Δεν εκλέγει η Χρυσή Αυγή αντιπρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε, καθώς έλαβε μόλις 41 θετικές ψήφους, ενώ 48 βουλευτές ψήφισαν λευκό και 204 άκυρο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, κατά την μυστική ψηφοφορία που προβλέπεται η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτές.
Έτσι, οι «χρυσαυγίτες» δεν θα εκπροσωπούνται στο Προεδρείο της Βουλής και η προβλεπόμενη θέση του έβδομου αντιπροέδρου που προορίζεται για το πέμπτο κόμμα θα παραμείνει κενή. Αυτό άλλωστε είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς σχετικώς, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα είναι σαφές για το τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα δεν δίστασε να διαμηνύσει ότι στη νέα Βουλή απαιτείται «να αποφεύγουμε ακραίες εκφράσεις ή συμπεριφορές και να πορευτούμε με σύνεση, σωφροσύνη και σεβασμό ο ένας προς τον άλλο», κάτι που εξελήφθη ως αιχμή κατά της Χρυσής Αυγής.
Η πρόταση της Χρυσής Αυγής για την θέση του αντιπροέδρου ήταν, τελικώς, για τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Π. Ζησιμόπουλο, ωστόσο δεν έτυχε της στήριξης των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασίσει να κινηθεί στην κατεύθυνση της καταψήφισης του υποψηφίου «χρυσαυγίτη», ενώ και το ΠαΣοΚ είχε καλέσει τα κόμματα να συνεννοηθούν και να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε η θέση να μείνει κενή. Την καταψήφισή του με την επιλογή του άκυρου (είχαν γράψει στα λευκά ψηφοδέλτια την λέξη «ΟΧΙ»), επέλεξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινήθηκαν στην «γραμμή» της κατά συνείδησης ψήφου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, οι διαρροές ψήφων προς την Χρυσή Αυγή (δηλαδή οι πλέον των 18 ψήφων που ανήκουν στους βουλευτές του κόμματος έως τους 41 που έλαβε, ήτοι 23 ψήφοι) μάλλον προέρχονται από τη ΝΔ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Κανονικά εξελέγησαν οι υπόλοποι έξι αντιπρόεδροι:
Με 235 ψήφους υπέρ εξελέγησαν οι τρεις από τη ΝΔ, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Αθ.Νάκος και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με 227 ψήφους ο Γιάννης Δραγασάκης, από το ΠΑΣΟΚ με 228 ψήφους ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 225 ψήφους η Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα.
Η Χρυσή Αυγή επικαλείται το… Σύνταγμα
Στο μεταξύ, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την αποτυχία του υποψηφίου της να συγκεντρώσει έστω το 1/4 των ψήφου του Κοινοβουλίου ως… εκτροπή και απειλεί να προσφύγει στο… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η μη απόδοση της θέσεως του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής στον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής συναγωνιστή Πολύβιο Ζησιμόπουλο, αποτελεί ξεκάθαρη συνταγματική εκτροπή. Αυτή είναι η δημοκρατία τους και τόσο σέβονται την ετυμηγορία μισού εκατομμυρίου Ελλήνων. Το Εθνικιστικό Κίνημα θα κάνει χρήση παντός νομίμου δικαιώματός του και το νομικό μας τμήμα ήδη προετοιμάζει την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ενώ καταλήγει με το σύθημα «Χρυσή Αυγή – εναντίον όλων»