Η τρόικα πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο, υπό την «αόρατη απειλή» της μη καταβολής της δόσης του Αυγούστου που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ και θα διατεθεί για την εξόφληση ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση. Αυτό που συζητείται είναι η παράταση για έναν μήνα της εξόφλησης των ομολόγων.
Το θερινό μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διαμόρφωση της νέας οικονομικής πολιτικής που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξειδικεύοντας τα μέτρα στη Βουλή κατέστησαν σαφές ότι η επιλογή είναι «επιθετικές αποκρατικοποιήσεις» ώστε να υποχωρήσει το χρέος και να δημιουργηθούν περιθώρια για να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Το καινούργιο μέτρο-εργαλείο που αποφασίστηκε είναι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων να δέχεται και ελληνικά ομόλογα αντί ρευστού από τους υποψήφιους αγοραστές, ώστε να μειωθεί ταχύτερα το δημόσιο χρέος. Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση ενισχύει τους ελληνικούς τίτλους που πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Πίεση για εφαρμογή των μέτρων από την τρόικα
Η τρόικα πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο, υπό την «αόρατη απειλή» της μη καταβολής της δόσης του Αυγούστου που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ και θα διατεθεί για την εξόφληση ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση. Αυτό που συζητείται είναι η παράταση για έναν μήνα της εξόφλησης των ομολόγων.
Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζοντας το κλίμα είπε στη Βουλή: «Πρώτα η κυβέρνηση θα επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά εντός των στόχων του μνημονίου ώστε να μη χαθεί η επόμενη δόση και εν συνεχεία θα ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση». Στόχος είναι η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά δύο χρόνια, ως το τέλος του 2016. Η πώληση ακινήτων ακόμη και ενοικίαση νοσοκομείων που έμειναν εκτός ΕΣΥ σε ιδιώτες είναι ένας από τους τέσσερις άξονες της οικονομικής πολιτικής για την οποία θα ενημερώσει σήμερα την τρόικα (το ραντεβού είναι στις 11 το πρωί της Κυριακής) και αύριο το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Οι 4 άξονες
1.Η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Οπως είπε «η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012 προκειμένου να μην κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου. Εφόσον το κάνει αυτό θα μπορεί μετά να διαπραγματευτεί χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας».
2.Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Κατά τον υπουργό απαιτείται κυβερνητικός συντονισμός προκειμένου να αρθούν το συντομότερο δυνατόν τα εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες.
3.Η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας με κεντρικό μοχλό τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν στόχο να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια που θα επενδυθούν κυρίως στην ανάπτυξη της γης και σε υποδομές.
Για 6 επιχειρήσεις εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίας (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονταν άλλες εννέα (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ), ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για 13 σχέδια (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) μεταξύ των οποίων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είπε χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο για τη ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Επίσης ανακοίνωσε «την αξιοποίηση (ενοικίαση) της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού».
Ανέφερε επίσης ότι θα λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο ως το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό και θα φροντίσει για τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 80 χιλιάδες δημόσια ακίνητα των οποίων έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.
4. Η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους το οποίο θα διακρίνεται από ίση πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσια αγαθά υψηλής ποιότητας, κυρίως δημόσια παιδεία και υγεία, από ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα.