Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ψυχρού πολέμου με την Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Stern» ο κ. Αλ. Τσίπρας. «Και οι δύο πλευρές κρατούν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές μας έχουν ως πυρηνικό όπλο την παύση των πληρωμών τους. Εμείς αντίθετα απειλούμε ότι θα σταματήσουμε την πληρωμή του δημοσίου χρέους μας. Όλοι όμως γνωρίζουν καλά ότι, αν ένας πατήσει το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρξουν νικητές, παρά μόνον ηττημένοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. «Όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτές οι εκλογές αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απολαμβάνουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, επειδή θα τηρήσουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις μας, δηλαδή την ακύρωση του μνημονίου. Δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα. Ή η τρόικα θα σταματήσει την αποφασισθείσα πολιτική λιτότητας ή θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη… Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Η πολιτική λιτότητας αποδείχτηκε λάθος φάρμακο θεραπείας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία… Δεν κάνω τίποτε άλλο από το να εκπροσωπώ μια άλλη γενιά και ένα άλλο μοντέλο πολιτικής. Γιατί δεν οφείλω την πολιτική παρουσία μου στην καταγωγή μου από μια πολιτικά ισχυρή σε επιρροή οικογενειακή δυναστεία».
Οσον αφορά τις επιπτώσεις αυτής της καταγγελίας ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως θα κλείσει η στρόφιγγα της βοήθειας προς την χώρα και ζήτησε για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων.
«Δεν είμαι ο νεκροθάφτης της Ευρώπης. Νεκροθάφτες ειναι εκείνοι, που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας, η οποία οδηγεί σε διάλυση την Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Και αν παρ’ όλα αυτά επιμείνει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής; επιμένει ο δημοσιογράφος του Stern. «Τότε θα πούμε: «Ευχαριστούμε πολύ, αλλά έτσι αναλαμβάνετε την ιστορική ευθύνη καταστροφής της ευρωζώνης». Γιατί η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα έχει βλάβη ολόκληρη η αλυσίδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι – όπως μετά την κρίση του 1929, που οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να σώσουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Η Ελλάδα είναι σαν μία γάτα, που την έχουν στριμώξει στη γωνία και δεν την αφήνουν να φύγει. Μεταχειρίστηκαν τον ελληνικό λαό σαν πειραματόζωο. Αλλά εμείς λέμε: Τώρα μόλις αρχίζει η διαπραγμάτευση. Μέχρι τώρα είχαμε διεφθαρμένες και ανίκανες κυβερνήσεις. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός θα αποκτήσει μία πολιτική ηγεσία, η οποία θα παλέψει μέχρι το τέλος για τα δικαιώματά του».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις άμεσες προτεραιότητες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μισθοί και συντάξεις δεν θα περικοπούν άλλο, γιατί κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την ύφεση. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα σχέδιο Μάρσαλ και διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωομολόγων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Οσοναφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα καταργηθεί ο Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων. «Καμιά εθνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρηθεί, αν οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας δεν βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο» επισημαίνει.
Για την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί πρόσληψης 100.000 δημοσίων υπαλλήλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Το αίτημα πρόσληψης 100.000 ατόμων ανάγεται στο 2007, και όχι άδικα. Στην Ελλάδα, αναλογεί μία νοσοκόμα σε 40 ασθενείς. Αντίθετα, στα γραφεία Υπουργών και βουλευτών θα βρείτε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν. Σ’ αυτό μας οδήγησαν τα δύο κυβερνώντα κόμματα με το διεφθαρμένο πελατειακό τους σύστημα. Εμείς θα το αλλάξουμε, αλλά δεν θα δημιουργήσουμε νέες στρατιές ανέργων. Θέλουμε να καταστήσουμε αποτελεσματικότερο το κράτος με μεταθέσεις και αναδιοργάνωση».
Αναφερόμενος τέλος στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα υπογράμμισε: «Ασφαλώς χρειαζόμαστε επενδύσεις, αλλά όχι στη βάση της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων προστασίας του περιβάλλοντος… Μήπως οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί έφεραν επενδύσεις; Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα προσελκύσουμε επενδύσεις μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.
Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες του κόσμου δεν είναι η Ινδία και το Πακιστάν, αλλά οι χώρες με υψηλούς μισθούς σαν τη Σουηδία. Θα επενδύσουμε σε ανθρώπινους πόρους, σε νεαρούς επιστήμονες. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα της έρευνας, της τεχνολογίας και των καινοτομιών. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό».