Προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, οι οποίες εκτιμά ότι δεν έγιναν κατανοητές εξαιτίας της οργής του κόσμου, αλλά και να θέσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις -πρωτίστως όμως τον ΣΥΡΙΖΑ- προ των ευθυνών που απορρέουν από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα καταβάλλει το ΠαΣοΚ τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αντ. Σαμαρά μια πρόταση πέντε σημείων, η οποία κατά την άποψη του ΠαΣοΚ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με συμμετοχή της Αριστεράς.

Το ΠαΣοΚ προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν το φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. «Για λόγους αντιπροσωπευτικότητας, εύρους εκπροσώπησης και ισχυρής νομιμοποίησης, θεωρούμε αναγκαία απολύτως τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προφανώς και τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών», σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Επιπλέον το ΠαΣοΚ δεν θέτει ως όρο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης τη συμμετοχή στελεχών του σε αυτή, και αποδέχεται ως πρωθυπουργό, πρόσωπο ευρείας αποδοχής, το οποίο να απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί από το εκλογικό αποτέλεσμα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Δηλαδή πρόσωπο από τον χώρο της Αριστεράς, όπως διευκρίνισε αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά.

Για το ΠαΣοΚ το όριο της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προτείνει ακόμα να υιοθετηθούν οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος ανασυγκρότησης που πρότεινε προεκλογικά, δηλαδή την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, την ενίσχυση της ρευστότητας με τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, να ξεμπλοκαριστούν οι μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα και να εφαρμοστούν μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η συγκεκριμένη πρόταση διαμορφώθηκε κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τα στελέχη που συμμετέχουν στη μικρή εκλογική επιτροπή, όπου έγινε εκτενής και έντονη συζήτηση για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΠαΣοΚ σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Οι θέσεις που έχουν πάρει τα κόμματα της Αριστεράς δεν αφήνει περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, παρ΄ ολα αυτά το ΠαΣοΚ έχει διχαστεί.

Ο κ. Α. Λοβέρδος, διατύπωσε την άποψη πριν από τις εκλογές, ότι είναι εθνική ανάγκη η χώρα να αποκτήσει γρήγορα κυβέρνηση και ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια για ένα βιώσιμο σχήμα, συμμετέχοντας ακόμα και με πολιτικά πρόσωπα. Το ίδιο υποστήριξε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής αλλά και τη Δευτέρα και μαζί του συμφώνησε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα, κάποια στιγμή προς το τέλος της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν καθώς οι υπόλοιποι διαφώνησαν μαζί τους.

Στη συζήτηση ειπώθηκε ότι με βάση την εντολή του λαού για αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να στηρίξει μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης, σε μια κυβέρνηση ευρείας νομιμοποίησης με πρωθυπουργό και υπουργό οικονομικών, οι οποίοι να προέρχονται από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Θεωρητικά, υποστήριξαν κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ, οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να συνεννοηθούν και να παρατείνουν για λίγες ημέρες τη διάρκεια ζωής της Βουλής ώστε να ψηφίσουν την ακύρωση του μνημονίου, το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας απλός νόμος. Αν δεν το κάνουν αυτό τότε, να τους θέσουν το ερώτημα γιατί δεν συναινούν σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαπραγματευτούν όλοι μαζί καλύτερους όρους δανεισμού για τη χώρα.

Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα δεν μπορεί να μείνει έξω από μια τέτοια προσπάθεια γιατί σε αυτή τη συγκυρία κυβερνήσεις τεχνητών συμμαχιών δεν θα αντέξουν για πολύ. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι ο λαός ψήφισε κατά της πολιτικής του μνημονίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ψήφος που πήγε στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ είναι μνημονιακή καθώς το ΠαΣοΚ υποστήριζε να διαπραγματευτεί η χώρα την επέκταση του μνημονίου ως το τέλος του 2015. Επίσης, εξέφρασε έντονο προβληματισμό αν θα έπρεπε το ΠαΣοΚ να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοίδης, εκτίμησαν ότι δεν έχει λόγο το ΠαΣοΚ να σπεύσει να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα, αλλά οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Π. Ευθυμίου, Μιλτ. Παπαιωάννου, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Πρωτόπαπας, Χρ. Παπουτσής αντέτειναν ότι μια από τις κατηγορίες που προσάπτει ο κόσμος στο ΠαΣοΚ είναι ο έντονος κυβερνητισμός του και ότι δεν πρέπει να δώσουν την εντύπωση ότι θέλουν να είναι ξανά υπουργοί. Γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση του με τον κ. Σαμαρά, είπε ότι το ΠαΣοΚ δεν θέτει ως όρο να συμμετάσχουν στελέχη του ως υπουργοί του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Εξάλλου, ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση ζητώντας να μην συμμετάσχει το ΠαΣοΚ σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας. «Το ΠαΣοΚ υπέστη στρατηγική ήττα», επισημαίνει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. «Δεν ηττήθηκε ένα πρόσωπο ή μια ηγετική ομάδα. Ηττήθηκε η πολιτική που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ένα σύνολο στελεχών που συμφώνησαν, υλοποίησαν και υπερασπίστηκαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και θέσεις που καμιά σχέση δεν είχαν με το ΠΑ.ΣΟ.Κ από τον Οκτώβρη του 2009. Αυτοί οφείλουν να αναλάβουν σήμερα κιόλας τις ευθύνες τους», προσθέτει. Και προειδοποιεί ότι είναι το τελευταίο μήνυμα πριν το οριστικό διαζύγιο με το λαό και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης.

Αυτές τις ώρες, οι συζητήσεις στην Ιπποκράτους γίνονται στη σκιά της βαριάς ήττας που υπέστη το κόμμα και με την εκκρεμότητα ενός σκληρού απολογισμού να βαραίνει την ψυχολογία των στελεχών. Μέσα στη δίνη των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, με την προοπτική νέων εκλογών να γίνεται κάθε μέρα και πιο ορατή, στο ΠαΣοΚ θα πρέπει να συζητήσουν τι θα γίνει με το κόμμα και πως μπορεί να αναγεννηθεί, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος. Τα κορυφαία στελέχη συμφώνησαν να συνεδριάσουν κάποια από τις επόμενες ημέρες με αυτό το αντικείμενο, μια συζήτηση που αναμένεται ότι θα είναι ιδιαιτέρως οδυνηρή αλλά αναγκαία ενόψει της, κατά τα φαινόμενα, σύντομης προσφυγής στις κάλπες.