Οσο πλησιάζουν οι ημέρες που θα πρέπει να εγκριθεί το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως φαίνεται, θα πλήξει ξανά τα μεσαία εισοδήματα προκειμένου να «βγει ο λογαριασμός», τόσο ζώνουν τα φίδια τους πολιτικούς αρχηγούς. Παρ’ ότι η προηγούμενη εβδομάδα αξιοποιήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς για ολιγοήμερες διακοπές, τον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αντ. Σαμαρά – την επόμενη ημέρα και με τον κ. Φ. Κουβέλη – όχι για να ανταλλάξουν ευχές. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί πώς μπορούν οι άλλοι δύο αρχηγοί να στηρίξουν τον Πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση που ξεκινά για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης πιστεύουν ότι θα πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί ένα συνολικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. «Δεν μπορούμε να εμφανιστούμε τον Σεπτέμβριο μόνο με μέτρα» λέγεται ότι έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις συνομιλίες αυτές διεφάνη ότι ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε να γίνει η συνεννόηση έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα την Τετάρτη. Κενή ημέρα είναι η Πέμπτη καθώς την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν ο πρωθυπουργός συναινούσε στο αίτημα για σύσκεψη στο Μέγρο Μαξίμου ή ενδεχομένως για τηλεφωνική συνεννόηση. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι συμφώνησαν να τηλεφωνηθούν αύριο, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργάτες του Πρωθυπουργού είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο κ. Σαμαράς σκεπτόταν να καλέσει τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και να τους ζητήσει τη σαφή στήριξή τους προτού πάρει το αεροπλάνο για Βερολίνο και Παρίσι. Οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης έσπευσαν να του την προσφέρουν προκαταβολικά και όχι μόνο στα λόγια.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να φτιάξουν οι τρεις αρχηγοί ένα πλάνο με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης και να συντονίσουν τη δράση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να χαραχθεί, δηλαδή, μια εθνική στρατηγική και να υπάρξει παράλληλα μια αξιολόγηση των δημοσιευμάτων και του κλίματος που δημιουργούν το οποίο υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι σε μια τόσο κρίσιμη και οριακή στιγμή ο κάθε κυβερνητικός εταίρος θα πρέπει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα και πρότεινε στους άλλους αρχηγούς να ενεργοποιήσει ο καθένας τις γνωριμίες του προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΠαΣοΚ, π.χ., θα μπορούσε να προσφέρει παράλληλη βοήθεια στον Πρωθυπουργό επικοινωνώντας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και με τους γάλλους Σοσιαλιστές, τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και με όσους άλλους παράγοντες συνομιλεί προσωπικά ο κ. Βενιζέλος και είναι σε θέση να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις. Επιπλέον οι πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ έχουν διατηρήσει τις επαφές τους με τους ξένους συνομιλητές τους, τους ενημερώνουν για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά διερευνούν και τις διαθέσεις που υπάρχουν για τη χώρα μας. Πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε ιδιωτική συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον κ. Γιούνκερ, όπου το μήνυμα που αποκόμισε έπειτα από την τρίωρη μετά γεύματος συνάντησή τους ήταν να παραμείνει η Ελλάδα με κάθε τρόπο στο ευρώ καθώς επίκεινται σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος ώστε να αναχαιτιστεί η ύφεση, φαίνεται ότι επιχειρεί μια διπλή τακτική: να εμφανιστεί στο εξωτερικό ένα αρραγές κυβερνητικό μέτωπο καθώς η επιμήκυνση (ο κ. Βενιζέλος έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο εξεύρεσης των επιπλέον χρημάτων χωρίς να απαιτείται η έγκριση από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών), σε συνδυασμό με ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο έχει αρχίσει να συζητείται εντός της τρόικας, και με καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν πλέον απαραίτητους όρους για την επιβίωση της Ελλάδας εντός του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στο εσωτερικό επιζητεί τρόπους για να αποστασιοποιηθεί από τα πλέον επαχθή μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Επειτα από την τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε τη θέση του από τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και επεσήμανε ότι υπεύθυνος για να φέρει αποτελέσματα είναι πλέον ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί, αν και επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ δεν αποσύρει τη στήριξη του από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Η Ιπποκράτους έχει εκφράσει με έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις της για την επαναφορά του μέτρου της εφεδρείας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα αλλά και μέτρα που θεωρεί οριζόντια και άδικα.
Αναταραχή επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ, όπου τόσο βουλευτές όσο και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αντιδρούν στην προοπτική ψήφισης επαχθών μέτρων τα οποία παραβιάζουν την προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών. Ο κ. Φ. Κουβέλης θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την ΚΟ και την Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική του κόμματος, ο ίδιος όμως δεν επιθυμεί να δώσει έμφαση στις διαφωνίες. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πιέζει να συμφωνηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα ώστε να μη χρειάζεται να συναντώνται κάθε εβδομάδα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να συζητούν για μέτρα αλλά και μέσω αυτού να εμπεδωθεί ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αλλά και ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι οι βουλευτές θα πρέπει να πειστούν και όχι να εκβιαστούν να ψηφίσουν τα μέτρα. «Δεν μπορούμε να εμφανιστούμε μόνο με μέτρα ούτε να πιέσουμε ξανά τους βουλευτές να τα ψηφίσουν με το φόβητρο της επιστροφής στη δραχμή ή με την επίκληση του πατριωτισμού τους. Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη» επισημαίνει τακτικός συνομιλητής του κ. Βενιζέλου.

Αντιδράσεις
«Καζάνι που βράζει» η ΚΟ του ΠαΣοΚ

Και οι τρεις αρχηγοί γνωρίζουν ότι η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) πιέζει για ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων ώστε το τεχνικό κλιμάκιο να υποβάλει μια έκθεση αξιολόγησης χωρίς υποσημειώσεις που θα δυσχεραίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Γνωρίζουν επίσης ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της και ότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη θυσία της Ελλάδας. Τους επόμενους μήνες ως τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας – μικρό θεωρούν ορισμένοι – το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτο. Σε αυτές τις συνθήκες αρκεί μια λάθος κίνηση, μια ακούσια αφορμή, για να εκτροχιαστεί η κατάσταση.
Αυτή την αφορμή δεν αποκλείεται να τη δώσει η Βουλή κατά την ψήφιση των μέτρων. Οι άλλοτε συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων μοιάζουν τώρα περισσότερο με πύργους από τουβλάκια Lego – οι ανακατατάξεις φαντάζουν ευκολότερες από ποτέ. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι αν φέρει σε ψηφοφορία τα μέτρα θα «πάρει τις μισές κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων». Ενδεχομένως να μην έχουν άδικο.
Στο ΠαΣοΚ τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Στο εσωτερικό της ΚΟ έχει διαμορφωθεί ένας πυρήνας βουλευτών οι οποίοι θεωρούν ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να θέσει κάποια όρια, όπως π.χ. να μην έχουν τα μέτρα οριζόντιο και άδικο χαρακτήρα, όχι όμως και να λάβει απόφαση για καταψήφιση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της κυβέρνησης. «Πώς θα δικαιολογήσουμε μια τέτοια απόφαση όταν εμείς εφαρμόσαμε το μνημόνιο, ψηφίσαμε το Μεσοπρόθεσμο και εισηγηθήκαμε τα μέτρα;» διερωτώνται οι βουλευτές. Και αυτό γιατί τα νέα μέτρα διχάζουν την ΚΟ του κόμματος, καθώς ορισμένοι βουλευτές φλερτάρουν με την ιδέα να μην ψηφίσουν ξανά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ