Με μια διπλή επίθεση κατά της ΝΔ και της Αριστεράς και πολλά μυνήματα προς το εσωτερικό του κόμματος, ο νέος πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το κόμμα του. Στην πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, έθεσε τους βουλευτές του σε διάταξη εκλογικής μάχης. «Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα», είπε με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ να τον χειροκροτούν όρθιοι.
Ωστόσο, προκάλεσε ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους διαγραφέντες βουλευτές, λέγοντας ότι απευθύνεται «στην ηρωική Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, η οποία σήκωσε το βάρος δυσβάστακτων αποφάσεων». «Δεν δειλιάσατε, δεν κρυφτήκατε, δεν το βάλετε στα πόδια. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια και έχει προπτική και ελπίδα», είπε.
Ορισμένοι θεώρησαν ότι η φράση αυτή ήταν ένα αυτονόητο ευχαριστώ προς την ΚΟ, άλλοι όμως την ερμήνευσαν ως μήνυμα προς τους …«ασώτους», ότι η επιστροφή τους δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε πανηγυρική.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Α. Λοβέρδος, επιμένει στην άποψη ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ΠαΣοΚ βουλευτές που δεν άντεξαν την πίεση και το πολιτικό κόστος, ψήφισαν όχι στο νέο μνημόνιο και τώρα επιδιώκουν την επιστροφή τους στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Την ίδια άποψη έχουν και άλλοι βουλευτές από την ομάδα των υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Το πιθανότερο είναι ότι η κάθε περίπτωση θα κριθεί χωριστά. Αλλα, δηλαδή, θα είναι τα κριτήρια για τις κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Μιλένα Αποστολάκη, οι οποίες καταψήφισαν το νέο μνημόνιο και άλλα για τους βουλευτές που εξέφρασαν την αντίρρηση τους για συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης.
Λέγεται, μάλιστα, ότι για κυρία Αποστολάκη εκδηλώνεται ισχυρή αντίδραση από άλλους βουλευτές της Β΄ Αθήνας, ενώ στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο το περασμένο Σάββατο δεν «έκλεισε» κάποια συμφωνία. Πάντως, την Κυριακή ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ. Πολλά θα κριθούν πάντως από τον τρόπο που θα ψηφίσουν σήμερα το βράδυ για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην ομιλία του στην ΚΟ, την πρώτη του ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η στήριξη του ΠαΣοΚ προς την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου «είναι πλήρης, απόλυτη». Και εν συνεχεία περιέγραψε το «τρίπτυχο της προοδευτικής διακυβέρνησης»: «Σταθερότητα και ασφάλεια. Στήριξη στον αδύναμο και αλληλεγγύη. Κλίμα ανάπτυξης, ενίσχυση της ρευστότητας και προστασία των θέσεων εργασίας».
Το στοίχημα για το ΠαΣοΚ, είπε, είναι να διασταυρωθεί το μνημόνιο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση και την αναμόρφωση της χώρας.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς την Αριστερά. Από την ομιλία του φάνηκε ότι δεν πρόκειται να «κλείσει» το μάτι σε σενάρια συγκυβέρνησης. Αντιθέτως θα υπηρετήσει την επιλογή ότι το ΠΑΣοΚ μπορεί να διεκδικήσει αν όχι τη νίκη στις εκλογές τουλάχιστον έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις «σε πείσμα των προγνώσεων».
«Τι απέγινε η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση με τις εκλογές;», διερωτήθηκε. «Χάθηκε ως λέξη», συνέχισε. «Είναι καιρός να δούμε ποιός διαπραγματεύτηκε πραγματικά όταν παιζόταν η τύχη της χώρας. «Τους ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά έχουμε απέναντί μας με ελάχιστες, μεμονωμένες εξαιρέσεις, και με αυτούς διαπραγματευόμαστε πολιτικά. Δεν περιμέναμε να επαναδιαπραγματευθούμε. Διαπραγματευθήκαμε και φέραμε στη χώρα ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Δεν φέραμε τη λύση σε σχέση με το πρόβλημα της χώρας, δεν ξεπεράσαμε την κρίση, αλλά διαμορφώσαμε το πλαίσιο της σταθερότητας και της ασφάλειας. Ανοίξαμε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας», είπε.
Η ΝΔ, συνέχισε, κινήθηκε με παλαιοκομματική λογική, δέσμια της θεωρίας του πολιτικού κόστους, αμφίθυμη, που δεν έβαλε πλάτη επί μήνες και όταν απεφάσισε επιτέλους με μεγάλη καθυστέρηση να πάρει μέρος σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνευθύνης, το έκανε με έναν τρόπο που τελικά δεν σήμαινε τίποτα ολοκληρωμένο καθώς έμεινε πιστή στην αντιφατική και τεθλασμένη γραμμή της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης.
Και η Αριστερά,«όλες οι εκδοχές της αριστεράς, της παραδοσιακής και της ανανεωτικής όπως έχει επικρατήσει να λέγεται αριστεράς», με μη ρεαλιστικές, συγκροτημένες, εφαρμόσιμες και εναλλακτικές λύσεις.
«Αυτές είναι οι προτάσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Η δική μας υπεύθυνη και ρεαλιστική πρόταση. Το μη ρεαλιστικό πρόταγμα της Αριστεράς. Η ΝΔ, η οποία αφού περιπλανήθηκε στους αντιμνημονιακούς δρόμους, ήρθε να στηρίξει αναδρομικά και να συνομολογήσει ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και αυτό με μισή ψυχή, γιατί θέλει να είναι και μέσα και έξω. Δεν υπάρχει και μέσα και έξω», πρόσθεσε.
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου ξεκίνησε με το περιθώριο του «ακαδημαϊκού τετάρτου» και ολοκληρώθηκε σε είκοσι λεπτά. Οι αντίστοιχες ομιλίες του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κάθισε στα ορεινά δίπλα στον κ. Απ. Κακλαμάνη, ξεκινούσαν με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας και διαρκούσαν από μία ως δύο ώρες. «Νέα εποχή», σχολίαζαν μεταξύ τους οι βουλευτές βγαίνοντας από την αίθουσα αιφνιαδιασμένοι από τη σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια.
Ο Κύπριος Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την εκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνει.