκε προβληματισμός για την εξειδίκευση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Σε παρέμβασή του ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι η θέση που εξέφρασε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν την ψήφιση των μέτρων δεν είναι θέση του ΠαΣοΚ αλλά προσωπική θέση. Επίσης τόνισε ότι τα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν μέτρα που τα ψήφισε το ΠαΣοΚ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του α’ εξαμήνου του 2012 και δεν περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χρυσοχοίδηςπρότεινε, επίσης,ότι εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να υπάρξειοριστική και αμετάκλητη δήλωση και απόφαση του Ευρωπαïκού Συμβουλίου για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα για την πρωτοπόρα συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διεργασίες που θα ακολουθήσουν. Διεργασίεςπουβρίσκονται σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, για τους λαούς, για τη χώρα μας και το λαό μας.
Ο κ. Σκανδαλίδης λαμβάνοντας τον λόγο διευκρίνησε ότι η πρόταση του για ψήφο εμπιστοσύνης ήταν για την περίπτωση που δεν θα τηρηθεί η προκαταρκτική συμφωνία των τριών κομμάτων και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μία συμφωνία και να μην ισχύει την επόμενη.
Ο κ. Δ. Κρεμαστινός στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι η πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή.