Οι προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Αυτή η παραδοξότητα οφείλεται στο γεγονός ότι το μνημόνιο plus είναι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη τετραετία και κατά συνέπεια σφραγίζει την προεκλογική περίοδο αφού δεν μπορεί παρά να ταυτιστεί με τις αναμενόμενες προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων που πρόσφατα το ψήφισαν. Κατά συνέπεια, το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία κατευθύνονται στις εκλογές φορώντας τις «πολιτικές χειροπέδες» του μνημονίου που υπερψήφισαν έχοντας μοναδική φιλοδοξία να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών ως οι καλύτεροι συνομιλητές και οι ιδανικότεροι εφαρμοστές των εντολών των δανειστών.
«Ο
ι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για προγράμματα, το μόνο που θέλουν είναι ρουσφέτια» λέει αφοπλιστικά στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να εξηγήσει ότι δεν αντιμετωπίζει από τους ψηφοφόρους του οποιαδήποτε πίεση για το πολιτικό περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας. «Κανείς δεν με έχει ρωτήσει αν το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από υπηρετικό προσωπικό των δανειστών» εξηγεί. Μπορεί οι ψηφοφόροι να μην κάνουν δύσκολες ερωτήσεις και να ενδιαφέρονται για προσωπικές τακτοποιήσεις, αλλά οι επιτελείς του κ. Αντ. Σαμαρά προβληματίζονται εντόνως από το γεγονός ότι η ΝΔ έχει ανύπαρκτα περιθώρια προεκλογικών ελιγμών λόγω της συμμετοχής της στη σημερινή διακυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη τους, θα προσπαθήσουν να ροκανίσουν τον χρόνο ως τις εκλογές αποφεύγοντας να απαντήσουν στα αυτονόητα ερωτήματα για το περιεχόμενο διακυβέρνησης.«Υπευθυνότητα» κατά αυτοδυναμίας
Στη ΝΔ πιστεύουν πως αρκεί να πείσουν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να διατηρήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη και ότι οι πιθανότητες της επιτυχίας της προσπάθειας θα είναι μεγαλύτερες αν το κόμμα τους κατακτήσει την αυτοδυναμία. Ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ στο… «πεδίο της υπευθυνότητας» και της αποτελεσματικότητας. Δίπλα στο λάβαρο του PSI ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να προβάλει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του κόμματός του. Αυτά δημοσίως. Διότι ιδιωτικώς οι ηγεσίες και των δύο κυβερνητικών κομμάτων δεν κρύβουν ότι ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήταν τόσο ίδια και ότι η μετεκλογική συγκυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου plus η οποία απορρέει από την ισχυρή επιθυμία των δανειστών καθίσταται περίπου μονόδρομος, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που το ένα κόμμα κερδίσει 151 βουλευτές.
Οι προγραμματικοί άξονες
Παρά τις διαφοροποιήσεις που θα επιχειρήσουν να κατασκευάσουν, το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσουν το μνημόνιο που έχουν ήδη ψηφίσει. Ως εκ τούτου οι τρεις κύριοι προγραμματικοί άξονες των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σαφείς, έχουν επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή και είναι οι εξής:
Μετά τις εκλογές ανοίγει το Ασφαλιστικό – και μάλιστα περισσότερο «διάπλατα» από ποτέ. Η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 10%-20% σε όλα τα Ταμεία. Η επέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι η κυριότερη επιλογή για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο των δημόσιων δαπανών και θα προσαρμοσθεί σε επίπεδα σχετικά με τα φορολογικά έσοδα. Ελπίζεται ότι με τα παραπάνω μέτρα το 2015 η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.
Θα συρρικνωθεί ο μεγάλος δημόσιος τομέας που προσφέρει «γενναιόδωρες» αποδοχές σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα. Μείωση του συνολικού αριθμού απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000. Η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει με μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 τουλάχιστον μέσα στο 2012. Οργανισμοί του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα καταργηθούν και το προσωπικό τους θα απολυθεί.
Στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθεί ο βασικός μισθός, που είναι υψηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ η αύξηση των μισθών δεν θα υπερβεί ποτέ ξανά την αύξηση της παραγωγικότητας. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι, παρά τις μειώσεις αποδοχών, υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας 15%-20%. Η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει ό,τι της ζητηθεί για να συμπιέσει τις μισθολογικές απολαβές όλων των εργαζομένων κατά το ίδιο ποσοστό. Θα αλλάξει το μη ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον που δεν ενθαρρύνει την αύξηση της απασχόλησης. Με απλά λόγια, οι απολύσεις θα απελευθερωθούν πλήρως.
Το δίλημμα των εκλογών
Συνεπώς το δίλημμα των εκλογών είναι απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μειώσεις όλων των συντάξεων και όλων των μισθών κατά 10%-20%, που θα ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2012, ή άρνηση όλων των παραπάνω και «παιχνίδι με τη φωτιά» σχετικά με την παραμονή ή όχι στη ζώνη του ευρώ.
Το παραπάνω δίλημμα ωθεί πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ να διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι ο δικομματισμός δεν θα συμπιεστεί κάτω από το 60% γιατί οι πολίτες θα επιλέξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των λελογισμένων περικοπών μέσα στην ευρωζώνη από τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα της εξόδου και της δραχμής. Πολιτικοί παρατηρητές πάντως τονίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη σύσταση της αποχής. Θεωρούν ότι η κύρια διχοτόμηση σε όλους τους πολιτικούς χώρους είναι εκείνη μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» και ότι οι «αντιμνημονιακοί» θα απέχουν από τις εκλογές σε μικρότερο ποσοστό από τους «μνημονιακούς» ενισχύοντας έτσι την εκλογική και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αντιμνημονιακών κομμάτων.
Φίλιππος Σαχινίδης
«Η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώρια επιλογών»
Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης διαφωνεί με την προσέγγιση ότι το μετεκλογικό πρόγραμμα έχει «ψηφιστεί» πριν από τις εκλογές. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» εκφράζει την άποψη ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις περικοπές των δαπανών θα στηριχθούν σε μελέτες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ότι υπάρχει περιθώριο επιλογής για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει και τις επιλογές που θα προκρίνει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές προκειμένου να πετύχει τα αποτελέσματα που περιγράφονται στο μνημόνιο.
«Η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώρια επιλογών»
Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης διαφωνεί με την προσέγγιση ότι το μετεκλογικό πρόγραμμα έχει «ψηφιστεί» πριν από τις εκλογές. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» εκφράζει την άποψη ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τις περικοπές των δαπανών θα στηριχθούν σε μελέτες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ότι υπάρχει περιθώριο επιλογής για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει και τις επιλογές που θα προκρίνει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές προκειμένου να πετύχει τα αποτελέσματα που περιγράφονται στο μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, κύριο μέλημα του κ. Σαχινίδη για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες είναι να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του προγράμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και να προετοιμαστεί το έδαφος για την ομαλή υλοποίηση των προβλέψεων του δευτέρου τριμήνου. Τέλος, να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και τις επιλογές για να δώσει περιεχόμενο στην υποχρέωση περικοπών δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2014.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ