Στην πολιτική συμμαχία με τον ομοϊδεάτη του κεντροδεξιό Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, επενδύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, όπως προέκυψε από τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μαδρίτη.

Οι κκ. Ραχόι και Σαμαράς είχαν μια διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη και τις πιέσεις που ασκεί κυρίως η Γερμανική πλευρά ως προς τα δημοσιονομικά και συμφώνησαν ότι οι χώρες του Νότου και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ισπανία, να βοηθηθούν με την υιοθέτηση μέτρων ανάκαμψης και ανάπτυξης των οικονομικών τους.

«Χωρίς τα μέτρα αυτά, δεν πρόκειται καμία χώρα να βγει από αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά που θεωρεί ότι μια στέρεη και ουσιαστική συμμαχία του με τα δεξιά κόμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, την οποία επισκέπτεται στη συνέχεια, μπορεί να οδηγήσει σε μια μελλοντική χαλάρωση -όχι ανατροπή- των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ε.Ε.

Η συνάντηση για τον κ. Σαμαρά ήταν πολύ χρήσιμη καθώς ο κ. Ραχόι επέμεινε προ ημερών και κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να «χαλαρώσει» ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος για το 2012, ενώ ήταν ο νικητής των εκλογών έχοντας στην προεκλογική του ατζέντα, λίγο πολύ αυτό που σκέπτεται και ο κ. Σαμαράς: περιοριστική πολιτική με ήπια χαρακτηριστικά, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και με έμφαση στην ανάπτυξη.

Αρκετή ώρα συζήτησαν για τη λαθρομετανάστευση, το τεράστιο πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισαν, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί και να παταχθεί.

«Και οι δύο, συμφωνούμε ότι η λαθρομετανάστευση, πλέον, δημιουργεί προβλήματα απίστευτα σε όλους τους λαούς στη Νότια Ευρώπη. Προβλήματα τα οποία απειλούν την ίδια την κοινωνική μας συνοχή.

Και στην υπόθεση αυτή θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις» ανέφερε στη δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. που στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ισπανίας.

Ο επόμενος σταθμός του κ. Σαμαρά στα πλαίσια της εκστρατείας για τη συμμαχία του Νότου με τους κεντροδεξιούς πρωθυπουργούς, θα είναι η Λισαβόνα, όπου αναμένεται να συναντηθεί το πρωί της Κυριακής με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο με τον οποίο θα αναζητηθεί επίσης κοινή γραμμή για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια συμμαχία του Νότου, που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής των προγραμμάτων που ακολουθούνται σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος κ. Γ. Μουρούτης, ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης, ο Ειδικός Σύμβουλος στην Επιτροπή για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων κ. Μ. Μαυρομμάτης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας κ. Μ. Παπαγεωργίου.