Το θέμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, το απόγευμα της Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε έναν πρώτο κατάλογο αποκρατικοποιήσεων που θα περιλαμβάνει τις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, κτήμα Αφάντου, IBC, Κασσιόπη και τους αυτοκινητόδρομους, ενώ οι ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμα για αποκρατικοποίηση 48 ακίνητα του Δημοσίου και το Ελληνικό αλλά αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς. Οσο για τον ΟΠΑΠ είναι και αυτός έτοιμος αλλά η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος με την εξειδίκευση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ θα σταλεί στου πολιτικούς αρχηγούς στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας

Σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη. «Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αρνητικής εικόνας της χώρας» τόνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Τόνισε ότι το ΠαΣοΚ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι επικεφαλής του οποίου παρουσίασαν ορισμένα σχέδια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους εταίρους.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κακή εικόνα της χώρας έχει σχέση με τα στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά, με βάση τα οποία η Ελλάδα δεν είναι καλός εταίρος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αντίθετα υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τη μετανάστευση, είπε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να μεταφέρεται το πρόβλημα από μία περιοχή της Ελλάδας στην άλλη.

«Αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας» είπε ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν υπήρξε εξειδίκευση, αλλά μία πρώτη ενημέρωση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση.

«Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε.

Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

«Δεν είχαμε καμία συζήτηση για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο ετοιμάζει την έκθεσή του προς την τρόικα και θα ενημερωθούμε το αμέσως προσεχές διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Νέα συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν και για τα προβλήματα των ναυπηγείων, ιδίως του Σκαραμαγκά, παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Γ. Στουρνάρας: πολυνομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποίησεων προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Το νομοσχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα, θα αφορά κυρίως θέματα του ΥΠΟΙΚ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, δεν υπάρχει στόχος για τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποίησεις.