Κανένα περιθώριο παρερμηνείας δεν άφησε ο Μάρτιν Σουλτς για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ξεκαθάρισε ότι «εκείνοι που λένε ότι δεν αποδέχονται το μνημόνιο, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να μείνουν στην ευρωζώνη τρέφουν φρούδες ελπίδες».
Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κινούμενος στη γραμμή της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η φράση του ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτό μπορεί να έχει μόνο μία συνέπεια: την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη».
Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «καμία χώρα της ΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει την επόμενη δόση του πακέτου βοηθείας ύψους 130 δισεκατ. ευρώ, εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Ευρώπη στηρίζεται στην αρχή ότι οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται». Ο κ. Σουλτς επέμεινε ότι σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θα εμπιστεύεται την Ελλάδα, πόσο μάλλον αν πρόκειται για χώρες με κατά κεφαλήν εισόδημα χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας όπως η Εσθονία και η Σλοβακία που σήμερα εμφανίζονται αλληλέγγυες με την Ελλάδα. Η επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος κατά ένα έτος ως το 2015 δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα διότι ένας επιπλέον χρόνος θα τελειώσει γρήγορα και συνέστησε, αντί για διεκδίκηση ελαφρύνσεων, επενδύσεις και ανάπτυξη εντός του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου που διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε, «ως αντιπρόσωπος της χώρας κατέληξε σε μία συμφωνία με την τρόικα: πρόγραμμα εξυγίανσης με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Εάν θέλει η Ελλάδα να τηρήσει η τρόικα την υπόσχεσή της και να καταβάλλει την επόμενη δόση, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου, τότε η Ελλάδα πρέπει και εκείνη να τηρήσει την υπόσχεσή της και να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης».
Ο κ. Σουλτς επέμεινε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένα δύο χρονιά θυσιών των ελλήνων πολιτών και θα είναι κρίμα τώρα που φαίνεται ότι ξεκινά, έστω δειλά, μία πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη, η Ελλάδα να μην βρίσκεται πάνω στο «ευρωπαϊκό σκάφος». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε μεγάλη έμφαση στο «καρότο» της ανάπτυξης και περιέγραψε τον ρόλο γέφυρας που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα με τον νότο της Μεσογείου, η οποία αλλάζει δραματικά μετά την Αραβική Άνοιξη και προσφέρει ευκαιρίες στην Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη. Ο γερμανός πολιτικός κατέστησε επίσης σαφές ότι η υιοθέτηση ευρωομολόγου δεν είναι πανάκεια και ουσιαστικά εξίσωσε το ευρωομόλογο με τον υπάρχοντα ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.