Στη σκιά της αναταραχής στο ΠαΣοΚ λόγω της άρνησης Ραγκούση να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και της επαπειλούμενης κλιμάκωσης κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, άρχισε τη Μ. Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την Τοπική Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η φηφοφορία αναμένεται να αρχίσει στις 15:00.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί η τροπολογία για την αποδέσμευση της κρατικής τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων, αλλά και διατάξεις όπως αυτές για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μετατροπής των ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Προβλέπει, επίσης, και τη δυνατότητα να παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα χρήματα που θα οφείλουν οι δήμοι σε ΦοΔΣΑ.
Για την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ο ΛΑΟΣ θα ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία, κατηγορώντας το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ ότι «απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους και τώρα ζητάνε να βάλουν και πάλι χέρι στα κρατικά ταμεία και να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος, για να πληρώσουν τα κόμματα κάποια κανάλια, ανώνυμα blogs και μαϊμού δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών».
Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατήγγειλε ότι «την ώρα που κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν χρηματοδότηση εκείνοι που χρωστάνε».
Η τροπολογία για τα οικονομικά των κομμάτων είναι «παραβίαση της κόκκινης γραμμής και πρόκληση» και «είναι αδιανόητο σε χρεωμένα κόμματα να τους αυξάνουμε τη χρηματοδότηση και να τους επεκτείνουμε το δικαίωμα της προείσπραξης», είπε ο Κώστας Μαρκόπουλος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη θέση που θα λάβουν οι βουλευτές κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να γίνει το μεσημέρι. Ήδη ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης έχει προαναγγείλει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και μένει να διαπιστωθεί πόσοι ακόμη βουλευτές θα επιλέξουν τη λύση της αποχής ή την καταψήφιση.
Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε σειρά «βελτιωτικών τροποποιήσεων», ενώ απέσυρε διάταξη που είχε περιληφθεί αρχικά στο νομοσχέδιο και προέβλεπε τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης από τους δήμους έργων μικρής κλίμακας.
Π.Καμμένος: «Oχι» στην τροπολογία
«Θα ζητήσουμε από τον λαό να σας διώξει και τα κόμματα της μεταπολίτευσης να αντικατασταθούν από νέες δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καταγγέλοντας από το βήμα της Βουλής την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
«Με τα χρήματα που αποδεσμεύετε κύριε, μη εκλεγμένε υπουργέ των Εσωτερικών, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, κάποιες οικογένειες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, κάποια παιδιά δεν θα πάρουν λαμπάδα και κάποιοι παππούδες δεν θα πάρουν αυγό στα εγγόνια τους» απευθύνθηκε στον κ. Γιαννίτση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι δόσεις που αποδεσμεύονται είναι με βάση τα ποσοστά που είχαν τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, που τώρα έχουν συρρικνωθεί. «Αν σήμερα ψηφιστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και οι βουλευτές δεχθούν τη λογική των επιστολών της υποταγής, τότε ο επικήδειος της μεταπολίτευσης θα γίνει με τη μεγάλη αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Καμμένος.
Ο Τ. Γιαννίτσης για την χρηματοδότηση των κομμάτων
«Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος μιλώντας στη Βουλή πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας για αντιφάσεις τους επικριτές του.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα μια προσωπική επίθεση από τον κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να επισημάνει ότι ο κ. Γιαννίτσης δεν είναι εκλεγμένος υπουργός. «Ακουσα το μη εκλεγμένος υπουργός. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε το Σύνταγμα γιατί εγώ σέβομαι το Σύνταγμα» είπε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν το επισπεύδον υπουργείο για την προώθηση της τροπολογίας, εκείνος τη συνυπόγραψε και βεβαίως αναλαμβάνει και την ευθύνη του συνυπογράφοντος.
«Ακούστηκε ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία δεν θα αγοραστούν λαμπάδες, αυγά, παντόφλες και πουλάκια το Πάσχα. Δεν διευκρινίστηκε όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι πρόσθετη επιχορήγηση» είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Έσπευσε όμως ταυτόχρονα να σημειώσει την ανάγκη τα κόμματα να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ το ΙΚΑ, ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο» είπε ο υπουργός. Αναρωτήθηκε επίσης ποιοι από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες.
Όπως όμως σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου. «Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννίτσης που αναφέρθηκε εμμέσως και στον κ. Ραγκούση, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι είχε ετοιμαστεί ένα άλλο σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων την περασμένη άνοιξη αλλά – άγνωστο γιατί – δεν προχώρησε ποτέ. Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να δεχθούν να μπει έστω και τώρα σε συζήτηση και ψήφιση το δικό του σχέδιο για να ψηφιστεί όπως γρήγορα ψηφίστηκαν και άλλα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή.
Μ-Λ ΚΚΕ: Όχι στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ολα τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα «βούτηξαν» από τον προϋπολογισμό ο οποίος πετσοκόβει άγρια μισθούς και συντάξεις πάνω από 55 εκατομμύρια (!) ευρώ, χώρια όσα θα ενθυλακώσουν για τις εκλογικές τους παράτες.
Συγκεκριμένα το 2011 όλα τα κόμματα της Bουλής πήραν 54,5 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 6 δις ευρώ σε σχέση με το 2010 (48,5 εκ. ευρώ). Eιδικότερα ΠAΣOK 21,8 εκ., NΔ 17 εκ., KKE 5,2 εκ., ΛAOΣ 4,4 εκ., ΣYPIZA 3,9 εκ. ευρώ και Oικολόγοι 1,8 εκ. ευρώ. O ΣYPIZA κράτησε για το Συνασπισμό τη μερίδα του λέοντος και μοίρασε αναλογικά στις συνιστώσες του τα υπόλοιπα (π.χ. KOE, AKOA, ΔEA από 300 χιλ. ευρώ κ.λπ.). (Aριθμός ΦEK 2360 υπογραφή Kαστανίδη).
Tαυτόχρονα αποφάσιζαν να μειώσουν το επιτόκιο των χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες από το 8% στο 4%, μία τροπολογία που αποσύρθηκε κάτω από τη γενική κατακραυγή.
Όταν το φράγμα του 1 εκ. ανέργων έσπασε και 3.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2011, αποτελεί σκάνδαλο ολκής η χρηματοδότηση όλων των αστορεφορμιστικών κομμάτων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι Aυγή και Pιζοσπάστης «κάνουν γαργάρα» το όλο ζήτημα.
Ως M-Λ KKE επισημαίνουμε ότι τόσο η χρηματοδότηση των κομμάτων όσο και των συνδικάτων από το κράτος ενισχύει και υπηρετεί τη στρατηγική της αστικής τάξης και ταυτόχρονα διαμορφώνει λαθεμένες αντιλήψεις στην πάλη του εργατικού και αριστερού κινήματος ενάντια στο ίδιο το αστικό κράτος, σαν όργανο κυριαρχίας της αστικής τάξης πάνω στην εργατική τάξη και στο λαό.
Ως M-Λ KKE αρνούμαστε και εναντιωνόμαστε στην οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση. Kαταδικάζουμε την πρακτική των ρεφορμιστικών κομμάτων που γίνονται συνένοχα με τα αστικά κόμματα και ευθέως εξαρτώμενα από την κρατική χρηματοδότηση, που αφειδώς και με το αζημίωτο τους παρέχει το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του.
Kαι είναι απορίας άξιο, τι θα συμβεί, αν κάποια στιγμή κλείσει η κρατική στρόφιγγα και σταματήσει η οικονομική χρηματοδότηση αυτών των κομμάτων, του KKE και του ΣYN/ΣYPIZA, που απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή αποτελεί και τη βασική πηγή οικονομικών εσόδων, για τη διεξαγωγή του πολιτικού τους αγώνα ενάντια… στο καπιταλιστικό σύστημα που τους χρηματοδοτεί.
Tο M-Λ KKE αποδοκιμάζει την αντίστοιχη πρακτική και ορισμένων άλλων δυνάμεων του εξωκοινοβουλευτικού χώρου που ανακάλυψαν και αυτές τη γοητεία της κρατικής χρηματοδότησης, διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο και ποσοστό.
Γνωρίζουν όλοι πως το M-Λ KKE στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική στήριξη και ενίσχυση του κόσμου της δουλειάς και της βιοπάλης. Eμείς θέλουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού και όχι σε ξένα δεκανίκια και «διευκολύνσεις» του ταξικού αντίπαλου.
Θέλουμε να κάνουμε αυτά που μας επιτρέπει το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των δικών μας δυνάμεων, αυτά που αντιστοιχούν στις πραγματικές μας δυνατότητες, πασχίζοντας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τις απαιτήσεις και τους στόχους του αγώνα μας, διατηρώντας πρώτα απ’ όλα την οικονομική και πολιτική αυτοδυναμία και ανεξαρτησία μας».