Απορίφθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απέρριψε την πρόταση υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε ενδιαφέρον αν παράλληλα με την κατάργηση των εισφορών την συνόδευαν άλλα ισοδύναμα μέτρα καθώς προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό ύψους πάνω από 4 δισ. και 300 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Παράλληλα ο κ. Οικονόμου απαντώντας στις επικρίσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος ακινήτων, υπεραμύνθηκε του μέτρου υποστηρίζοντας ότι είναι συγκεκριμένο ισοδύναμο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με κόστος πολιτικό γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε από την πλευρά του ότι το κόμμα του καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης για την λαϊκή οικογένεια που εκβιάζεται μέσα από τα χαράτσια της κυβέρνησης και οδηγείται στην εξαθλίωση.
«Αν η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να συζητήσουμε ισοδύναμα μέτρα εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα αλλά τους βασικούς, πραγματικούς κατόχους της κινητής και ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε.
«Η πρόταση του ΚΚΕ είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης του κινήματος ‘δεν πληρώνω’ η οποία κοστίζει πάνω από 4 δισ. ενώ την ίδια ώρα κάνει πως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας και υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν», αντέτεινε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόταση του ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι με ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της. «Η ΝΔ από την αρχή είχε καταγγείλει την επιβολή των συγκεκριμένων χαρατσιών καθώς αυτή η συνταγή είχαμε δηλώσει ότι είναι λάθος και αδιέξοδη. Επιβλήθηκαν οι συγκεκριμένοι φόροι και τα τέλη καθώς προβλέπονταν από την πρώτη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που ψηφίστηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ», επεσήμανε ο κ.Καράογλου.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης χαρακτήρισε και αυτός ανεδαφική την πρόταση νόμου ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του ήταν αντίθετο με την επιβολή των συγκεκριμένων φόρων που επιβλήθηκαν καθώς οι προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να υποστηριχτούν και με προτάσεις ισοδύναμων μέτρων. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι το να χρησιμοποιείται ο μηχανισμός της ΔΕΗ για την είσπραξη του τέλους ακίνητης περιουσίας είναι ομολογία αποτυχίας».